Wnętrze vs. Silnik
- elgzelo
- Początkujący
- Auto:: 2.0 TDI, BKD, DSG
- Imię:: Piotras
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
Wnętrze vs. Silnik
Witajcie, dobry wieczór,
założyłem konto na forum, bo rozpocząłem poszukiwanie Tourana i chce poczytać o waszych doświadczeniach z tym autkiem.
Wstępnie mam małe pytanie.
Znajomy siedzący w Niemczech oglądał dzisiaj w moim imieniu rocznik 2004, 1.9 TDI, 160.000km. Mówi ze silnik jest bez zastrzeżeń, DSG wydaje sie OK, ale to sprawdzi w weekend podczas jazdy próbnej, natomiast wnętrze jest zużyte.
Mówi, ze przyciski do otwierania okien są przetarte, rownież i regulatory na radiu, poniekąd tez rysy na plastiku na schowku itd. Zatem moje pytanie... Czy te części sie faktycznie tak zużywają, czy może to byc wskaźnikiem większego przebiegu?
Czy mozna np takie przyciski do okien wymienić na nowe?
Dodam może ze bardzo dbam o swoje auta i takie drobiazgi tworzą dla mnie całokształt mojego samochodu.
Czy mozna w Touranie pierwszej generacji wymienić plastikowe części, jeżeli są już naprawdę dobite?
Dziekuje wam i pozdrawiam,
Piotr
założyłem konto na forum, bo rozpocząłem poszukiwanie Tourana i chce poczytać o waszych doświadczeniach z tym autkiem.
Wstępnie mam małe pytanie.
Znajomy siedzący w Niemczech oglądał dzisiaj w moim imieniu rocznik 2004, 1.9 TDI, 160.000km. Mówi ze silnik jest bez zastrzeżeń, DSG wydaje sie OK, ale to sprawdzi w weekend podczas jazdy próbnej, natomiast wnętrze jest zużyte.
Mówi, ze przyciski do otwierania okien są przetarte, rownież i regulatory na radiu, poniekąd tez rysy na plastiku na schowku itd. Zatem moje pytanie... Czy te części sie faktycznie tak zużywają, czy może to byc wskaźnikiem większego przebiegu?
Czy mozna np takie przyciski do okien wymienić na nowe?
Dodam może ze bardzo dbam o swoje auta i takie drobiazgi tworzą dla mnie całokształt mojego samochodu.
Czy mozna w Touranie pierwszej generacji wymienić plastikowe części, jeżeli są już naprawdę dobite?
Dziekuje wam i pozdrawiam,
Piotr
- Miki76
- ____________________
- Auto:: Touran 1,9 BXE 133KM 2006
- Imię:: Damian
- Podziękował: 89 razy
- Otrzymał podziękowań: 194 razy
- elgzelo
- Początkujący
Re: Wnętrze vs. Silnik
Prosto, zwięzle i w temacie. O to mi chodziło, dziekuje.
A czy one sie łatwo/szybko zużywają? Pytam odn jakiegoś wskaźnika na faktyczny przebieg. 165k jak na 12-latka to już troche podejrzanie mało. Ale jeżeli wykończenie tych plastyków jest jakie jest, to może nie popadam w paranoje
A czy one sie łatwo/szybko zużywają? Pytam odn jakiegoś wskaźnika na faktyczny przebieg. 165k jak na 12-latka to już troche podejrzanie mało. Ale jeżeli wykończenie tych plastyków jest jakie jest, to może nie popadam w paranoje

- Miki76
- ____________________
- Auto:: Touran 1,9 BXE 133KM 2006
- Imię:: Damian
- Podziękował: 89 razy
- Otrzymał podziękowań: 194 razy
jest o tym zrobiony manual jak usunąć tą gumę z tych plastików i wtedy jest święty spokój co do zużywania myślę że zależy jak używa się na przykład kremu do rąk itd.. przyciski do podnoszenia szyb kupujesz już te nowe z zakończeniem chromowym i też będzie spokój tak samo z przełącznikiem świateł bo na pewno jest też wytarty
-
- Początkujący
- Auto:: Touran BMM-08
- Imię:: Michał
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Wszystko się zużywa , a jak na dodatek ktoś często kreci w radiu
czy też otwiera i zamyka szyby to efekt jest taki a nie inny
Prosta zasada , jak dbasz tak masz
Sprawdzić autko po Vinie jeśli było serwisowane
to będzie wiadomo co z przebiegiem 

- elgzelo
- Początkujący
no właśnie było serwisowane, książka jest, różne stemple, różne kolory długopisu itd. hmmm mam nadzieję, że Niemiec płakał jak sprzedawał 

- zomos
- Przeglądacz
- Auto:: 1T3, 2.0 TDI CFHC, 2012
- Imię:: Jędrek
- Podziękował: 1 raz
Wydaje mi się że wycieranie plastików jest problemem VW z początku lat 2000. Mam w rodzinie Bore z 2001 roku i Tourana z 2003, oba mają ok 200 tys przebiegu i oba mają plastiki i kierownicę mocno powycierane. W autach innych marek wnętrze wygląda dużo lepiej. Pewnie taki urok tych VW. Z tego co wiem to poprawili to dopiero w nowszych modelach.
-
- Początkujący
- Auto:: 1T2 2.0 140 BMM DSG
- Imię:: Mateusz
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Ja kupilem 2 miesiace temu autko od czlowieka ktory prywatnie sprowadza samochody z niemiec. Wedlug ksiazki ma 190 tys. Wnetrze jak na 190 to jest idealne. Zero przetarc zero wytartych guzikow. Ksiazka serwisowa zakonczona z ostatnim wpisaem ze stycznia 2016 ze stanem 185 tys czyli serwis prawie do konca.
Moim zdaniem kazde autko trzeba obejrzec samemu z zewnatrz(miernik lalkieru i heja) oraz wewnatrz. Fakt mam golfa z 1998 i tam buzyki od sterowania szyb byly tylko wytarte inne jakos wygladaly.
Powodzenia w poszukiwanich. Po zakupie pochwal sie swoim nabytkiem
Moim zdaniem kazde autko trzeba obejrzec samemu z zewnatrz(miernik lalkieru i heja) oraz wewnatrz. Fakt mam golfa z 1998 i tam buzyki od sterowania szyb byly tylko wytarte inne jakos wygladaly.
Powodzenia w poszukiwanich. Po zakupie pochwal sie swoim nabytkiem