Stoję przed pewnym dylematem. Moja skrzynia powoli zaczyna dawać o sobie znać. Jak auto zimne to podczas ruszania idą wibracje na budę. Jak łagodnie ruszę to mniej, jak z przytupem to bardziej. Stojąc na wzniesieniu to wogóle nieciekawie. Jak auto jest ciepłe to dochodzi brak tzw płynnego startu. Trzeba delikatnie operować gazem, żeby nie szarpało przy starcie. Zarówno na P i R. Ponadto na wstecznym nie ma stopniowania przyśpieszania wraz z dodawaniem gazu. Wrzucam R, auto zaczyna pełzać a wystarczy, że dodam delikatnie gazu to gwałtownie przyśpieszy. Podobnie podczas ostrzejszego hamowania coś uderza tak mocno, że aż po karoserii idzie. Podczas odpalania auta również są jakieś dziwne uderzenia. Dwumas wymieniłem 3 kkm temu. Myślałem, że to dwumas hałasuje, ale jednak nie. Fakt, że stara dwumasa wręcz się rozpadała w rękach, także nie wymieniłem dobrej na lepszą. Ale te uderzenia były na starym dwumasie i na nowym również. Jak miałem skrzynię na dole to ruszałem wałkiem. Dość duże luzy na nim były. Może to jest powód tego hałasowania?
Wiem również, że skrzynia była już kiedyś wymieniana w tym aucie. Oryginalnie była u mnie z kodem KDA. Tak mam na wlepce w bagażniku i w książce serwisowej. Teraz nie wiem z czego mam skrzynię. Z tego co wyczytałem na necie to mam z 1.9 tdi BKC

Mógłbym oddać do regeneracji ale jako że mam niededykowaną skrzynię w moim aucie wolałbym kupić pewną taką, którą mógłbym założyc. Poniżej skan z mojej skrzyni
Part No SW: 02E 300 041 HW: 02E 927 770 AD
Component: GSG DSG 041 0814
Revision: 04004010 Serial number: xxxxxxxxxxxxxxx
Coding: 0000020
1 Fault Found:
01208 - Data Records in Control Unit Altered
000 - -
Dzięki uprzejmości Jeżu wiem już jakie skrzynie są dedykowane do mojego tourana 170 KM
Wygląda to tak. Oznaczenia lecą chronologicznie od najstarszych skrzyń montowanych w 1T1, poprzez te w 1T2 do najświeższych z 1T3.
2.0 TDI 170 KM - HTB, HYC, JPQ, KDA, KMW, LQT, LTD, MFM, MSU, NJJ, PBE
2.0 TDI 140 KM - GPQ, GYP, HQM, HQG, HJP, HXT, JPK, KCV, KMY, KPT, LQW, LTG, MLX, MSV, NJK, PBE, PBF, PPX, PPY
Jakkolwiek skrzyń do 170 km jest trochę w sprzedaży to do 140 km jest ich naprawdę dużo, też z potestowych aut.
Pytanie moje jest następujące. Czy mogę spokojnie kupić skrzynię najnowszą, np taką PPY:
http://allegro.pl/vw-skrzynia-biegow-ds ... 52217.html
Podejrzewam, a nawet wiem, że rozrusznik powinien być od S&S bo gniazdo w skrzyni jest nieco inne, większe w średnicy. Rozrusznik od S&S już mam i używam bo modyfikacjach (support Muti

) A co z resztą, półosie i co tam jeszcze...Czy ECU skrzyni dogada się z ECU auta itp? Rzuciłbym się chętnie na taką skrzynię i jestem nawet zdeterminowany, żeby razem z kumplem ją wymienić.
Niezmiernie ciekaw jestem waszych opinii i sugestii