skrzynia 6 bieg
-
koper
- Przeglądacz
- Auto:: Touran
- Imię::
skrzynia 6 bieg
w związku z tym, że po 130 tkm pada mi sprzęgło (nie komentuję) zacząłem się zastanawiać nad wymianą skrzyni na 6-cio biegową.
i w związku z tym mam kolka pytań:
1. czy gdzieś można znaleźć przełożenia dostępnych skrzyń? szukam oczywiście jak najdłuższego na 6 biegu. generalnie robię "trasy" i w związku z tym byłbym wdzięczny, jeśli ktoś pochwaliłby się jak się ma prędkość np. 120km/h do obrotów?
2. czy skrzynie od 2.0 pasują do 1.9? bo różne wersje słyszałem, a nie za bardzo chcę składować w garażu (brak miejsca)
3. jeśli nie (w kwesti pyt. 3), to jakie typy skrzyń podchodzą do 1.9
4. czy oprócz kompletnego sprzęgła, półosi, rozrusznika i łapy coś trzeba jeszcze mieniać? podejrzewam, że wajchę z mechanizmem i linkami.
5. czy ktoś ma jakieś pewne źródło zakupu skrzyni? bo do ASO to raczej nie pójdę...
6. na poważnie rozważałem DSG, ale chyba mi się nie chce...
i w związku z tym mam kolka pytań:
1. czy gdzieś można znaleźć przełożenia dostępnych skrzyń? szukam oczywiście jak najdłuższego na 6 biegu. generalnie robię "trasy" i w związku z tym byłbym wdzięczny, jeśli ktoś pochwaliłby się jak się ma prędkość np. 120km/h do obrotów?
2. czy skrzynie od 2.0 pasują do 1.9? bo różne wersje słyszałem, a nie za bardzo chcę składować w garażu (brak miejsca)
3. jeśli nie (w kwesti pyt. 3), to jakie typy skrzyń podchodzą do 1.9
4. czy oprócz kompletnego sprzęgła, półosi, rozrusznika i łapy coś trzeba jeszcze mieniać? podejrzewam, że wajchę z mechanizmem i linkami.
5. czy ktoś ma jakieś pewne źródło zakupu skrzyni? bo do ASO to raczej nie pójdę...
6. na poważnie rozważałem DSG, ale chyba mi się nie chce...
koper
-
n00
- Przeglądacz
- Auto:: Touran
- Imię::
spacewalker włożył do swojego Caddy 2.0 SDI skrzynie 6 jak dobrze pamietam od BKDkoper pisze:2. czy skrzynie od 2.0 pasują do 1.9? bo różne wersje słyszałem, a nie za bardzo chcę składować w garażu (brak miejsca)
W Caddym przynajmniej od znajomego 1.9 TDI BLS ma nawet troszkę wyższe obroty niz z manualem... i pali troche wiecej w trasie , nie wiem jak w Touranie:) ale mowa tu o Caddymkoper pisze:6. na poważnie rozważałem DSG, ale chyba mi się nie chce...
Pozdro
CADDY LIFE STYLE
By BESTperformance
Passat 2.0 TDI BMR 170 @200/410
Caddy 2.0 TDI BMM 140 @170/410
Corsa C Z12XE 75 @ 80/120
By BESTperformance
Passat 2.0 TDI BMR 170 @200/410
Caddy 2.0 TDI BMM 140 @170/410
Corsa C Z12XE 75 @ 80/120
- spacewalker
- Władca postów
- Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 117 razy
- Otrzymał podziękowań: 697 razy
Wszystko się zgadza.
Tu masz informacje o skrzyniach .
http://www.fileserve.com/file/kDbgrqF/skrzynie.pdf
Kazda skrzynia pasuje. Wybierak musi byc od skrzyni 6 bieg i całą reszta co napisałes tez.
Tu masz informacje o skrzyniach .
http://www.fileserve.com/file/kDbgrqF/skrzynie.pdf
Kazda skrzynia pasuje. Wybierak musi byc od skrzyni 6 bieg i całą reszta co napisałes tez.
-
MAREK1977
- Auto:: touran,1.9,2008HIGHLINE
- Imię:: Marek
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Re: skrzynia 6 bieg
kolega admin w załączniku pokazał oznaczenia skrzyń.Moje pytanko czy te skrzynie np; FND,GPS,GQL,JCK,JYK, bez przeróbek można zamontować zamiast JYK
- spacewalker
- Władca postów
- Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 117 razy
- Otrzymał podziękowań: 697 razy
Rozważ wymiane na skrzynie 5bieg ale z bluemotion. przelozenia na 5 ma niemal takie same same jak 6bieg, a ile mjiej roboty, i oski stare. Przed zmianą na 6bieg, upewnij sie ze twoje ecu da sie zakodowac na 6bieg inqczej tempomat nie bedzie dzialac na 6.MAREK1977 pisze:kolega admin w załączniku pokazał oznaczenia skrzyń.Moje pytanko czy te skrzynie np; FND,GPS,GQL,JCK,JYK, bez przeróbek można zamontować zamiast JYK
-
MAREK1977
- Auto:: touran,1.9,2008HIGHLINE
- Imię:: Marek
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
kolego spacewalker ja mam 6bieg tyle że JYK i moim zdaniem jest za krótka 140km 4000obr/min chciałbym dłuższą 6bieg i jak najmniej przeróbek