Touran bY Dawid

Tu chwalimy się naszymi autami. Jeden temat = jedno auto.
dawid_sc
Auto:: Touran 2.0 tdi BKD 2004
Imię:: Dawid

Touran bY Dawid

Post autor: dawid_sc »

Witam wszystkich :)
Po dlugich poszukiwaniach auta z 7 miejscami padlo na Vw Tourana .
Kupilem go w Niemczech nie daleko mojego miejsca zamieszkania .
Motor :20: tdi 140km BKD rocznik 2005 przebieg 274300:( i to od 1 wlasciciela kupilem troszke wytarte guziczki radia oraz wlacznik swiatel.( pewnie wiekszosci touranow w pl sciaganych z niemiec ma taka samo ilosc km co ja tylko ze licznik wskazuje inaczej :P )
Wyposazenie : climatronik 4x elektryka szyb ,czujniki parkowania , spryskiwacze lamp przednich , grzane dupki , webasto.
Po wgladzie do ksiazki serwisowej jest widac ze ktos dbal o to by auto jezdzilo ostatni przeglad moj poprzednik wymienil
Turbine Oryg. 2200e
hamulce kompletne przod i tyl
nowe opony letnie
oleje i pena inspekcja takze.

Przyszedl czas na mnie .
Strasznie ubywal mi plyn chlodniczy , lecz nie zauwazylem wyciekow... pomyslalem pompa wody lekko sie poci .Zabralem sie za wymiane rozrzadu i lancuszka pompy olejowej i zrobilem wielkie oczy po zdjeciu miski olejowej :omatko: krecac walem korbowym kapal mi plyn chlodniczy z okolic tlokow wsunalem sie dalej pod auto a tu po sciankach cylindra widze jak splywa plyn. Pierwsze co Uszczelka glowicy i tak sie okazalo odrazu glowice zdjalem zamowilem uszczelki sruby itd zeby nie robic roboty dwa razy ... pare niemieckich piwek i w grazu 3 h glowica zdjeta odwraca ja i :omatko: (zdjecia wkleje na dole) znowu zalamka popekania w okolicach swiec zarowych. Jestem mechanikiem i zaryzykowalem sprawdzalem wszystko itd zalozylem na nowej uszczelce i dopiero jak bede w pl to zrobie to .Teraz Corcia sie ma urodzic musze miec auto ;) Zrobilem jeszcze regulacje wtryskow oraz wymienilem zestaw naprawczy tych bolczykow co walek popycha na wtrysk bo te metalowe sie wytarly i nie rowno pracowal na cieplym . :)
teraz tylko pozostalo sprzeglo i dwumas mam nadzieje ze to bedzie ostatnia inwestycja pomijajac glowice . Pokaze pare zdjec ktore zrobilem w najblizszym czasie doloze jak ogarne autko:)
Załączniki
received_1015757298514997.jpeg
received_1015757281848332.jpeg
received_1015764008514326.jpeg
20160328_135605.jpg
20160328_135531.jpg
ODPOWIEDZ