VW Touran potrzebne rady przy zakupie
-
- Kandydat
- Auto:: Touran
- Imię:: Paweł
VW Touran potrzebne rady przy zakupie
Witam. Jestem tu nowy ale mam nadzieję że pomożecie mi w miarę możliwości. Mam zamiar kupić Tourana. Rocznik od 2013-2014. Kwestia silnika. Diesel czy benzyna. Ogólnie mieszkam w Niemczech robię jakieś 600 km miesięcznie no i dwa razy do roku śmigam do Polski. Zastanawiałem się nad benzyniakiem 1.4 tsi 140 Km. Dużo się naczytałem nad wadami silników benzynowych i dieslowych również i jakby nie patrzeć każdy ma jakieś wady. Łańcuchy, głowice, tłoki itp, itd. Przebieg którym się sugeruje to koło 23 tys. takie oferty idzie znaleźć w VW Autohaus i są to właśnie modele benzynowe 1.4 tsi 140 km. Są to nie małe pieniądze za to auto więc czytając usterki zastanawiam się nad wyborem optymalnej jednostki. Wiadomo, że jak dbasz tak masz. Jeśli chodzi o diesla to silniki 2.0 tez się psują wiec tak na prawde jestem w kropce. Nie wiem czy wielka różnica wypada miedzy 105 konnym a 140 konnym?? ile w tym prawdy również pozostawia do życzenia ale czy modele po 2011 roku były mniej awaryjne po modyfikacjach ASO czy to tylko pomówienia jeśli chodzi o silniki tsi? Piszcie śmiało każda pomoc, opinia mile widziana.
- Mefju
- Użytkownik
- Auto:: OCTAVIA III CKFC
- Imię:: Mateusz
- Podziękował: 36 razy
- Otrzymał podziękowań: 57 razy
Re: VW Touran potrzebne rady przy zakupie
600 km miesięcznie to niewiele, ja bym się skłaniał ku benzynie. Chyba, że kupisz Diesla i zaczniesz więcej jeździć .
Jaka jest różnica w cenie benzyna/diesel? Bo czasami warto to też tak przekalkulować.
Jaka jest różnica w cenie benzyna/diesel? Bo czasami warto to też tak przekalkulować.
- niko02
- Władca postów
- Auto:: BKD 2004r. 207KM 470Nm
- Imię:: Michał
- Podziękował: 384 razy
- Otrzymał podziękowań: 325 razy
Czyli robisz autem w roku 10 000km.
Nie ma się co zastanawiać. Benzyna.
Nie ma się co zastanawiać. Benzyna.
-
- Kandydat
- Auto:: Touran
- Imię:: Paweł
Ceny w miare porownywalne, opcje sa tego typu czy 5 osobowy czy 7. Tu to wiadomo ze 7 osobowy 2 ekstra siedzonka tyllnie zmnieksza litrarz bagaznika. Ale to nie jest wazne. Wazna sprawa to silnik. Taki kolo 25 tys przebieg benzyna 1.4 140 km cena wypada kolo 17.500 tys euro. Wersje moze nie jakies wypasione (brak halogenow przednich) ale to juz pieniadze inne. Patrze glownie na maly przebieg. 105 konny to juz 1.2 i w sumie chyba to troche malo koni na takie auto prawda?
- Mefju
- Użytkownik
tak to prawda, mam 105 koni z tym że w dieslu i auto z 2006 r ale to nie jedzie...pabloo221 pisze:05 konny to juz 1.2 i w sumie chyba to troche malo koni na takie auto prawda?
-
- Użytkownik
- Auto:: Touran 2.0 TDI CR CFHC
- Imię:: Sławek
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 28 razy
Też mam tyle i jak dla mnie jest OK? Zawsze można podciągnąć u Jacka do tych 136 kucyków.Mefju pisze:tak to prawda, mam 105 koni z tym że w dieslu i auto z 2006 r ale to nie jedzie...pabloo221 pisze:05 konny to juz 1.2 i w sumie chyba to troche malo koni na takie auto prawda?
Był Touran 2004r 1.9 TDI 105KM
jest Touran 2012r 2.0 TDI 140KM
jest Touran 2012r 2.0 TDI 140KM
- Mefju
- Użytkownik
wszystko zależy od tego czym się jeździło wcześniej...sto2 pisze:Też mam tyle i jak dla mnie jest OK? Zawsze można podciągnąć u Jacka do tych 136 kucyków.
miałem Golfa IV 2.3 V5 150KM i to jechało dość zdrowo, przesiadka na Tourana 105KM to tak trochę się czuję jakbym był na emeryturze

co do wypadu do Jacka, to na pewno się u niego pojawię we Wrześniu jak będę w Polsce i celuje właśnie w okolice 140KM
Nie wiem jak się zbiera ten Touran w benzynie, ale poszukałbym chyba czegoś mocniejszego. Zresztą w Niemczech kolega mieszka, to może lepiej to 1.4 bo tam drogie mandaty

- tomcio1600
- Zaawansowany
- Auto:: Touran 1.9 AVQ
- Imię:: Tomasz
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 28 razy
Zawsze mówiłem, że "i nic nie da koni kupa, jak kierowca..."Mefju pisze:pabloo221 napisał(a):
05 konny to juz 1.2 i w sumie chyba to troche malo koni na takie auto prawda?
tak to prawda, mam 105 koni z tym że w dieslu i auto z 2006 r ale to nie jedzie...

Nie wiem co Wy macie z tymi 1.9
Mam AVQ 101 KM i uważam, że jeździ się tym znacznie lepiej niż w poprzednim wolnossącym 1.8 w A4 gdzie było 125KM.
W dieslu jeździ się momentem obrotowym, a nie koniami mechanicznymi... żadna benzyna przy podobnej pojemności nie będzie miała 250Nm
Mało tego, Touran nigdy nie był i nie będzie autem sportowym, jednak nie jeden małolat się już zdziwił na światłach próbując się właśnie z "dużym i ciężkim dziadkowozem w dieslu"
Only

ps. zużycie paliwa też wiele wynagradza...
Jest:
* Mondeo 2.0 SCTi 240KM
Było:
* Touran 1.9 TDI
** Peugeot 206 1.1
*** Audi A4 1.8
**** Ford Fiesta mk3 1.1i
* Mondeo 2.0 SCTi 240KM
Było:
* Touran 1.9 TDI
** Peugeot 206 1.1
*** Audi A4 1.8
**** Ford Fiesta mk3 1.1i
- yox
- Władca postów
- Auto:: 1.9 TDI BXE 07 R-Line C.M
- Imię:: Marek
- Podziękował: 240 razy
- Otrzymał podziękowań: 673 razy
i to jest to
wczesniej jezdzilem Audi w benzynie poczawszy od 80, 100, skonczywszy na A4, Turek to moj pierwszy diesel, ale jak na 4 z przodu (wiek... mój
) i rest of my family, najbardziej przypadl mi do gustu... mial byc przejsciowy, do nowszej A4, ale... jesli go zmienie to na nowszego 5...