Touran 2005 1.6 FSI AG6 GXY PROBLEM ze skrzynia...

Problemy dotyczące manualnych skrzyń biegów, a także DSG.
Awatar użytkownika
Silver Touran
Auto:: Touran 1.6FSI BLF AG6 GXY
Imię:: Sylvester

Touran 2005 1.6 FSI AG6 GXY PROBLEM ze skrzynia...

Post autor: Silver Touran »

Witam mam TOURANA 2005 1.6 FSI skrzynia automatyczna AG6 GXY, NA KOMPUTERZE BRAK PROBLEMÓW ZE SKRZYNIA czyli elektronika działa , auto szarpie przy zmianie z luzu na 1 bieg oraz przy redukcji z 5 na 4 i z 4 na 3 , podczas jazdy przy zmianie z 3 na 4 nie zawsze wskakuje 4 , na początku ślizga obroty idą do góry ale nie wskakuje 4 jak puszczę gaz to wskoczy 4 i dalej już idzie normalnie , słyszę zgrzyty ze skrzyni na biegu 3 i 4 dość głośne przy 3 tys rpm, zaczynaja się pojawiac przy biegu 2 oraz 5. Auto na wzniesieniach nie ma siły, po równym jeszcze jeździ. Ostatnio jak chciałem pojechać w tereny pagórkowate to po paru mniejszych wzniesieniach zawiesiła się chyba skrzynia, obroty szły w gore ale nie miałem żadnego biegu oprócz wstecznego i tak niestety musialem na awaryjnych z pilotem przede mna wracać 12 km jadąc na wstecznym. Panowie co robić jakieś przyczyny, naprawiać kupić druga ? Tylko czy ktoś ma taka sama i za ile kupię bądź naprawie. Pomocy! Auto ma dopiero 153 tys. km czy to możliwe ze pada skrzynia po tylu km? Wielkie dzięki za posty.
Ostatnio zmieniony czw paź 31, 2013 07:27 przez Silver Touran, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Turanek
Władca postów
Auto:: 2x5T1
Imię:: Marek
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowań: 111 razy

Re: Touran 2005 1.6 FSI AG6 GXY PROBLEM ze skrzynia...pomocy

Post autor: Turanek »

Zapraszam do Powitalni.

PS. W temacie nie piszemy "pomocy" - taki jest regulamin, którego na razie nie ma on-line:)
Pozdrawiam

Turanek
R-Line Obrazek
H-Line Obrazek
Awatar użytkownika
Silver Touran
Auto:: Touran 1.6FSI BLF AG6 GXY
Imię:: Sylvester

Re: Touran 2005 1.6 FSI AG6 GXY PROBLEM ze skrzynia...

Post autor: Silver Touran »

dzieki
Jerzu Touran
Auto:: Touran I 1.6 2005
Imię:: Igor

Re: Touran 2005 1.6 FSI AG6 GXY PROBLEM ze skrzynia...

Post autor: Jerzu Touran »

Witam
Chciałbym odświeżyć wątek ponieważ kupiłem niedawno Tourana i mam dokładnie tą samą przypadłość czy ktoś mógłby mi pomóc co to dokładnie za usterka?

-- Pt kwi 01, 2016 14:15 --

Witam
Odnośnie mojej awarii Tourana udało się zdiagnozować problem jaki mu dolegał. Po przeczytaniu wielu informacji postanowiłem wybrać się do chłopaków z ASB Długołęka aby zdiagnozować mój problem. Okazało się że uszkodzeniu uległa skrzynia podczas zmiany biegów przy rozgrzanym samochodzie skrzyni ślizgały się biegi. Ogólnie uszkodzeniu uległa hydraulika skrzyni. Operacja skrzyni nie była zbyt tania bo kosztowało mnie to ok 5 tyś :/ ale po naprawie jazda oraz zmiany biegów super.Jak powiedział mi diagnosta powodem uszkodzenia skrzyni była zła jej eksploatacja, co oznacza ze nikt nie zmieniał od nowości oleju. Wielki Plus dla ASB Długołęka za podejście do klienta fachową obsługę i szybka diagnozę problemu. Po około 2 dniach autko do odbioru. A i oczywiście po wszystkim została udzielona 12 miesięczna gwarancja.
ODPOWIEDZ