TOURAN 2015 (5T1)

Nowości ze świata motoryzacji
qrczak
Przeglądacz
Auto:: 2.0 150KM '16
Imię:: Wojtek
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Re: TOURAN 2015

Post autor: qrczak »

Zrobiłem zdjęcie oświetlenia, ale kiepsko to widać na telefonie. Natomiast w filmikach hubomo jest osobne nagranie, na którym widać je dosyć dobrze. Mimo wszystko na mnie nie robi szczególnego wrażenia :)
Awatar użytkownika
Zyndram
Użytkownik
Auto:: CFJA, 2.0, 2011
Imię:: Zyndram
Otrzymał podziękowań: 17 razy

Post autor: Zyndram »

Choć nie posiadam jeszcze 5t1 i nie wiedziałem, że siatkę da się zamontować też do niego, to ktoś to pokazywał chyba w sharanie albo alhambrze i po prostu mnie to urzekło i uważam to za bardzo sympatyczny gadżet. Chciałbym mieć takie coś.

Natomiast oglądając hubomo i patrząc na to

http://www.youtube.com/watch?v=sZenGVjW ... f#t=02m20s

to mi po prostu system roz..... :) Ten klocek do usztywnienia czegoś w bagażniku jest po prostu iście (kolejne przekleństwo) :D

Takie coś to poszukam w przyspieszonym tempie :)
Awatar użytkownika
Maciej_F
Expert
Auto:: Alhambra 7N
Imię:: Maciej
Podziękował: 49 razy
Otrzymał podziękowań: 68 razy

Post autor: Maciej_F »

Zyndram pisze:to mi po prostu system roz..... Ten klocek do usztywnienia czegoś w bagażniku jest po prostu iście (kolejne przekleństwo)

Takie coś to poszukam w przyspieszonym tempie
Hmm.... ten klocek to na rzepa najprawdopodobniej - czyli do innego samochodu też się nada.

Ale po k ...jj te płaskie plastiki trzymał ?? nie qumam :/
Zyndram pisze:że siatkę da się zamontować też do niego, to ktoś to pokazywał w alhambrze i po prostu mnie to urzekło i uważam to za bardzo sympatyczny gadżet. Chciałbym mieć takie coś.
A propos siatki bagażowej . Ostatnio uszczęśilwiłem kolegę Terex czterema listwami do tego systemu bagażowego . Podpowiedź : w touranie 2016 wykorzysta tylko 2

dla fanów sytemu bagażowego w nowym touranie :

https://www.ebay-kleinanzeigen.de/s-anz ... 13-223-230

jak to niemczysko sprzedaje w całosci to jak za darmo .
grszyman
Początkujący
Auto:: Touran 1.4 TSI 150KM
Imię:: Grzegorz
Podziękował: 4 razy

Post autor: grszyman »

Ale po k ...jj te płaskie plastiki trzymał ?? nie qumam
Prawdopodobnie są to zaślepki schowka na roletę... tzn. jeśli nie trzymasz tam rolety to pod pokrywą po obu stronach schowka masz otwory (roleta jest szersza niż podnoszona pokrywa schowka) - ale to tylko moje podejrzenia, a jak jest w rzeczywistości powiem Ci za 3 miesiące ;)
qrczak
Przeglądacz

Te płaskie plastiki są depozytem dla tych kątowych usztywniaczy. Przynajmniej jeden z nich.

-- N maja 01, 2016 12:35 --

Mnie zastanawia w nawigacji opcja, którą pokazywał hubomo - widok Google Earth. Sprawdzałem, u mnie tego nie ma. Od czego to może zależeć?
Mam car-net aktywowany.
Awatar użytkownika
siemi1
Przeglądacz
Auto:: Octavia II FL 2009 BMM
Imię:: Piotr
Podziękował: 28 razy
Otrzymał podziękowań: 11 razy

Post autor: siemi1 »

Trl masz podpiety? Car-net wykupiony i zarejestrowales die?

Wysłane z mojego iPhone 6S 64GB przez Tapatalk
qrczak
Przeglądacz

Niebardzo mam pojęcie co to trl ani die.
Doszedłem jednak do odpowiedzi - widok Google Earth/Maps/Streetview jest w wersji Discovery Pro.
terex
Auto:: Touran 2016 1,4 TSI DSG
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 11 razy

Post autor: terex »

no i dopadla i mnie bolaczka!!!!! szwankuje nozny czujnik otwierania klapy bagaznika wczoraj q VW sobie z tym noe poradzili i na marne pojechalem do serwisu, Ktos ma podobny problem?????
filut
Kandydat
Auto:: Touran, 190KM, 2016
Imię:: Adam

Post autor: filut »

Witam forumowiczów !

Od ostatniego piątku stałem się szczęśliwym posiadaczem (mam nadzieję) Touran'a HL 190 KM.

Przed zakupem samochodu przejrzałem wątki dotyczące tego modelu - mam kilka pytań i refleksji :

1) "Elektryczne" fotele z konfiguratora faktycznie umożliwiają elektryczną regulację tylkpodparcia lędźwiowego. Czuję się trochę nabity w butelkę, ale na szczęście same fotele są bardzo wygodne i to trochę rekompensuje tą wpadkę VW.

2) Mój samochód posiada pakiet ze szklanym dachem - czyli tylne światła miały wykorzystywać technologię LED. Po kilku obserwacjach doszedłem do wniosku, że tylne kierunkowskazy to zwykłe żarówki - jest ewidentny efekt wygaszania światła. Stopy i pozostałe światła to już raczej led. Czy u was jest tak samo ?

3) Średnie spalanie na majówce (ok 1000 km) wyszło mi 8.5 litra. Jak to u was wygląda ? Ja mam ciężką nogę...

4) W komputerze mam możliwość ustawienia charakterystyki jazdy : sport/eco/normal itp. Wiem, że w konfiguratorze była taka opcja z dedykowanym przyciskiem do zmiany trybu jazdy. Czy to jest to samo ?

5) Mój VW posiada zestaw Disover Media. Nie mm niestety specjalnego gniazdka USB które obsługuje iPhone - nie miałem możliwości zmiany konfiguracji samochodu. Był już w produkcji.
Przez to nie działa mi CarPlay. Czy wiecie może, czy można dokupić takie gniazdo i je wymienić ? Czy to jest tylko kwestia USB czy też trzeba wymieniać Discover Media na nowy ?

Z góry dziękuję z pomoc !

Filut
Awatar użytkownika
marcinde
Przeglądacz
Auto:: Touran 1.4tsi150
Imię:: Marcin
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowań: 45 razy

Post autor: marcinde »

Witam kolejnego nowego tourana na forum :ok:
filut pisze:1) "Elektryczne" fotele z konfiguratora faktycznie umożliwiają elektryczną regulację tylkpodparcia lędźwiowego. Czuję się trochę nabity w butelkę, ale na szczęście same fotele są bardzo wygodne i to trochę rekompensuje tą wpadkę VW.
Przecież jest to szczegółowo opisane w konfiguratorze, że jedynie lędźwia regulowane są elektrycznie. Zastanawia mnie, że nie jesteś jedyną osobą, która zdziwiona jest, że fotele nie są w całości sterowane elektrycznie...
grszyman
Początkujący
Auto:: Touran 1.4 TSI 150KM
Podziękował: 4 razy

Post autor: grszyman »

filut pisze:Przez to nie działa mi CarPlay
Masz system App Connect? Wybranie opcji "App Connect" w konfiguratorze automatycznie dodaje opcję "Złącze multimedialne AUX-IN z USB (możliwość podłączenia urządzeń typu iPod/ iPhone)" bo bez niej ta pierwsza opcja nie ma sensu.
hipos
Początkujący
Auto:: VW touran 2016 2.0TDI 150
Imię:: Michał
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: hipos »

marcinde pisze:Witam kolejnego nowego tourana na forum :ok:
filut pisze:1) "Elektryczne" fotele z konfiguratora faktycznie umożliwiają elektryczną regulację tylkpodparcia lędźwiowego. Czuję się trochę nabity w butelkę, ale na szczęście same fotele są bardzo wygodne i to trochę rekompensuje tą wpadkę VW.
Przecież jest to szczegółowo opisane w konfiguratorze, że jedynie lędźwia regulowane są elektrycznie. Zastanawia mnie, że nie jesteś jedyną osobą, która zdziwiona jest, że fotele nie są w całości sterowane elektrycznie...
W cenniku na rok modelowy 2017 poprawili kilka błędów, w tym nieszczęsny opis foteli.
Opis foteli z roku modelowego 2015 i 2016
"ergoActive "Art Velours" (fotele Top-Komfort) z elektryczną regulacją przednich foteli
Fotele Top-Komfort ergoActive z elektryczną regulacją przednich foteli
- regulacja przednich foteli w 14 kierunkach
- podgrzewane fotele z przodu
- funkcja masażu dla przednich foteli z elektryczną regulacją podparcia odcinka lędźwiowego
- brak szuflady pod siedzeniem kierowcy oraz składanego oparcia fotela pasażera"
Opis foteli z roku modelowego 2017
"Fotele kierowcy i pasażera ergoActive, Top-Komfort
Fotele kierowcy i pasażera ergoActive, Top-Komfort
- regulacja przednich foteli w 14 kierunkach
- podgrzewane fotele z przodu
- funkcja masażu dla przednich foteli z elektryczną regulacją podparcia odcinka lędźwiowego
- brak szuflady pod siedzeniem kierowcy oraz składanego oparcia fotela pasażera"

Koło zapasowe dla highline
Opis z roku modelowego 2015 i 2016
"Dojazdowe koło zapasowe"
Opis z roku modelowego 2017
"Pełnowymiarowe koło zapasowe stalowe 16" (z limitem prędkości do 80 km/)"

Poza innymi zamianami już opisywanymi nie ma też schowka zamykanego kluczykiem.
Dla instalacji telefonicznej Comfort jest tylko jedno gniazdo USB (ponoć obsługuje też iPhona, ale jeszcze nie testowałem), w tym wypadku szczegóły (dodatkowe informacje opisujące poszczególne opcje) były jedynie w cenniku w wersji Excel, którą dostaliśmy od dealera.

Reasumując
prostują błędy i w cenniku PDF i w konfiguratorze, ale nie jest to z korzyścią dla klientów.
Awatar użytkownika
Gandalf
Użytkownik
Auto:: Touran 1.4 TSI HL 2016
Imię:: Jarek
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowań: 49 razy

Post autor: Gandalf »

filut pisze:Witam forumowiczów !

Od ostatniego piątku stałem się szczęśliwym posiadaczem (mam nadzieję) Touran'a HL 190 KM.

Przed zakupem samochodu przejrzałem wątki dotyczące tego modelu - mam kilka pytań i refleksji :

1) "Elektryczne" fotele z konfiguratora faktycznie umożliwiają elektryczną regulację tylkpodparcia lędźwiowego. Czuję się trochę nabity w butelkę, ale na szczęście same fotele są bardzo wygodne i to trochę rekompensuje tą wpadkę VW.

2) Mój samochód posiada pakiet ze szklanym dachem - czyli tylne światła miały wykorzystywać technologię LED. Po kilku obserwacjach doszedłem do wniosku, że tylne kierunkowskazy to zwykłe żarówki - jest ewidentny efekt wygaszania światła. Stopy i pozostałe światła to już raczej led. Czy u was jest tak samo ?

3) Średnie spalanie na majówce (ok 1000 km) wyszło mi 8.5 litra. Jak to u was wygląda ? Ja mam ciężką nogę...

4) W komputerze mam możliwość ustawienia charakterystyki jazdy : sport/eco/normal itp. Wiem, że w konfiguratorze była taka opcja z dedykowanym przyciskiem do zmiany trybu jazdy. Czy to jest to samo ?

5) Mój VW posiada zestaw Disover Media. Nie mm niestety specjalnego gniazdka USB które obsługuje iPhone - nie miałem możliwości zmiany konfiguracji samochodu. Był już w produkcji.
Przez to nie działa mi CarPlay. Czy wiecie może, czy można dokupić takie gniazdo i je wymienić ? Czy to jest tylko kwestia USB czy też trzeba wymieniać Discover Media na nowy ?

Z góry dziękuję z pomoc !

Filut
cześć
1) już są odpowiedzi - cennik z 2015 roku ewidentnie wprowadzał w błąd
2) mam tak samo - tylko kierunkowskazy tylne i przeciwmgielne przednie są wyposażone w zwykłe żarówki z żarnikiem (mam pakiet LED Top); widać, że księgowi kazali oszczędzać na tylnych kierunkowskazach; szkoda, że nie ma dwóch świateł wstecznych - jedno jest nieco za słabe a miejsce przecież jest
3) mój 1.4 TSI spalił średnio ostatnio 9,4 l/100km w mieście ale to benzyna
4) wygląda, że to to samo - kupiłem ten gadżet ale bez regulowanych amortyzatorów to tylko gadżet; mogę go regulować przyciskiem - chyba w komputerze jest też równoległa możliwość wyboru: normal, sport, eco, individual
5) a może wystarczy odblokowanie App-connect w serwisie? Tyle, że to dość kosztowne.
Awatar użytkownika
SlaVW
Kandydat
Auto:: 5T1 2016 1.4 TSI DSG
Imię:: Sławek
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Post autor: SlaVW »

Gandalf pisze: 3) mój 1.4 TSI spalił średnio ostatnio 9,4 l/100km w mieście ale to benzyna
Na koniec kwietnia sprawdzałem, bo ktoś mnie pytał jak wychodzi w porównaniu do mojej starej Cytrynki, w mieście 2,5l/100km mniej, więc czuję to w portfelu.
Czyli przejechane 2300 km po mieście (minus 100 km - na S3 testowany tempomat z ACC ;-) i wyszło 7,9
Załączniki
spalanie1.jpg
Awatar użytkownika
KriSSo
Specjalista
Auto:: Golf MK7.5 variant
Imię:: Kris
Podziękował: 26 razy
Otrzymał podziękowań: 82 razy
Kontakt:

TOURAN 2015

Post autor: KriSSo »

Ale to nie jest typowe miasto, ponieważ średnia prędkość 27 km/h jest za wysoka, dlatego masz tak relatywnie niskie spalanie. U mnie miasto to 19-21 km/h maks. Wniosek jest taki, że w Szczecinie w szczycie spaliłbyś nie 7,9, tylko co najmniej 9 l/100 km. Do tego dochodzi jeszcze styl jazdy i już mamy zróżnicowanie wyników. I teraz komu wierzyć? Nom? To który silnik oszczędniejszy? Sorry, ot trochę na wesoło musimy do kwestii spalania podejść ;).

Dodam, że przy moim bucie i średniej prędkości miejskiej około 17-20 km/h, mój diesel potrafi wziąć nawet 11 l/100, a Wam benzynki biorą poniżej 8. Co za ironia losu ;).

Pozdrowienia.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Obrazek
Obrazek
ODPOWIEDZ