Duże spalanie??

kartofel23
Auto:: Touran
Imię::

Duże spalanie??

Post autor: kartofel23 »

Panowie interesują mnie Wasze opinie na temat spalania w touranie 1.9tdi
Moj touran 105km ma przejechane ponad 400tyś km, spalanie w mieście teraz w okresie zimowym to około 9,5l na 100km w cyklu miesznym... wydaje mi sie ze to dużo
Mój kolega ma tego samego tourana z tym samym silnikiem oznaczenie te samo przebieg prawie identyczny, oba samochody maja skrzynie dsg ale jego spalanie to 6,7-7 litrów przy takiej samej jezdzie. Mój touran jest z 2006 roku, jego zas z 2003.
Panowie o co chodzi? Dlaczego ja mam znacznie wieksze spalanie?? Dodam ze obydwoje robimy ponad 300km dziennie wiec ja bardzo odczuwam tą różnicę w portfelu.

Jaka moze być przyczyna? Turbina, przepływka? Podpowiedzcie Koledzy. Z góry Wielkie Dzięki!!
lock00
Władca postów
Auto:: 1T1
Imię:: -
Podziękował: 32 razy
Otrzymał podziękowań: 50 razy

Post autor: lock00 »

tutaj masz temat http://touranklub.pl/forum/viewtopic.ph ... t=spalanie
ja większe spalanie miałem przez przybrudzoną przepustnice
Awatar użytkownika
Marco_Polo
Specjalista
Auto:: VW Sharan 2.0 TSI 220KM
Imię:: Marek
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowań: 18 razy

Post autor: Marco_Polo »

Hej

Kartofel23 ja bym na Twoi miejscu przeczyścił cały układ dolotowy razem z przepustnicą. Oprócz tego jakiś środek na przeczyszczenie pompowtrysków. Polecam środki Liqui Moly. Oczywiście są też inne. Najlepiej sprawdzić ich kondycję VCDS.
A jak wygląda u Ciebie temat oleju i filtrów? Przed wymianą oleju proponuje potraktować płukanką wlaną do oleju też jest o tym na forum. Ja korzystałem z LM.
W dobrej cenie i kompleksowo te środki ma Jeżu z forum. W razie czego pisz do niego na PW.
Ogólnie spalanie jak ja 1,9TDI masz według mnie za duże.

Pozdrawiam
Był VW Passat Variant B6 2005r. Comfortline 2.0 TDI 140KM - manual
Był VW Golf Plus 2005r. Sportline 2.0 TDI 140KM - DSG
Był VW Touran 2008r. Highline BMN 2.0 TDI 170KM -> 186,1KM - DSG
Był VW Sharan 2012r. Comfortline 2.0 TDI 140KM Blumotion - DSG
VW Sharan 2017r. Highline 2.0 TSI 220KM - DSG
kartofel23
Auto:: Touran
Imię::

Post autor: kartofel23 »

dzieki chłopaki, zrobie tak jak piszecie i napewno dopiszę tu czy pomogło. pozdrawiam:)
Awatar użytkownika
JacaTouran
Władca postów
Auto:: Touran 1.9tdi Bxe
Imię:: Jacek
Podziękował: 213 razy
Otrzymał podziękowań: 233 razy
Kontakt:

Re: Duże spalanie??

Post autor: JacaTouran »

kartofel23 pisze:Panowie interesują mnie Wasze opinie na temat spalania w touranie 1.9tdi
Moj touran 105km ma przejechane ponad 400tyś km, spalanie w mieście teraz w okresie zimowym to około 9,5l na 100km w cyklu miesznym... wydaje mi sie ze to dużo
Mój kolega ma tego samego tourana z tym samym silnikiem oznaczenie te samo przebieg prawie identyczny, oba samochody maja skrzynie dsg ale jego spalanie to 6,7-7 litrów przy takiej samej jezdzie. Mój touran jest z 2006 roku, jego zas z 2003.
Panowie o co chodzi? Dlaczego ja mam znacznie wieksze spalanie?? Dodam ze obydwoje robimy ponad 300km dziennie wiec ja bardzo odczuwam tą różnicę w portfelu.

Jaka moze być przyczyna? Turbina, przepływka? Podpowiedzcie Koledzy. Z góry Wielkie Dzięki!!

A jakie masz oznaczenie silnika??? Może wydech nie jest drożny :>
Jacek V-TEC Łowicz
Regeneracja układów wtryskowych diesel, regenerujemy wtryski commonrail piezo i elektromagnetyczne
Regeneracja Turbosprężarek już od 500zł, montaż i demontaż na miejscu!
Sprzedaż Turbosprężarek nowych i używanych (po regeneracji).

O nas i to co zrobiliśmy: https://www.facebook.com/v.tec.tuning.lowicz/

https://www.facebook.com/Regeneracja-turbospr%C4%99%C5%BCarek-%C5%81owicz-V-tec-482649295200944/

tel.509963064

Zduńska 41 , 99-400 Łowicz
Awatar użytkownika
fallon
Auto:: Touran 1,6 MPI
Imię:: Roman

Post autor: fallon »

Witam. Pragnę odświeżyć ten watek.... Mama pytanie- czy spalanie Tourana 1,6 mpi, silnik BSE, na poziomie 12,18l/ 100 km - jazda tylko po mieście, to normalnie? Komputer pokazuje mi spalanie na poziomie 11,8l, ale lanie "pod korek" pokazało ciut więcej. Czy ten silnik nie powinien zadowolić się spalaniem w mieście około 10 litrów na 100/km.
Dodam tylko, że jeżdżę z żoną i dwójką małych dzieci, więc nie ma mowy o jakimś dużym obciążeniu, a i nogę na gazie mam umiarkowaną. Proszę o pomoc użytkowników tourana z tym silnikiem.
Awatar użytkownika
KriSSo
Specjalista
Auto:: Golf MK7.5 variant
Imię:: Kris
Podziękował: 26 razy
Otrzymał podziękowań: 82 razy
Kontakt:

Post autor: KriSSo »

Myślę, że w normie. Zerknij np na spalanie mojego diesla

Image

Średnia prędkość z całego baku dla powyższych wartości średniego spalania to 20-21 km/h.
Obrazek
Obrazek
dexter23pl
Expert
Auto:: Golf 5
Imię:: Dexter
Podziękował: 43 razy
Otrzymał podziękowań: 148 razy

Post autor: dexter23pl »

fallon pisze:Witam. Pragnę odświeżyć ten watek.... Mama pytanie- czy spalanie Tourana 1,6 mpi, silnik BSE, na poziomie 12,18l/ 100 km - jazda tylko po mieście, to normalnie? Komputer pokazuje mi spalanie na poziomie 11,8l, ale lanie "pod korek" pokazało ciut więcej. Czy ten silnik nie powinien zadowolić się spalaniem w mieście około 10 litrów na 100/km.
Dodam tylko, że jeżdżę z żoną i dwójką małych dzieci, więc nie ma mowy o jakimś dużym obciążeniu, a i nogę na gazie mam umiarkowaną. Proszę o pomoc użytkowników tourana z tym silnikiem.
wiem że to trudne do uwierzenia ale ten szmelc wagon tyle pali :P
ares ares
Początkujący
Auto:: turan1.6mpi,caddy1.6tdi
Imię:: krzysiek
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: ares ares »

witam
głowa do góry mój potrafi i 13l zjeść całe całe szczęście że lpg a nie pb choć poniżej 10l tez można zejść bardzo ale to bardzo się starając
masakra to jest na trasie wtedy to dopiero pali np Chorwacja pełen załadunek,box,klima,obroty silnika 4000-4600 wychodzi 14-15l :omatko: więcej od busa :hahaha: das auto -dla porównania ten sam silniczek w polo,cordobie,toledo zawsze mieścił sie 8-9 l :uklon: kształt i waga tourana robi swoje
Awatar użytkownika
Marq
Użytkownik
Auto:: 1T2/1,6lMPI/Pb+LPG/2009r
Imię:: Marek
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 25 razy

Post autor: Marq »

12l Pb to stanowczo za duzo, tyle to moj LPG bierze na miescie(korki,swiatla,praca silnika bez jazdy), spalanie przy miejskiej jezdzie w nocy- 11l LPG. Trasa przy predkosciach za ktore placi sie mandat 10l LPG. Najnizsze spalanie jakie udalo mi sie uzyskac przy jezdzie na dziadka (90-100), trasa ok.600km -7.8l LPG
Marq / Jeżdżę tylko benzynami i mam spokój /
ares ares
Początkujący
Auto:: turan1.6mpi,caddy1.6tdi
Imię:: krzysiek
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: ares ares »

Marq pisze:12l Pb to stanowczo za duzo, tyle to moj LPG bierze na miescie(korki,swiatla,praca silnika bez jazdy), spalanie przy miejskiej jezdzie w nocy- 11l LPG. Trasa przy predkosciach za ktore placi sie mandat 10l LPG. Najnizsze spalanie jakie udalo mi sie uzyskac przy jezdzie na dziadka (90-100), trasa ok.600km -7.8l LPG
10l LPG masz rację tyle wychodzi średnio i trasa też tak wychodzi nie przekraczając 100-120 jadąc samemu z wiatrem tak to u mnie wygląda :omatko: instalacja brc 24sq chyba że znów coś gdzieś mam nie tak :omatko: -pb komp pokazuje 8-9 l wtedy
ODPOWIEDZ