Polerka samochodowa. Porady przed zakupem.
- PIOTREL
- Expert
- Auto:: 2.0 173Ps BMM mod 2008
- Imię:: Piotr
- Podziękował: 64 razy
- Otrzymał podziękowań: 108 razy
Polerka samochodowa. Porady przed zakupem.
Witam
Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad zakupem polerki samochodowej. Niestety nie wiem, czym się kierować przy zakupie, co dokupić i jaki osprzęt, aby samemu to zrobić. Jakie preparaty zastosować co kupić? Czy polerkę rotacyjną (na dwie ręce), czy kontową?
Nie będę robić tego profesjonalnie tylko na użytek własny. Mam dwa autka i każde chciałbym przepolerować. Jadąc do specjalisty zapłaci się nie mało. Myślę, że za to, co u nich wydam to kupię już polerkę.
Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad zakupem polerki samochodowej. Niestety nie wiem, czym się kierować przy zakupie, co dokupić i jaki osprzęt, aby samemu to zrobić. Jakie preparaty zastosować co kupić? Czy polerkę rotacyjną (na dwie ręce), czy kontową?
Nie będę robić tego profesjonalnie tylko na użytek własny. Mam dwa autka i każde chciałbym przepolerować. Jadąc do specjalisty zapłaci się nie mało. Myślę, że za to, co u nich wydam to kupię już polerkę.
- niko02
- Władca postów
- Auto:: BKD 2004r. 207KM 470Nm
- Imię:: Michał
- Podziękował: 384 razy
- Otrzymał podziękowań: 325 razy
Re: Polerka samochodowa. Porady przed zakupem.
Stałem przed tym samym dylematem tydzień temu. Ostatecznie zakupiłem Lare 41V2 DA. Dużo czytałem forum kosmetykaaut.pl, radziłem się kolegów i tak postanowiłem. cena 549zł.
Do tego kupiłem 3 pady od LARE niebieski, pomarańczowy i czarny oraz wełniaka do wosków itd.
2 pasty żółty i fioletowy korek od 3M. łącznie wyszło mnie poniżej 800zł.
Resztę do przygotowania auta mam.
Do tego kupiłem 3 pady od LARE niebieski, pomarańczowy i czarny oraz wełniaka do wosków itd.
2 pasty żółty i fioletowy korek od 3M. łącznie wyszło mnie poniżej 800zł.
Resztę do przygotowania auta mam.
-
Damian15
- Specjalista
- Auto:: Touran '03 AZV
- Imię:: Damian
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowań: 24 razy
Michał wełnianym padem nakładasz wosk ? U mnie wosk nakłada się ręcznie padem to sama przyjemność, podobno jeszcze większa przyjemność to nakładanie gołą ręką, jeszcze nie praktykowałem ale na pewno spróbuje
Pada wełnianego używam do cięcia z pastą mocno ścierną 
- tomcio1600
- Zaawansowany
- Auto:: Touran 1.9 AVQ
- Imię:: Tomasz
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 28 razy
Nie nie nie... mylisz pojęciaPIOTREL pisze:Witam
Polerka "kątowa" jak to napisałeś jest polerką rotacyjną/obrotową. I taką się wykonuje korekty jak i polerkę. Najważniejsze aby taka maszyna miała:
1) miękki start - i to jest NAJWAŻNIEJSZE - start z niskich obrotów
2) płynną regulację obrotów. - dzięki temu łatwo ustawisz odpowiednie obroty.
Minimum dwie gradacje pasty:
biały/żółty korek 3M - do cięcia
jasno niebieski/filoletowy korek 3M do finiszu
Jakiś cleaner po paście, na koniec TWARDY wosk. Płynnych nie używaj bo szkoda tylko Twojej pracy. Nakładasz ręcznie lub miękkim padem. Nie może być z zimno ani za gorąco, na rozgrzanym lakierze w słońcu będziesz miał problem z wypolerowaniem wosku.
Potrzebujesz minimum dwa pady (najlepiej 3): twardy (do tzw cięcia) i optymalnie średni oraz miękki (może być "gofrowy")
Przed polerką oczywiście pożądne mycie na dwa wiadra i glinka... Bez tego więcej możesz popsuć niż uzyskać efekt...
Jest:
* Mondeo 2.0 SCTi 240KM
Było:
* Touran 1.9 TDI
** Peugeot 206 1.1
*** Audi A4 1.8
**** Ford Fiesta mk3 1.1i
* Mondeo 2.0 SCTi 240KM
Było:
* Touran 1.9 TDI
** Peugeot 206 1.1
*** Audi A4 1.8
**** Ford Fiesta mk3 1.1i
- PIOTREL
- Expert
- Auto:: 2.0 173Ps BMM mod 2008
- Imię:: Piotr
- Podziękował: 64 razy
- Otrzymał podziękowań: 108 razy
Tomku opisałeś to naprawdę dokładnie. Myślę, że nie jeden kolega czegoś się dowiedział.

- niko02
- Władca postów
Zawsze nakładałem i robiłem wszystko ręką. Teraz dopiero kupiłem maszynę i zgłębiam tematykęDamian15 pisze:Michał wełnianym padem nakładasz wosk ? U mnie wosk nakłada się ręcznie padem to sama przyjemność, podobno jeszcze większa przyjemność to nakładanie gołą ręką, jeszcze nie praktykowałem ale na pewno spróbujePada wełnianego używam do cięcia z pastą mocno ścierną
Czyli takim czymś nie ma co jechać wosku po nałożeniu? http://sklep.lare.pl/product.php?id_product=126
W sumie jest napisane, że do korekcji twardych oraz mocno zniszczonych powłok lakierniczych.
Czyli czym docierać wosk? ręką i delikatną mikrofibrą lub np. http://sklep.lare.pl/product.php?id_product=70
- Muti
- Władca postów
- Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
- Imię:: Mateusz
- Podziękował: 75 razy
- Otrzymał podziękowań: 365 razy
Futro to cięcie lakieru! Żadne wykonczanie..
Do ścierania wosku mikrofibra z krótkim albo średnim włosie i mniejsza tzn 40x40 30x30..
NzTT
Do ścierania wosku mikrofibra z krótkim albo średnim włosie i mniejsza tzn 40x40 30x30..
NzTT
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy 
- turek
- Specjalista
- Auto:: Alhambra 7n,Ibiza 6j
- Imię:: Michal
- Podziękował: 38 razy
- Otrzymał podziękowań: 118 razy
Nie chce być niegrzeczny ale jedną ręką to sobie można wypolerować ale co innegotomcio1600 pisze:Nie nie nie... mylisz pojęcia Polerka "na dwie ręce" jest polerką oscylacyjną/mimośrodową/orbitalną - i takową co najwyżej możesz umyć sobie okna
-
Damian15
- Specjalista
- Auto:: Touran '03 AZV
- Imię:: Damian
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowań: 24 razy
Szczerze to ręcznie można próbować sobie zrobić.. No na prawdę na lakierze Tourana maszyna to podstawa reszta to szkoda czasu... Michał ja na lakier maszynowo nakładam cleaner na padzie najbardziej "miękkim" wełna tylko i wyłącznie do usuwania najgłębszych rys choć teraz są dostępne pady z mikrofibry bardziej agresywne do cięcia niż wełna. A wosk polecam z ręką na sercu nakładać ręcznie
o więcej info pytajcie w temacie dotyczącym tego tematu na pewno postaramy się odpowiedzieć 
- niko02
- Władca postów
Dobra, dzięki chłopaki. Jak już będę ogarnięty z autem, jeżeli wogóle wyjedzie, to będę pytał co i jak albo założę temat pierwsza polerka samochodu 
Ostatnio zmieniony pn lut 22, 2016 13:15 przez niko02, łącznie zmieniany 1 raz.
- Vincent83
- Zaawansowany
- Auto:: VW Touran 2007 2.0TDI BKD
- Imię:: Artur
- Podziękował: 49 razy
- Otrzymał podziękowań: 29 razy
Michał, byłoby super jakby taki wątek powstał.niko02 pisze:Dobra, dzięki chłopaki. Jak już będę ogarnięty z autem, jeżeli wogóle wyjedzie, to będę pytał. Co i jak albo założę temat pierwsza polerka samochodu
Jestem zupelnie zielony w tych tematach, więc mi i na pewno nie tylko taka instrukcja by się przydała

- Letis
- Użytkownik
- Auto:: Touran 2.0 AZV 2003
- Imię:: Paweł
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 32 razy
- Kontakt:
Myślę że temat Car Detailingu jest tak obszerny że nie ma gotowej recepty jak zrobić dane auto itp. Kwestia polerki auta i niezbędnego sprzętu potrzebnego nie zamknie się w 3 pastach i 3 padach i polerki, wiadomo że od czegoś trzeba zacząć ale kwestia co gdzie i jak to temat na naprawdę wieeele wieczorów spędzonych przed monitorem na forach poświęconych danej dziedzinie. Polecam forum/portal kosmetykaaut.pl gdzie znajdziecie na bank tematy od czego zacząć i ile to będzie kosztować 

-
trix
- Użytkownik
- Auto:: 2.0 TDI-CFHC- 2011
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowań: 12 razy
Panowie a czym wyczyścić (no właśnie jak to nazwać) pod listwami drzwi i na bokach tylnego zderzaka taki jak by przyklejony piach. Jadąc ręką po lakierze czuć bardzo chropowatą powierzchnię są też czarne resztki asfaltu.
Jak usunąć takie zabrudzenia żeby przywrócić lakierowi ładny wygląd w tych miejscach?
Jak usunąć takie zabrudzenia żeby przywrócić lakierowi ładny wygląd w tych miejscach?
Mój Norweski Turek ==> Highline 2011r - 2.0 TDI CFHC - 7os<==
- Letis
- Użytkownik
- Auto:: Touran 2.0 AZV 2003
- Imię:: Paweł
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 32 razy
- Kontakt:
Wszystkim co usuwa smole. Zobacz na necie za srodkiem co sie nazywa prickbot dodatkowo cos w stylu ironx zrobi robote

- niko02
- Władca postów
Zobacz sobie to:Letis pisze: prickbot dodatkowo cos w stylu ironx zrobi robote
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=C4E38Kemdw8[/youtube]
Oczywiście Ty najpierw umyjesz auto, bo to było na brudne.