Dziwnie zachowuje się silnik w trakcie przyspieszania.
-
Matikolo123
- Początkujący
- Auto:: Touran 1.9 tdi 2007
- Imię:: Mateusz
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Dziwnie zachowuje się silnik w trakcie przyspieszania.
Witam jestem od niedawna posiadaczem tourana 1.9 2007 trendline wersja 7os. Z samochodu jestem bardzo zadowolony z tym że jest jedna awaria. Samochód na 1,2,3 biegu w trakcie przyspieszania dostaje muła, słychać cichy świst , po zdjęciu nogi z gazu w celu zmiany biegu słychać tak jakby przetarcie . Dodam że te muł pojawia się gdy przyspieszam od ok. 1700 do 2000 obrotów silnika. W trakcie muła odczuwam spadek przyspieszenia.Nie zawsze się to pojawia . Zauważyłem nawet że na zimnym silniku bardzo rzadko się to pojawia. Z ojcem myślimy że to dwumasa ze sprzeglem, na forum wyczytałem ze może mieć to zwazek z zaworem egr bądź z turbem. Niewiem co robić , wcześniej zwracałem na to mniejsza uwagę ale od jakiegoś czasu zaczęło mnie to wkurzać . Samochod dopiero co po wymianie rozrzadu, pompowtryski są ponoć ok. Co robić ?
-
motoria
- Przeglądacz
- Auto:: touran 1,9 BXE 2006
- Imię:: Jacek
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 10 razy
Re: Dziwnie zachowuje się silnik w trakcie przyspieszania.
Nie wiesz co robić.
A podłączyłeś auto pod kompa ????? jakie błędy wywala ? wiesz ? Nie byłoby prościej po pierwsze to sprawdzić.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
-
Matikolo123
- Początkujący
Byłem na kompie niestety nie znam się na tym i poprostu byłem u gościa w warsztacie który jest naulepszyć w mieście i z tego co razem widzieliśmy to nie było żadnych błędów tylko coś z wskaźnikiem paliwa , dziwnie bo działa ok . Nie przyjemnie się jeździ .
- gordon
- ____________________

- Auto:: Touran 1.9 TDI BKC '05
- Imię:: Ireneusz
- Podziękował: 115 razy
- Otrzymał podziękowań: 188 razy
No to nie było błędów, czy były jakieś. Jak były, to poproś tego najlepszego w mieście żeby Ci dał skan auta i wklej tu na forum, może coś więcej zobaczymy, bo może auto nie dostaje paliwa jak trzeba.Matikolo123 pisze:Byłem na kompie niestety nie znam się na tym i poprostu byłem u gościa w warsztacie który jest naulepszyć w mieście i z tego co razem widzieliśmy to nie było żadnych błędów tylko coś z wskaźnikiem paliwa , dziwnie bo działa ok . Nie przyjemnie się jeździ .
-
yankee_g
- Kandydat
- Auto:: Touran 1,6 CR CAYC 2011
- Imię:: Grzesiek
Witam. Miałem podobny problem z moim poprzednim Touranem. To był 1.9 z silnikiem BLS z 2007 roku. Problem był podobny do Twojego. Przy dodawaniu gazu była odczuwalna jakby dość duża turbo-dziura a przy zdjęciu nogi z gazu przy obrotach około 2000 często było takie dziwne chrapanie, czy jakby tarcie elementów metalowych. Początkowo mnie to denerwowało, poczytałem na forach a specjaliści z niemieckiego ASO sprawdzali i powiedzieli, że to jest ok, bo to załamanie słupa powietrza i stąd te dźwięki, więc dałem sobie spokój i tak jeździłem jakieś 90000 km. Następnie wymieniłem turbinę na taką samą, bo tamta miała już dość luz poosiowy, myśląc że już będzie ok, ale chrapanie nadal było. Jedynie nie było już przycięć tak wielkich na mocy jak poprzednio. Myślałem, że to zacinający się EGR - wymieniłem. Problem ustał jednak dwa lata później - po drugiej wymianie turbiny (z tamtej później już dość szedł olej). Kolega założył mi wtedy turbinę od modelu 140-konnego i od tej pory autko nie do poznania! Żwawsze, nie miało już wyczuwalnej turbo-dziury (chwilowy jakby brak mocy) no i zniknęła moja największa bolączka - to irytujące charczenie przy zmianie biegów. Gość powiedział, że do tej mocy (105KM) lepsza jest większa turbina, bo ma większy zapas mocy, co dało się od razu odczuć! Jedynie mechanik musiał zmienić rurkę doprowadzającą olej do turbiny, bo przy poprzedniej turbinie była inaczej zakrzywiona. To charczenie przynajmniej jak u mnie to mówili, że był to tzw. "surge".
- JacaTouran
- Władca postów
- Auto:: Touran 1.9tdi Bxe
- Podziękował: 213 razy
- Otrzymał podziękowań: 233 razy
- Kontakt:
Chętnie naprawie 
Jacek V-TEC Łowicz
Regeneracja układów wtryskowych diesel, regenerujemy wtryski commonrail piezo i elektromagnetyczne
Regeneracja Turbosprężarek już od 500zł, montaż i demontaż na miejscu!
Sprzedaż Turbosprężarek nowych i używanych (po regeneracji).
O nas i to co zrobiliśmy: https://www.facebook.com/v.tec.tuning.lowicz/
https://www.facebook.com/Regeneracja-turbospr%C4%99%C5%BCarek-%C5%81owicz-V-tec-482649295200944/
tel.509963064
Zduńska 41 , 99-400 Łowicz
Regeneracja układów wtryskowych diesel, regenerujemy wtryski commonrail piezo i elektromagnetyczne
https://www.facebook.com/Regeneracja-turbospr%C4%99%C5%BCarek-%C5%81owicz-V-tec-482649295200944/
tel.509963064
-
Matikolo123
- Początkujący
Wymieniłem dwu masę ze sprzeglem. Wszystkie objawy ustąpiły, Super chodzi , spalanie spadło , chociaż czasami słyszę świst jak jak wciskam mocniej gaz ale koleżka mówi że to normalne . Jestem zadowolony . Temat do zamknięcia . Dzięki
- wesol
- Władca postów
- Auto:: touran BLS i 2x CAYC
- Imię:: Pawel
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 420 razy
Umie na seryjnej suszarkę jestem mega zadowolony z dołu. Ciągnie jak szatan od 1500 obr. Zdziwiło mnie to na samym początku bo w asz tak już nie było. Niestety kończy się też szybko. Trzeba jednak zapodać te turbo od BMP bmm i będzie dobrze.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
-
Matikolo123
- Początkujący
Pisze znów bo problem dalej jest . Samochód po wymianie rozrzadu dwumasy sprzęgła i właśnie odebrałem samochód od mechanika ktory stwierdził że był luz na turbinie i wymienił mi ją. Gwiazdać juz nie gwiżdze i to mi się podoba ale dalej go muli i gdy w trakcie mulenia zdejmie nogę z gazu słychać taki dziwny dźwięk jak jakieś przetarcie. Rozwoże pizze i ogólnie żarcie z restauracji. Ostatnio gdy samochód był u mechanika jeździłem toyota avensis 2008 2.0 tdi i miałem spalanie 7-7.5L . Touranem mam 9L przy mniej agresywnej jeździe niż toyota . Załamany jestem. Niewiem co robić . Kasy tyle co w niego poszło to nie pytajcie. Teraz za ta awarie z turbina zapłaciłem ok 2200
- JacaTouran
- Władca postów
- Kontakt:
Masz co chciałeś, już wcześniejsze przygody z tym mechanikiem dawały do myślenia. . Nie wiem czy nie powinieneś go nazwać wymieniaczem.
Samochód trzeba zdiagnozować i usuwać usterki , a nie ich efekty...
W kazdym tygodniu przerabiam najmarniej 3 forumowe turki i wszystkie są błędnie zdiagnozowane przez poprzednich mechaników.
Dziś robiłem turbo po specach ze Szczecina , jak było zrobione, a jak jest teraz może właściciel jak przeczyta to się wypowie...
Online nikt go nie naprawi.
Samochód trzeba zdiagnozować i usuwać usterki , a nie ich efekty...
W kazdym tygodniu przerabiam najmarniej 3 forumowe turki i wszystkie są błędnie zdiagnozowane przez poprzednich mechaników.
Dziś robiłem turbo po specach ze Szczecina , jak było zrobione, a jak jest teraz może właściciel jak przeczyta to się wypowie...
Online nikt go nie naprawi.
Jacek V-TEC Łowicz
tel.509963064
tel.509963064
-
Matikolo123
- Początkujący
Wiem ale do ciebie mam 225 km to lekka przesada. Za parę dni zaczynam działalność związana z taxowka myślałem ze do tego czasu samochód będzie zrobiony. Dodam tylko że w trasie samochód zachowuje się ok spalanie ostróda - olsztyn 5.4L/100km trasa ok 50km . Z prędkością ciągle ok 90kmh. Najgorzej jest gdy zatrzymuje się i rozpędzam wtedy na liczniku chwilowego spalania pokazuje nawet 99,9L/100km
- JacaTouran
- Władca postów
- Kontakt:
Lekka przesadą przeplaciles w ten sposób turbosprezarke o parę setek, ktora finalnie zle pracujenie wiem jak reszta.
Nie jestem zwolennikiem napraw i diagnostyki online bo potem tak się to kończy.
Nie jestem zwolennikiem napraw i diagnostyki online bo potem tak się to kończy.
Jacek V-TEC Łowicz
tel.509963064
tel.509963064
-
radek19
- Przeglądacz
- Auto:: Touran
- Imię:: radek
- Podziękował: 47 razy
- Otrzymał podziękowań: 31 razy
Matikolo123 co do naprawy turba, egr, dpf itp. jak i również całej elektroniki dotyczacej silnika warto jechać i 225km i oddać auto w konkretne ręnce sprawdzonego mechanika co ma te zagadnienia opanowane. Jak Ci za daleko do Łowicza to łap na forum kolegę JEDARO w Działdowie-będziesz miał bliżej. tyle mogę podpowiedzieć i polecić , zresztą Jaca też-prawda?
Kolega JEDARO ma wiedzę od Jacy Tourana.
i będzie pan zadowolony
pozdrawiam

Kolega JEDARO ma wiedzę od Jacy Tourana.
i będzie pan zadowolony
pozdrawiam