Wymiana skrzyni DSG - transfer z 2.0tdi 170 km -> na 140 km

Problemy dotyczące manualnych skrzyń biegów, a także DSG.
Awatar użytkownika
jaras99
Specjalista
Auto:: Audi A4 B6 1.9TDI AVF
Imię:: Jarek
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowań: 64 razy

Wymiana skrzyni DSG - transfer z 2.0tdi 170 km -> na 140 km

Post autor: jaras99 »

Stoję przed pewnym dylematem. Moja skrzynia powoli zaczyna dawać o sobie znać. Jak auto zimne to podczas ruszania idą wibracje na budę. Jak łagodnie ruszę to mniej, jak z przytupem to bardziej. Stojąc na wzniesieniu to wogóle nieciekawie. Jak auto jest ciepłe to dochodzi brak tzw płynnego startu. Trzeba delikatnie operować gazem, żeby nie szarpało przy starcie. Zarówno na P i R. Ponadto na wstecznym nie ma stopniowania przyśpieszania wraz z dodawaniem gazu. Wrzucam R, auto zaczyna pełzać a wystarczy, że dodam delikatnie gazu to gwałtownie przyśpieszy. Podobnie podczas ostrzejszego hamowania coś uderza tak mocno, że aż po karoserii idzie. Podczas odpalania auta również są jakieś dziwne uderzenia. Dwumas wymieniłem 3 kkm temu. Myślałem, że to dwumas hałasuje, ale jednak nie. Fakt, że stara dwumasa wręcz się rozpadała w rękach, także nie wymieniłem dobrej na lepszą. Ale te uderzenia były na starym dwumasie i na nowym również. Jak miałem skrzynię na dole to ruszałem wałkiem. Dość duże luzy na nim były. Może to jest powód tego hałasowania?
Wiem również, że skrzynia była już kiedyś wymieniana w tym aucie. Oryginalnie była u mnie z kodem KDA. Tak mam na wlepce w bagażniku i w książce serwisowej. Teraz nie wiem z czego mam skrzynię. Z tego co wyczytałem na necie to mam z 1.9 tdi BKC :roll: :omatko: Mógłbym oddać do regeneracji ale jako że mam niededykowaną skrzynię w moim aucie wolałbym kupić pewną taką, którą mógłbym założyc. Poniżej skan z mojej skrzyni

Part No SW: 02E 300 041 HW: 02E 927 770 AD
Component: GSG DSG 041 0814
Revision: 04004010 Serial number: xxxxxxxxxxxxxxx
Coding: 0000020

1 Fault Found:
01208 - Data Records in Control Unit Altered
000 - -

Dzięki uprzejmości Jeżu wiem już jakie skrzynie są dedykowane do mojego tourana 170 KM
Wygląda to tak. Oznaczenia lecą chronologicznie od najstarszych skrzyń montowanych w 1T1, poprzez te w 1T2 do najświeższych z 1T3.

2.0 TDI 170 KM - HTB, HYC, JPQ, KDA, KMW, LQT, LTD, MFM, MSU, NJJ, PBE
2.0 TDI 140 KM - GPQ, GYP, HQM, HQG, HJP, HXT, JPK, KCV, KMY, KPT, LQW, LTG, MLX, MSV, NJK, PBE, PBF, PPX, PPY

Jakkolwiek skrzyń do 170 km jest trochę w sprzedaży to do 140 km jest ich naprawdę dużo, też z potestowych aut.

Pytanie moje jest następujące. Czy mogę spokojnie kupić skrzynię najnowszą, np taką PPY: http://allegro.pl/vw-skrzynia-biegow-ds ... 52217.html

Podejrzewam, a nawet wiem, że rozrusznik powinien być od S&S bo gniazdo w skrzyni jest nieco inne, większe w średnicy. Rozrusznik od S&S już mam i używam bo modyfikacjach (support Muti :) ) A co z resztą, półosie i co tam jeszcze...Czy ECU skrzyni dogada się z ECU auta itp? Rzuciłbym się chętnie na taką skrzynię i jestem nawet zdeterminowany, żeby razem z kumplem ją wymienić.

Niezmiernie ciekaw jestem waszych opinii i sugestii
Ostatnio zmieniony wt kwie 12, 2016 13:11 przez jaras99, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów
Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
Imię:: Mateusz
Podziękował: 75 razy
Otrzymał podziękowań: 365 razy

Re: Wymiana skrzyni DSG - transfer z 2.0tdi 170 km -> na 14

Post autor: Muti »

Spróbuj jeszcze zrobić adaptację. Wrócę z nart, to Ci podeślę procedurę :)

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy :)
Awatar użytkownika
jeżu
Władca postów
Auto:: PB8
Imię:: Tomek
Podziękował: 214 razy
Otrzymał podziękowań: 679 razy

Post autor: jeżu »

wg mnie adaptacja nic nie da... Ja bym wyciągnął mechatronikę i porządnie ja umył.... wtedy adaptacja i jak nic to nie da to podmianka skrzyni... :bry:
Awatar użytkownika
jaras99
Specjalista

adaptację już robiłem dwa razy wg jakiegoś manuala z forum. Za wiele to nie pomogło. Może przez chwilę skrzynia była bardziej elastyczna. Ale z kolei zauważyłem, że po adaptacji auto na podjeździe toczyło się w dół :/ Wraz z kolejnymi kilometrami zanikało to, ale narastała reszta.
Adaptację robiłem wg tego opisu: http://vcds.wikidot.com/dsg-02e
Pamiętam również, że niektóre kanały adaptacyjne nie odpowiadały (nic się nie działo). Nie pamiętam które.
jeżu pisze:Ja bym wyciągnął mechatronikę i porządnie ja umył
Dam radę to sam zrobić? Rozumiem, że to się wiąże również z całkowitym wyjęciem skrzyni?

Ponawiam pytanie odnośnie zmiany skrzyni na tą najnowszą. Wszystko jest na zasadzie P&P?
motoria
Przeglądacz
Auto:: touran 1,9 BXE 2006
Imię:: Jacek
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 10 razy

Post autor: motoria »

Ja jestem po zmianie skrzyni z audi a3 BMR 170 ps do mojego BKD 140ps .Wszystko pasuje plug&play.Wymiana na podnośniku trwała 3 godziny spokojnej pracy.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
Awatar użytkownika
spacewalker
Władca postów
Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
Imię:: Marcin
Podziękował: 117 razy
Otrzymał podziękowań: 697 razy

Post autor: spacewalker »

Muti ....czy to nie o tym kiedys pisalismy, co chciałes bym zerkną ?
Awatar użytkownika
jaras99
Specjalista

spacewalker pisze:Muti ....czy to nie o tym kiedys pisalismy, co chciałes bym zerkną ?
Space ja pisałem do ciebie niedawno na priv (Muti mnie pokierował do Ciebie) w tym temacie z prośbą o rozszyfrowanie co za skrzynia u mnie siedzi. Jeśli o to pytasz?

Jeszcze mnie naszło, czy na opisywane objawy nie wpływają zużyte przeguby wewnętrzne? Może tak być?

-- Wt kwi 12, 2016 11:42 --
motoria pisze:Ja jestem po zmianie skrzyni z audi a3 BMR 170 ps do mojego BKD 140ps .Wszystko pasuje plug&play.Wymiana na podnośniku trwała 3 godziny spokojnej pracy.
Jakie oznaczenie miała skrzynia, która wpakowałeś? Możesz krótko w punktach napisać co po kolei rozkręcać, na co zwrócić uwagę przy demontażu?
Awatar użytkownika
spacewalker
Władca postów

No to ci odpisałem na PW dość obszernie co jest z tą skrzynią.
Awatar użytkownika
jaras99
Specjalista

No tak, poinformowales mnie że mam inną skrzynię, jakaś z 2004 roku i błąd jaki wywala wynika z nieodpowiedniego edu skrzyni vs ecu auta. Z tego co wyczytałem na necie mam skrzynię od 1.9 tdi. A teraz stoję przed dylematem co dalej począć. Czy mogę wrzucić do mojego 170 km skrzynię najnowszą z 140 km. Po odpowiedzi motoria wynika ze tak. Możecie potwierdzić ze tak właśnie jest? Jeszcze mnie zastanawiają te przeguby wewnętrzne czy to one nie powodują chociaż części tych objawów.
Awatar użytkownika
spacewalker
Władca postów

To najlepiej poszukaj skrzyni która jest z takim samym silnikiem, czy to w Passacie, Skodzie SuperB, czy Golfie itp
Skrzyia PPY jest od CR-a 2-geij GEN i nie podejdzie wg mnie do starego PD-ka.
2 mas jest inny, inny rozrusznik, coś się tam zmieniło.

wg Elsy skrzynie DSG do BMN to:
HTB, HCY, JPQ, KDA, KMW, KPS, LQT, LTD.
I to sa najmocniejsze skrzynie do PD-ków pod 125kW i najlepiej poszukać czegoś takiego
Teoretycznie skrzynie z takim samym HW mozna zsoftować na odpowiednie SW ale jak nie chcesz miec problemu to lepiej znajdz coś co fabrycznie bylo montowane w takij konfiguracji .
Nie szukaj winy w przegubach, bo to się ma tyle do tego błedu .......co zeszłoroczny snieg.
Awatar użytkownika
jaras99
Specjalista

Dzięki Space za konkretną odpowiedź. Teraz już wiem czego dokładnie szukać i że nie wchodzić w te najnowsze. A szkoda, bo jest ich trochę w sprzedaży z minimalnymi przebiegami i w dobrych cenach.

Z tymi dedykowanymi już tak wesoło nie jest :/ Więcej ciekawych okazów jest dla 140 KM.

Co do przegubów to wiem, że błąd skrzyni ma się do tego nijak. Ale tak gdybam, że być może jest problem z wyklekotanymi przegubami wewnętrznymi i to potęguje/idzie równolegle z problemami ze skrzynią jakie mam.

Wspominałem wcześniej również o dziwnym odgłosie podczas zapalania/gaszenia auta na ciepłym silniku. Przypomnę, że mam nówkę koło dwumasowe SACHS założone. Zarówno przed jak i po wymianie dwumasa dźwięk ten sam, a stare koło było już moooocno wyeksploatowane. Czy ten dźwięk może powodować wymęczona skrzynia.
https://youtu.be/hrocbFMI57c

Próbowałem dziś odczytać nr z mojej skrzyni ale nie dokopałem się. Wywaliłem obudowę filtra i jedynie co zauważyłem na chłodniczce oleju, data 11/04 co może potwierdzać, że mam jakaś archiwalną skrzynie wpakowaną. Będę miał wiecej czasu to wymontuje aku i jego podstawę i może gdzie pod podstawą znajdę kod skrzyni
adzi
Początkujący
Auto:: Touran 2005 2.0 tdi dsg
Imię:: Andrzej
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 9 razy

Post autor: adzi »

Jeżeli to coś pomoże to kod skrzyni jest nabity na obudowie pod łapą, u mnie też okazało się że była zmieniana, na wlepce mam kod HJP, a wsadzona JPK
Awatar użytkownika
jaras99
Specjalista

próbowałem się dokopać do kodu skrzyni. Rzeczywiście jest pod łapą i tylko tam, bo gdzie indziej nic nie zauważyłem. Kodu nie odczytałem bo obawiałem się, że jak odkręcę łapę to skrzynia trochę obwiśnie i przesuną się otwory pod śruby mocujące byłby problem. Także dalej nie wiem jaką mam dokładnie skrzynię.
Czy na postawie zrzutów poniżej można określić jaka jest skrzynia?
Załączniki
1.jpg
2.jpg
3.jpg
ODPOWIEDZ