[Manual] Wszystko o i do RNS-510.

Problemy dotyczące radioodtwarzaczy, zmieniarek, systemów nawigacji, CB itp.
Awatar użytkownika
Zyndram
Użytkownik
Auto:: CFJA, 2.0, 2011
Imię:: Zyndram
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 17 razy

Re: [Manual] Wszystko o i do RNS-510.

Post autor: Zyndram »

Panowie, czytam ten wątek na bieżąco i wiem, że trzeba płytę z mapami nagrać z opcją book type dvd-rom, wiem też że najlepiej jak najmniejszą prędkością. Wiem też że płyty można stosować różne. Niektórzy jadą na firmówka, a niektórzy na badziewiu z biedry i idzie od strzała. Wiem też że polecacie program Imgburn.

I do tych wszystkich zaleceń się zastosowałem i zmarnowałem już chyba z 10 płyt. I firmowe i no name. Trzy różne nagrywarki, od starej 8 letniej po nowe do bluray. Różne prędkości od x1 do x4. I za każdym razem po 10 sek komunikat "błąd płyty cd". A i jeszcze próbowałem na programie od LG do nagrywania i też lipa.

Wcześniej borykałem się z wgraniem softu, ale po zmianie programu do nagrywania, właśnie na imgburn, w końcu udało się.

Soft miałem 3970 i mapy 7551 - radio ...680F
teraz soft 5238 a radio zmieniło literkę na H.

Może ktoś poratować jaką dobrą radą???

stary odczyt z VCDS (przed zmianą softu)
Address 37: Navigation (J0506) Labels: 1T0-035-680.clb
Part No SW: 1T0 035 680 F HW: 1T0 035 680 F
Component: RNS-MID H06 3970
Revision: AB001001 Serial number: VWZ6Z7L6148107
Coding: 04000442040000800009
Shop #: WSC 01324 020 00200
VCID: 316F639F68AB8896243-8064

No fault code found.

Address 56: Radio (J0506) Labels: 1T0-035-680.clb
Part No SW: 1T0 035 680 F HW: 1T0 035 680 F
Component: RNS-MID H06 3970
Revision: AB001001 Serial number: VWZ6Z7L6148107
Coding: 04000442040000800009
Shop #: WSC 01324 020 00200
VCID: 316F639F68AB8896243-8064

No fault code found.
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów
Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
Imię:: Mateusz
Podziękował: 75 razy
Otrzymał podziękowań: 365 razy

Post autor: Muti »

Laser wyczyść. :)

NzTT
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy :)
Awatar użytkownika
Zyndram
Użytkownik

Kupiłem kiedyś taką płytkę z wąsami doczyszczenia lasera i też się kręciła kręciła i nie pamiętam jaki finał był tego kręcenia, chyba wypluwał ją po jakimś czasie.

Robiłem to właśnie przed wgrywaniem softu bo miałem takie podejrzenia że to nie działa.

Oryginalny film dvd działa, zwykła płytka z nagranym filmem dvd też działa.

Czy nadal mam doszukiwać się problemu z brudnym laserem?
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów
Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
Imię:: Mateusz
Podziękował: 75 razy
Otrzymał podziękowań: 365 razy

Post autor: Muti »

Ja bym od tego zaczął albo podjechał do kogoś kto ma pewną płytkę :)
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy :)
Awatar użytkownika
Zyndram
Użytkownik

Nie mam nikogo w okolicy z taką płytką.

Dziękuję za pomoc,

"muszę zejść do kiosku po dentkę i rozkręcić dziada". :)
Awatar użytkownika
PIOTREL
Expert
Auto:: 2.0 173Ps BMM mod 2008
Imię:: Piotr
Podziękował: 64 razy
Otrzymał podziękowań: 108 razy

Post autor: PIOTREL »

Nie czyść na mokro. Pierwsze czyszczenie robi się na sucho. Jeśli chcesz na mokro to zawsze po czyszczeniu na sucho. Ale nie denaturatem czy zwykłym spirytusem. Nie wiesz jaka jest soczewka. Jeśli wejdzie w reakcję ro zmatowieje i będzie lipa. Jeśli chcesz na mokro to tylko izopropanolem do czyszczenia optyki. On nie w chodzi w reakcję i nie rozpuszcza.
Awatar użytkownika
pab567
Specjalista
Auto:: Superb Kombi 3.6
Imię:: Paweł
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 78 razy

Post autor: pab567 »

Niestety wygląda na to że czeka się rozebranie dziada i ręczne czyszczenie. Tylko nie czyść na sucho - chyba że bezdotykowo (np. sprężonym powietrzem). A potem obowiązkowo na mokro ale tylko izopropanolem.
Awatar użytkownika
PIOTREL
Expert
Auto:: 2.0 173Ps BMM mod 2008
Imię:: Piotr
Podziękował: 64 razy
Otrzymał podziękowań: 108 razy

Post autor: PIOTREL »

Pab567 spokojnie może na sucho przetrzeć go z pierwszego kurzu na sucho delikatną szmatką bez mocnego dotykania, najlepiej narożnikiem. Nie zarysuje się. Można to zrobić po uprzednim przedmuchaniu powietrzem.
Awatar użytkownika
Zyndram
Użytkownik

Z dentką to był żarcik w " ... " :)

Jak już wcześniej wspomniałem, czytam dokładnie ten wątek i stosuje się do wszystkich zaleceń.

A teraz pozwolę sobie na drugi poświąteczny żarcik
"czyszczenie na sucho - mam odpalić kompresor, nabić butle do 10 atmosfer i psiknąć z pistoleta na soczewkę" ???? :)

-- 11 kwi 2016, o 13:33 --

Dentka* kupiona, kompresor nabity*

W dniu wczorajszym przystąpiłem do demontażu radia, rozebraniu go na części pierwsze. Doszedłem do miejsca, gdzie zostały ostatnie cztery śrubki, by odłączyć laser od całej reszty i tu zostałem zaskoczony, bo brakło mi tak małego śrubstaka. Więc czyszczenie odbyło się przez "dziurkę od klucza". Najpierw kompresor, później dentka, po krótkiej chwili jeszcze raz dentka. Całość poskręcana, zamontowana i dawaj power ON i płyta na przód i ................

.............. i dupa blada, ani jedna płyta nie zagadała. Mówię w d.... składam wszystko do reszty i zrobię powtórkę kiedy indziej jak będę miał ten je*... mały śrubstak.

Zgodnie z kilkoma informacjami w tym temacie, zrobiłem skan przed i po. No i po zabiegu wypluł parę błędów, między innymi o laserze coś. Więc kasujemy w piz... wszystko i skan jeszcze raz. I tak siedzę i myślę, co on tam napisał o tym laserze. Jak teraz czysto to może się uda. Wyciągam płytkę, wkładam 10 sek i moim oczom ukazał się komunikat o wgraniu map. No o mało dziury w dachu nie zrobiłem :)

Oczywiście puściłem dalej i poszedłem sobie do domu, wróciłem po godzinie i radio off, płyta w środku, nic się nie wgrało. Zrobiłem drugi raz i zobaczyłem, że po dalej jest jeszcze instaluj. I znów poszedłem do domu. Jak wróciłem to efekt ten sam, z tym że po poprzednim razie stare mapy jeszcze miałem, a po drugim razie skasowało się wszystko w cholerę.

No i z informacji w tym temacie, jak i na innych forach, nie przypominam sobie by było by na końcu coś innego jak "mapy zostały wgrane, wysuń płytę".

Czy ja się mylę, czy teraz mogę zacząć podejrzewać płytę, że w trakcie wgrywania powstaje błąd i proces instalacji się przerywa. (tak tak, usiądę dziś i popatrzę w ekran przez te 40-60 min i zobaczę co się dzieje, pytam tak na zaś :)

* - czytaj izopropanol
* - czytaj sprężone powietrze w puszcze

Oczywiście nie zapominam o podziękowaniach za rady i pokierowanie w odnalezieniu przyczyny.

Dziękuję Panowie.
dawid
Początkujący
Auto:: Touran
Imię::

Post autor: dawid »

Witam, a ja mam takie pytanie w jaki sposób zapisujecie na dysku dwie mapy wschod i zachod, zrobilem aktualizacje softa na 5238 pomyslnie , nagralem mape v13 west, nastepnie v13 east , i wtedy west zniknela tak jakby zostala zastapiona po prostu, dodam ze nagrywalem mapy sposobem , sd to hdd. jakies pomysy i podpowiedzi? z gory dziekuje
Awatar użytkownika
yox
Władca postów
Auto:: 1.9 TDI BXE 07 R-Line C.M
Imię:: Marek
Podziękował: 240 razy
Otrzymał podziękowań: 673 razy

Post autor: yox »

albo West, albo East :D
dawid
Początkujący
Auto:: Touran
Imię::

Post autor: dawid »

dzieki za szybka odpowiedz, troche to bez sensu wogole ze nie mozna ustawic trasy z londynu do dubrovnika powiedzmy :) a czy ta opcja zadziala ze nagram powiedzmy west na dysk wewn, a plyta east bedzie krecic w dvd , czy od razu bedzie chcial ja zaladowac i zastapic.
Awatar użytkownika
pab567
Specjalista

Zapyta się czy chcesz nagrać na dysk (zastępując starą) czy korzystać (wtedy starej na dysku nie rusza tylko korzysta z nowej tak długo jak siedzi ona w napędzie).
Awatar użytkownika
pab567
Specjalista

Zyndram udało się w końcu? Jak nie to korzystając z weekendu wrzuć d..e do auta i rusz się do mnie - wgram Ci te mapy.
Awatar użytkownika
Zyndram
Użytkownik

pab567 pisze:Zyndram udało się w końcu?
Niestety nie .... a właściwie nie do końca.

Sprawa wygląda teraz tak, że już w ogóle nie widzę żadnego zapytania, czy instalować, czy korzystać. Po prostu sama zaczyna się wgrywać. Jak próbuje wyjąć płytę, to dopiero wyskakuje komunikat, że trwa instalacja, jest pasek postępu i tu właśnie następuje zonk. Otóż na jednej płytce pasek dochodzi do 3/4 może do 4/5 i przerywa i zaczyna od nowa i zrobił tak dwa razy. Więc przerwałem i wrzuciłem drugą płytkę. Ta znów zatrzymała się po 1/3 postępu i tu nastąpił efekt dźwiękowy (Natasza powiedziała do mnie) "włóż płytę z nawigacją w celu kontynuowania". Więc przerwałem pracę i muszę odnaleźć poprzednie płyty, może tam się odnajdzie jakaś nie felerna :)
pab567 pisze:Jak nie to korzystając z weekendu wrzuć d..e do auta i rusz się do mnie - wgram Ci te mapy.
Bardzo dziękuję za pomoc, jak tylko uj mnie strzeli i nie znajdę pomocy gdzieś bliżej, to z chęcią skorzystam.
ODPOWIEDZ