zablokowana manualna skrzynia na 4 biegu

Problemy dotyczące manualnych skrzyń biegów, a także DSG.
Awatar użytkownika
turek
Specjalista
Auto:: Alhambra 7n,Ibiza 6j
Imię:: Michal
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowań: 118 razy

zablokowana manualna skrzynia na 4 biegu

Post autor: turek »

Kiedyś tam po zatrzymaniu na światłach zblokowała się skrzynia na 4 biegu ale mocniejsze pchniecie drążkiem zmiany biegów dało rade, niestety dzisiaj zablokowała się na amen tez własnie przy dojechaniu do krzyżówki na 4 biegu i próba wyrzucenia na luz jest nie możliwa, dodam ze nawet jak na siłe próbuje coś z tym zrobić nie ma żadnych zgrzytów.Coś czuje że bez rozebrania skrzyni nic nie podejrzę i nie naprawie, jakieś sugestie ?
Awatar użytkownika
pabloxxx
Zaawansowany
Auto:: Touran 1,9 TDI
Imię:: Paweł
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 30 razy

Re: zablokowana manualna skrzynia na 4 biegu

Post autor: pabloxxx »

sprawdź wodziki czy tam coś się nie zakleszczyło?
tyle możesz zrobić bez zrzucania skrzyni.
agniazd
Przeglądacz
Auto:: Touran
Imię::
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowań: 10 razy

Post autor: agniazd »

Sprawdz najpierw wybierak skrzyni biegow. A pozniej bez wyjmowania skrzyni mozesz po odlaczeniu wybieraka sprawdzic czy zmienia biegi sama skrzynia. Będziesz wiedziec czy to na pewno skrzynia i zaoszczędzisz sobie sporo pracy.
Awatar użytkownika
turek
Specjalista

No tak chciałem zrobić tylko właśnie problemem jest wyjecie wybieraka (został na 4) bo to on jest prawdopodobnie winowajcą całego zamieszania i tu jest zonk bo żaden młot ani brecha go nie przestawi a co za tym idzie nie wyjmę go :evil: trudno skrzynka na stół i dalej walka z rozbieraniem :roll:
dexter23pl
Expert
Auto:: Golf 5
Imię:: Dexter
Podziękował: 43 razy
Otrzymał podziękowań: 148 razy

Post autor: dexter23pl »

Na siłe jedynie możesz zrobić więcej szkud niż jest teraz.
caper
Auto:: VW Touran 1.9 Tdi
Imię:: Tomek

Post autor: caper »

Witam Panowie. Trochę rozgrzewam temat ponieważ kilka dni temu miałem ten sam przypadek na czwartym biegu. Auto w tej chwili stoi u mechanika który już wyjął skrzynie biegów bo nie dało rady jej odblokować. Ale moje pytanie brzmi jak u Ciebie Michał wyglądała naprawa i sam jej koszt ? Bo koszt mojej naprawy może wynieść ponad CZTERY tyś !!! Powiem tylko że w aucie nigdy nie było słychać żadnych niepokojących dźwięków bo mam na tym punkcie uczulenie . A teraz okazuje się że trzeba wymienić dwu mas, sprzęgło i połowę skrzyni biegów!!! MASAKRA. Będę wdzięczny za odpowiedz. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
turek
Specjalista

U mnie też nie było żadnych stresujących dźwięków czy coś w tym stylu,ale kilka razy było ciężko wyrzucić na luz własnie z czwartego biegu tylko po zatrzymaniu ,wymienione: przesuwka chyba używana,synchronizator nowy,tryb czwartego biegu używka i nowe łożysko albo dwa nie pamiętam dokładnie ale za to 1000zeta po znajomości + mój montaż/demontaż skrzyni i olej . Pamiętam tylko że tryb ze skrzyni golfa V( skrzynia tez GQN) nie pasował bo było inne przełożenie, także lepiej policzyć zęby dwa razy niż rozbierać dwa razy :mrgreen: A i zajrzyj też do działu powitalnia ,tam powinien być pierwszy post ,temat :uklon:
ODPOWIEDZ