Wybieram się w tym roku po raz 3 do Chorwacji i zastanawiam się do jakiej miejscowości lub na jaką wyspę obrać kierunek ?
Może ktoś by polecił coś ciekawego i spokojnego bo wybieram się z małym dzieckiem (3 latka)
Hej. My tym razem lecimy w rejon Dalmacji, na camping Solaris, okolice Sibeniku. Polecany przez znajomych, chyba najlepszy odwiedzony camp w Chorwacji. Jest w ofercie vacansoleil.pl.
Polecam miejscowosc Vinisce jest ona 25km od trogiru nad zatoka wiec woda cieplutenka a najwazniejsze ze na plazy nie ma tłoku woda tak 10 m d brzegu 1m głeboka fajne knajpki,my bylismy tam aw apartamencie typu studio z widokiem na wode 20m od plazy 20m od sklepu. Z reka na sercu jako CROMANIAK moge polecic te miejscówke.Tez tam bylem z 2,5 letnim dzieckiem i w przyszłym roku napewno tam pojade w to same miejsce bo jest naprawde super jak ktos ma ochote dołaczyc to zapraszam mamy czas zeby sprawe dobrze dogadac http://www.direct-croatia.com/apartment ... delic/5804
Ja też polecam okolice ośrodka Solaris byliśmy trochę za ośrodkiem w Zablace w prywatnych apartamentach z klimą,widokiem na zatokę z balkonu,plaża pod nosem,baza wypadowa w dół Chorwacji i w górę idealna sklepów do oporu Lidl,Kaufland,zwiedziliśmy sobie od Sibenika do Dubrownika całe wybrzeże,widoki drogą nad wybrzeżem cudowne w tym roku nie damy rady się wybrać bo mamy malucha 9 miesięcy ale za rok...aż się rozmarzyłem...jakoś Grecja,Bułgaria,Turcja dla mnie chowa się pod względem Chorwacji...tylko ta droga... ja na miejsce miałem 1670km na strzała jechałem 22godziny: Grajewo-Warszawa-Bielsko Biała-Zwardoń-Bratysława-Rajka-Gyor-Veszprem-Letenye-Zagrzeb-Zadar-Sibenik,wolałem przez Węgry bo pewniej się tam czułem z racji tej że byłem na Wegrzech kilka razy samochodem i tak jakoś spokojniej,gdzie byś nie pojechał nad wybrzeże będzie fajnie,my robiliśmy spontan do bagażnika stroje kąpielowe,maska,płetwy i lecimy wybrzeżem jak jest jakaś fajna miejscówka to robimy stop i do wody,jedzenie po drodze co się trafi to tak się dobrze nam bawiło przez 8 dni że tylko raz kąpaliśmy się na miejscu zameldowania jest co wspominać warto się wybrać,polisa na życie i samochód z holowaniem obowiązkowa bo akurat trafiło się podczas naszej wizyty Pani która nas przyjmowała(Polka z Chorwatem) że przyjechali też Polacy z Olsztyna i los chciał że syna 16lat potrącił autobus,transport helikopterem do Dubrowvnika,operacje,leżał prawie 2 miesiące w szpitalu w Dubrovniku i po poprawie stanu został przetransportowany do Polski,minął miesiąc i chłopak zmarł...historia trochę nami wstrząsnęła bo z wymarzonych wakacji zrobiła się katastrofa życia...nie warto oszczędzać na ubezpieczniach bo w takim wypadku przydaje się bardzoooo,a z samochodem to loteria czytałem przypadki że rozleciała się pompa oleju w Passacie i transport do Polski kosztował ponad 6000zł,panewki w BLS,BXE też nie są złote,BKD ścinają się szpilki od rozrządu,BMN problemy z piezowtryskami i tak bez końca...czyli ogólnie warto zrobić dobry przegląd maszyny żeby nie pluć się w brodę po drodze...zestaw do naprawy kół warto wziąć ze sobą,plus pompke do kół,na słowacji wymagają żarówek na zapas,bezpieczników,jodyny,koła pełnowymiarowego,apteczki z dziwnym wyposażeniem,kamizelek odblaskowych w kabinie itd....warto wyjazd zaplanować wcześniej i poczytać co w każdym kraju trzeba mieć,jeszcze jedna rzecz jeżeli samochód nie jest na Ciebie musisz mieć z PZMOTU przetłumaczony w 3 językach dokument użyczenia pojazdu...i wiele wiele innych ciekawych rzeczy...
Dzięki wszystkim za typy gdzie się wybrać teraz to mam mętlik w głowie , muszę na spokojnie przeanalizować gdzie się wybrać
Tomas - ja w zeszłym roku 1350 km w jakieś 17 godzin, wiadomo przerwy bo małe dziecko i miałem dość
trucha0 - zawsze mam na autko assistance w pełnej opcji jaka tylko może być, a jeśli chodzi o ubezpieczenia od nieszczęśliwych wypadków itp. również wole dmuchać na zimne. Dwa lata wstecz tez jechaliśmy z maluszkiem i spało prawie cały odcinek
Widzę że większość z was poleca okolice gdzie bywam czyli Rogoźnica
ja po raz kolejny wybieram się w okolice Splitu ( Podstrana ). Dla mnie do super miejscówka i zarazem dobra baza wypadowa w inne rejony. Wieczorami Omiś. W tamtym roku zaliczyłem słynna plażę ( cypel w miejscowości BOL na wyspie Brać ) i górę Sv. Jure. W tym roku wybieram się do Dubrownika i na wyspę Lokrum a także Mostar, Medziugorie, wodospady Kravica i to co po drodze.
Medjugorie to hardkor żeby wejść przy 37stopniach ciepła i te wystające kamienie na sztorc,Kravica piękna sprawa ale w sezonie letnim zawalone ludźmi do oporu bo przyjeżdżają autobusy z wycieczkami,nawet nie było gdzie ręcznika rozłożyć,ale kąpiel pod wodospadem w lodowatej wodzie niezapomniane doznania mimo tego tłoku,pamiętaj o zielonej karcie na Bośnię bo byłem świadkiem jak co drugi samochód z Polski zawracali z tego powodu...w Omisiu jadłem najlepsze arbuzy z całej Chorwacji i polecam wjechać pod górę tą żółtą drogą i kierować się na Tugare żeby wyjechać w Strobecu widoki zwłaszcza wieczorem cudne...