Opinia znawców Tourana 1.6 102 KM

Czy to auto warto kupić? Co o nim sądzą inni forumowicze? Tutaj możecie się do woli pytać o auta z ogłoszeń.
dasu
Auto:: VW
Imię:: Michał
Podziękował: 8 razy

Opinia znawców Tourana 1.6 102 KM

Post autor: dasu »

Koledzy, z uwagi na powiększenie rodziny szukam auta przestronnego i w miarę taniego w utrzymaniu, szukam aut klasy Octavia ...ale ostatnio natrafiłem na ogłoszenie VW Touran 1.6 102 KM (http://otomoto.pl/oferta/volkswagen-tou ... 62a366edb0) pojechałem auto obejrzeć dość skrupulatnie, auto jest w komisie, prezentuje się dobrze widać że jest przygotowane, komora silnika umyta i troche mnie to martwi bo żadnego pocenia nie wyłapię.

Czy możecie jakoś zaopiniować ten samochód ? czytałem opinie są pozytywne jak i negatywne o falowaniu obrotów i problemach z nieszczelnością kolektorów.

Ale zdecydowałem się napisać i spróbować podjąć dyskusje z ludzmi którzy te auta już posiadają i mogą wyrazić jakąś opinie.

Jechałem tym autem wiadomo demonem prędkości nie jest, ale nie chodzi o wyścigi tylko o bezpieczny dojazd z małym dzieckiem z pkt A do pkt B i nie stresować się tak jak w obsłudze diesla.

Czy możecie mi zweryfikować VIN autka ?
krukim
Początkujący
Auto:: Touran 2.0 cng lpg 2006
Imię:: krukim
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Re: Opinia znawców Tourana 1.6 102 KM

Post autor: krukim »

Cześć Michał.

Ja osobiście mam 2.o też 8v o podobnej konstrukcji i jestem mega zadowolony. Bardzo udany, prosty i raczej mało kłopotliwy silnik. Super pod gaz. Miałem taki motor w golfie 4 i przeleciał bez żadnych absolutnie zadnych problemów 280tys km i nadal kolejny własciciel zasówa az miło. Wszystko oczywiście zalezy od poprzednich uzytkowników bo kazdy motor da sie zajezdzić! Dobrze od czasu do czasu wyskoczyc gdzies na dłuzszą trasę zeby odparowała woda z odmy silnika. Na krótkich odcinkach zbiera się "śmietana" na korku którą wielu "znawców" tematu myli z uszkodzoną uszczelką głowicy.

Ja osobiście bardzo polecam jesli chcesz mieć auto do którego nie trzeba regularnie dokładać kasy. Do tourana moze wydawać się ciut za słaby ale trzeba na to spojrzeć bardzo indywidualnie.

Polecam.
Aspro
Początkujący
Auto:: 1T2, 1.6 BSE, pb95+lpg
Imię:: Andrzej
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: Aspro »

Posiadamy 1.6 8v. Jak narazie rewelacja. Auto jezdzi na benzynie, pali bardzo rozsadna ilosc bezolowiowej. Mozna nim jechac bardziej energicznie, za cene zwiekszonej konsumpcji benzyny. Nasze autko pracuje ciezko, jako van w firmie kurierskiej i odwdziecza sie srednim zuzyciem paliwa w granicach 9.5l/100km w warunkach jazdy miejskiej, z okolo 40 zatrzymaniami w ciagu dnia, oraz ok 7l/100km w warunkach brytyjskich autostrad. Podane wyniki to nasze skrajne osiagniecia. Zajefajne auto, ciche w srodku, uwielbiam nim jezdzic i brak odjazdu turbo klekota nie robi na mnie wrazenia
Awatar użytkownika
Marq
Użytkownik
Auto:: 1T2/1,6lMPI/Pb+LPG/2009r
Imię:: Marek
Otrzymał podziękowań: 25 razy

Post autor: Marq »

Przejechane prawie 350000km. Zadnych problemow.
Marq / Jeżdżę tylko benzynami i mam spokój /
dexter23pl
Expert
Auto:: Golf 5
Imię:: Dexter
Podziękował: 43 razy
Otrzymał podziękowań: 148 razy

Post autor: dexter23pl »

tylko przełożenie 5 biegu do d....y.
krukim
Początkujący
Auto:: Touran 2.0 cng lpg 2006
Imię:: krukim
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Post autor: krukim »

dexter23pl pisze:tylko przełożenie 5 biegu do d....y.
Tu się zgadzam. Brakuje 6.
trucha0
Użytkownik
Auto:: Touran Cross BMM 2008r.
Imię:: tomasz
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowań: 25 razy

Post autor: trucha0 »

Z tą 6 nie jest tak różowo przy słabym silniku no wiadomo 102KM w benzynie to nie szatan i mocarz mam w 2 samochodach 6 manulane i prędkość użytkowa tego 6 biegu w każdym to minimum 100-110km/h dopiero zaczynają samochody przyspieszać a żeby utrzymać obroty powyżej 2000obr/min trzeba jechać 120km/h co w normalnym ternie gdzie obowiązuje 90km/h jest dość trudne i może być kosztowne a ciężarówki z kagańcami na 90km/h skutecznie utrudniają wpięcie tej 6 i szczerze to tylko ciągłe wachlowanie 5-6-5-6 po trasie 500-600km lewej nogi nie czuję mam też jeden 5 biegowy i wolę nim latać w trasę bo na 5 ciągnie od 60 i te 110-120km/h na obrotach ekonomicznych da radę jechać.Co innego automat może mieć i 10 biegów ja tym nie steruję i noga nie boli...
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 420 razy

Post autor: wesol »

Troszkę inaczej w diesla i inaczej w benie. Diesel ma 300 nm przy 2000 obr a nawet niżej co daje nam już około 100 koni. Dalej owszem niuton juz nie rośnie a opada. W bene z dołu jest bardzo słabo i moc odczuwamy w górnych partiach. Taki silnik 16 zaworowy w benzynie to silnik wysokoobrotowy budzi się powyżej 3500 obr. Osmiozaworowki to zazwyczaj średnio obrotowe są z dołu jak cie mogę ale też wyżej dopiero moc tych 100 koni będzie. Nie wiem po co zarzynac panewki trzymając na 6 biegu na obrotach 2000 taki silniczek.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
zutjan
Przeglądacz
Auto:: VW Touran 1,6 MPI,2004r.
Imię:: Janek
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowań: 13 razy

Post autor: zutjan »

Posiadam taki od 2 lat w chwili obecnej mam przejechane ponad 250kkm, idealne auto do jazdy spokojnej choć czasami można w nim obudzić drapieżnika :hahaha: .Srednie spalanie w granicach 8 do 10 l/100km. Jazda w różnych warunkach drogowych 500 km prawie cały czas na tempomacie przy prędkości 80-100km/h. 7l. :98: Zycie jest za krótkie aby jeżdzić :tdi: :omatko: Naprawy to tylko koszt części zużywających się w czasie eksploatacji/klocki ,rozrząd,olej itp. :)
Janek
dasu
Auto:: VW
Imię:: Michał
Podziękował: 8 razy

Post autor: dasu »

Ok hmm jak sprawa wygląda u Was pod autem ? otóż dziś udało mi sie sprawdzić tego Touranika w serwisie do którego mam zaufanie...

Oczywiście musiałem sam osobiście wskoczyć pod auto a nawet dotknąć.

Korozja elementów zawieszenia z tyłu, przód w większości widziałem jest z alu (sanki) itd.

Ale tył... dramat auto albo długo było w polu z wilgocią 99% albo jest po zalaniu.

Ale zalanie do poziomu zawieszenia z tyłu, z przodu korozji praktycznie brak.

Z tyłu drążek stabilizatora oraz praktycznie wszystko w osadzie korozji + podłużnice z tyłu tak samo już z pękającym nalotem korozji, mechanicy mówili że sprawa do ogarnięcia ale trzeba zdjąc tył i zrobić to dobrze - koszt do 800 zł.

diagnostyka - ok jakieś spadki napięć dramatu nie ma.

w ich ocenie auto ma co najmniej 260,000 km.

No nic chyba się wycofam z tej transakcji... może mój temat też kogoś wyhamuje z tym autem i informacje które posiadam zaoszczędzą jego przyjazd do Łodzi po to auto.
ODPOWIEDZ