Jak z Dieslem w nowym używanym
- elgzelo
- Początkujący
- Auto:: 2.0 TDI, BKD, DSG
- Imię:: Piotras
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
Jak z Dieslem w nowym używanym
Panowie, od dokładnie 3 dni jestem dumnym posiadaczem wymarzonego Tourana 2.0 TDI, r. 2005. Sprzedającego zapytałem jaki Diesel tankował, bo ja bym dla dobra silnika brał ten droższy z BP, czy Orlen.
Ten odparł, że faktycznie witał tylko na Orlenie, ale nigdy nie lał droższego Diesla, bo nie trzeba.
Teraz moje może dziwne pytanie. Czy mogę zaszkodzić silnikowi, jeżeli zacznę lać nieco odmienione paliwo? Mając nachlapane 250.000km może nie powinno się zmieniać nawyków takiego "dojrzałego" silnika?
Do teraz jeździłem Subaru Dieslem i mówiło się, że te silniki nie najlepiej znoszą polski Diesel i warto tankować ten lepszy na markowych stacjach. Jak to jest z TDI?
Pozdrawiam,
Piotr
Ten odparł, że faktycznie witał tylko na Orlenie, ale nigdy nie lał droższego Diesla, bo nie trzeba.
Teraz moje może dziwne pytanie. Czy mogę zaszkodzić silnikowi, jeżeli zacznę lać nieco odmienione paliwo? Mając nachlapane 250.000km może nie powinno się zmieniać nawyków takiego "dojrzałego" silnika?
Do teraz jeździłem Subaru Dieslem i mówiło się, że te silniki nie najlepiej znoszą polski Diesel i warto tankować ten lepszy na markowych stacjach. Jak to jest z TDI?
Pozdrawiam,
Piotr
- marcyb3
- Expert
- Auto:: Touran 1,9 105 KM,2007r
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 141 razy
- Otrzymał podziękowań: 182 razy
Re: Jak z Dieslem w nowym używanym
gratulacje zakupu tourana pochwal się nowym nabytkiem
z tego co pamiętam miał być BKC
ja osobiście leję zwykłego diesla na orlenie i staram się tylko na tej stacji tankować i nigdy nie miałem żadnego problemu z rozruchem czy to latem czy zimą.nie lałem verwy nigdy więc nie powiem czy jest różnica,ale śmiało mogę polecić zwykłe ON

Jestem Marcin z Jastrowia
był
VW Touran 2,0 TDI AZV 100 KW z 2003 r czarny
VW Touran 1,9 TDI BKC 77 KW z 2005 r bordowy
VW Touran 1,9 TDI BLS 77 KW z 2007 r siwy
Jest
VW Touran 1,6 TDI CAYC 77KW z 29,12,2010 r Mocca
był
Jest
- elgzelo
- Początkujący
jak to z planami bywa, są po to, żeby je zmieniać i z 1.9 BKC stał się 2.0 BKD, ale @kubbus5 pomógł mi znaleźć mi taką piękną czarną perłę, że warto było odpuścić ten BKC na rzecz dwóch litrów 
a dolewasz czasami jakieś uszlachetniacze do paliwa?

a dolewasz czasami jakieś uszlachetniacze do paliwa?
- JacaTouran
- Władca postów
- Auto:: Touran 1.9tdi Bxe
- Imię:: Jacek
- Podziękował: 213 razy
- Otrzymał podziękowań: 233 razy
- Kontakt:
Uszlachetniacze chory temat i naciagactwo.
Jacek V-TEC Łowicz
Regeneracja układów wtryskowych diesel, regenerujemy wtryski commonrail piezo i elektromagnetyczne
Regeneracja Turbosprężarek już od 500zł, montaż i demontaż na miejscu!
Sprzedaż Turbosprężarek nowych i używanych (po regeneracji).
O nas i to co zrobiliśmy: https://www.facebook.com/v.tec.tuning.lowicz/
https://www.facebook.com/Regeneracja-turbospr%C4%99%C5%BCarek-%C5%81owicz-V-tec-482649295200944/
tel.509963064
Zduńska 41 , 99-400 Łowicz
Regeneracja układów wtryskowych diesel, regenerujemy wtryski commonrail piezo i elektromagnetyczne
Regeneracja Turbosprężarek już od 500zł, montaż i demontaż na miejscu!
Sprzedaż Turbosprężarek nowych i używanych (po regeneracji).
O nas i to co zrobiliśmy: https://www.facebook.com/v.tec.tuning.lowicz/
https://www.facebook.com/Regeneracja-turbospr%C4%99%C5%BCarek-%C5%81owicz-V-tec-482649295200944/
tel.509963064
Zduńska 41 , 99-400 Łowicz
- marcyb3
- Expert
- Auto:: Touran 1,9 105 KM,2007r
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 141 razy
- Otrzymał podziękowań: 182 razy
nic nie dolewam , kiedyś gdzieś czytałem że te wszystkie uszlachetniacze szkodzą na wtryski, tak samo kiedyś słyszałem żeby dolewać mixol do ON , ale jak to wiadomo z dzieciństwa że mixol dolewało się do komarków no i do trabanta jak miałemelgzelo pisze:a dolewasz czasami jakieś uszlachetniacze do paliwa?

Jestem Marcin z Jastrowia
był
Jest
był
Jest
- elgzelo
- Początkujący
jeżeli chodzi o TDI, to się nie wychylam, ale tylko tak informacyjnie... jak byłem Subarowiczem, to właśnie zdanie było takie, żeby koniecznie od czasu do czasu (oczywiście z rozsądkiem) dolać Luqui Moly jakieś coś tam, coś tam, do czyszczenia wtryskiwaczy.
- wesol
- Władca postów
- Auto:: touran BLS i 2x CAYC
- Imię:: Pawel
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 418 razy
Heh. Powtarzam to od chyba tylu lat i jestem ścigany za to na wszelkich forach. Marcin chyba potwierdziszczęśliwego ze zawsze mówię że poprawiają tylko humor i samopoczucie co nie. Ludzie są naiwni i dlatego żerują na tym. Zresztą jak ma pomóc dodatek w ilości mili litrów na dziesiątki setki litrów paliwa.JacaTouran pisze:Uszlachetniacze chory temat i naciagactwo.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
- wkpwojtek
- Zaawansowany
- Auto:: Touran,2.0 BKD, 2005
- Imię:: Wojtek
- Podziękował: 95 razy
- Otrzymał podziękowań: 67 razy
Mam taki sam silnik i z tego samego roku samochód. Jeśli chodzi o paliwo tankuje tylko na shell i czy toelgzelo pisze: stał się 2.0 BKD
Shell V-Power Nitro+ Diesel czy Shell FuelSave Diesel jeden czort. Nie ma różnicy ani w spalaniu ani w poprawie kultury pracy silnika ani w osiągach itd. Ja przynajmniej niczego różniącego się w tych paliwach nie zauważyłem. Gratuluje wyboru tourana i z racji tego ze posiadam taki model z mojejgo doświadczenia powiem "BĘDZIE PAN ZADOWOLONY!".
Wojtek
-
- Przeglądacz
- Auto:: touran 1,9 BXE 2006
- Imię:: Jacek
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 10 razy
Najpierw proponuję podjechać pod jakąś rafinerię i oblookać z jakich firm stoją auta w kolejce po paliwo.Na wagony także warto zwrócić uwagę.
.
Z racji wykonywanej profesji bywam często w rafineriach w Niemczech i diesel jest zawsze z jednego kociołka rozlewany do cystern wszelkich marek i orlen i bp i aral i shell i inne.

Z racji wykonywanej profesji bywam często w rafineriach w Niemczech i diesel jest zawsze z jednego kociołka rozlewany do cystern wszelkich marek i orlen i bp i aral i shell i inne.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
- leszeklen
- Użytkownik
- Auto:: Touran
- Imię::
- Podziękował: 340 razy
- Otrzymał podziękowań: 42 razy
- Kontakt:
Ja poję swojego bydlaczka zwykłym ON na Orlenie, unikam jak ognia małych stacji. Była na forum kiedyś wzmianka, że te lepsze paliwa mają dodatki, które nie są obojętne dla filtra dpf. Może się mylę to proszę mnie poprawić. Gratulacje za wybór bo touran jest tego warty.
-
- Przeglądacz
- Auto:: Touran
- Imię:: Adam
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowań: 15 razy
Polecam Archoil AR6800wesol pisze:Heh. Powtarzam to od chyba tylu lat i jestem ścigany za to na wszelkich forach. Marcin chyba potwierdziszczęśliwego ze zawsze mówię że poprawiają tylko humor i samopoczucie co nie. Ludzie są naiwni i dlatego żerują na tym. Zresztą jak ma pomóc dodatek w ilości mili litrów na dziesiątki setki litrów paliwa.JacaTouran pisze:Uszlachetniacze chory temat i naciagactwo.