Otwierająca sie tylna klapa

Czyli problemy z prądem w VW Touran (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)
sergiusz
Przeglądacz
Auto:: Touran
Imię::

Otwierająca sie tylna klapa

Post autor: sergiusz »

Dzisiaj pojawił się problem z tylna klapą najpierw z rana nie mogłem jej otworzyć(klamka w klapie nie działała) po kilku minutach klapa zaczęła otwierać się sama.Słychać jak pracuje silniczek od otwierania i klapa odskakuje z zaczepu przez co komputer pika i wywala info że klapa z tyłu otwarta.
Każdorazowe zamkniecie klapy skutkuje jej samoczynnym otwarciem.
Macie jakiś pomysł co to może być??
Używam polskich znaków - bo w końcu to ma znaczenie, czy robisz komuś łaskę czy też laskę...
piatek69
Użytkownik

Post autor: piatek69 »

Masz zablokowany przycisk i dlatego ciągle się otwiera!
Wyjmij tą gumę na przycisku i wyczyść przycik, nie da się tego opisać słowami, zobaczysz jak wygląda mechanizm i dasz radę to zrobić!
sergiusz
Przeglądacz

Da się tą gumę zdjąć od zewnątrz czy trzeba się od strony bagażnika dostawać i demontować plastiki??
Używam polskich znaków - bo w końcu to ma znaczenie, czy robisz komuś łaskę czy też laskę...
piatek69
Użytkownik

Ja ją siłą wyciągnąłem używałem noża, płaskiego śrubokręta ; ) i potem się da ją spokojnie ułożyć, nie musisz nic demontować - robota prosta miła i w sumie przyjemna : )
sergiusz
Przeglądacz

Powiem Ci kolego że jesteś dobry jak nie uszkodziłeś tej gumy:).Próbowałem ją wyciągnąć dzisiaj po pracy i tylko ją podziurawiłem śrubokrętem za chwile zrobiło sie ciemno i dupa z roboty więc jutro zabiorę się za to jeszcze raz ale coś czuję że guma będzie do wymiany :)
piatek69
Użytkownik

Po obwodzie klamki ją wyciągałem, i 0 uszkodzeń : ) zrobiłem to bardzo delikatnie :)
sergiusz
Przeglądacz

Teraz już klapy wogóle nie mogę otworzyć raz na jakiś czas sama odskoczy ale tylko z zamka i nie ma możliwości jej otwarcia.
Rozebrałem dzisiaj cała tapicerke wyciągnąłem przycisk ale tam wszystko ok.Przycisk wogóle nie reaguje na przyciskanie.
Przewody wyglądają ok.
Co może być przyczyną co mogę jeszcze sprawdzić???
Awatar użytkownika
GASIOR997
Specjalista
Auto:: SHARAN 7N2
Imię:: GASIOR
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 60 razy

Post autor: GASIOR997 »

Ja miałem taka sama reakcje ale to nie była winna klapy tylko zamka . Bo w zamku jest silniczek i przyciśnięciu klapy mi on tez tak samo się zachowywał potem nie otwierał dobrze ze nie założyłem na klapę plastiku otworzyłem ja w zamku mechanicznie . Taka metalowa dźwigienka . Wymieniłem zamek na nowy i skonstruowany środek z całego plastiku nie ma już metalu założyłem skasowałem błędy i działa. VCDS pokazywał mi błąd 00950 / 007

A zamka numer katalogowy to : 1T0827505 H
CENA TO DNIA IX.2011 - 113,81 ZŁ
Jak pomogłem to podziękowanie! - Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Bzyku
Specjalista
Auto:: BKD, 2008
Imię:: Tomek
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 27 razy

Post autor: Bzyku »

witajcie, chciałbym odświeżyć temat, objawy jak wyżej ale nie jestem pewien że to zamek? bardziej stawiałbym na stycznik w klamce pokrywy bagażnika. Po podpięciu VCDS pokazał:

Address 46: Central Conv. Labels: 1K0-959-433-MIN.clb
Control Module Part Number: 1K0 959 433 C
Component and/or Version: KSG 0545
Software Coding: 00E802087F2D8404084F0100
Work Shop Code: WSC 00046 046 52295
VCID: 3064129E9C79459C
1 Fault Found

00893 - Switch for Trunk Handle (E234)
007 - Short to Ground

jak myślicie wilgoć zamarzła i robi zwarcie do masy??
Był i się zmył Highline z 2003 z 2.0 TDI AZV 7os

Jest Trendline z 2007 z 2.0 TDI BKD + DSG 7os

Będzie ... ?
Awatar użytkownika
QQRYDZA
Expert
Auto:: 1,9tdi
Imię:: dar
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: QQRYDZA »

Na siłę nie otwierajcie,można otworzyć od wewnątrz . W polifcie jest taka dziura w schowku na na trójkąt.W przedlifcie nie wiem ale też chyba podobnie,trzeba sprawdzić.
[you]--->Niebieski

ZWzPD

wiadomości wysyłać proszę na e-mail darekkruk@hoga.pl
Awatar użytkownika
Rauko
Expert
Auto:: 06.2006 2.0BMM DSG
Imię:: Marcin
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 6 razy

Post autor: Rauko »

Dziura na trójkąt w przed FL też jest, ale co za nią to nigdy nie patrzyłem, ale faktycznie jest chyba na wysokości rejestracji.
Do Niemiec przybyłem, zobaczyłem, sprowadziłem =>Szaraczek - z pomocą znajomego.
Obrazek
Awatar użytkownika
andrz3j
Specjalista
Auto:: T1, 1.6 FSI BAG, 2003
Imię:: Andrz3j
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowań: 101 razy

Post autor: andrz3j »

QQRYDZA pisze:Na siłę nie otwierajcie,można otworzyć od wewnątrz . W polifcie jest taka dziura w schowku na na trójkąt.W przedlifcie nie wiem ale też chyba podobnie,trzeba sprawdzić.
W przedlifcie tak samo, wchodzisz do bagażnika otwierasz schowek na trójkąt, wyjmujesz trójkąt i przez dziure palcem otwierasz klape.Potem ściagasz tapicerke, odkrecasz klamke i zdejmujsz gume reka. U mnie zebralo sie pod guma troche wilgoci, przepuscila uszczelka przy wycieraczce, spłyneła woda w dół. Mikrostyk nie działal, przedmuchałem sprężonym powietrzem, delikatnie przeslifowałem częsci metalowe, przesmarowałem i złożyłem, działa rewelacyjnie.

Podobno to częsty problem w Touranach
Awatar użytkownika
Bzyku
Specjalista
Auto:: BKD, 2008
Imię:: Tomek
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 27 razy

Post autor: Bzyku »

andrz3j, dzięki za cenną uwagę, jednak przy -18 we Wrocku trochę dygam się przed ruszaniem tapicerki, jak znam życie wszystkie zaczepy pójdą w p......
Był i się zmył Highline z 2003 z 2.0 TDI AZV 7os

Jest Trendline z 2007 z 2.0 TDI BKD + DSG 7os

Będzie ... ?
Awatar użytkownika
andrz3j
Specjalista
Auto:: T1, 1.6 FSI BAG, 2003
Imię:: Andrz3j
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowań: 101 razy

Post autor: andrz3j »

Zaczepy metalowe wsuniete w szczeliny plastikowej obudowy. Musisz uważać przy składaniu wszystkiego aby metalowe zaczepy wskoczyły w otwory w klapie, łatwo je pogiąć

W następnym tygodniu ma być cieplej
Awatar użytkownika
bzyk.26
Przeglądacz

Post autor: bzyk.26 »

Też mam problem z klapa :( tylko że u mnie nie reaguje przycisk i silniczek ?? nic sie nie dzieje po naciśnięciu ? zamarzło chyba ??? albo wymiana sie szykuje :mrgreen:
ODPOWIEDZ