Nie dzialajace wycieraczki szyby przedniej

Czyli problemy z prądem w VW Touran (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)
Awatar użytkownika
sianko86
Specjalista
Auto:: 2.0tdi CFHC 140km 2011rok
Imię:: Damian
Otrzymał podziękowań: 11 razy

Nie dzialajace wycieraczki szyby przedniej

Post autor: sianko86 »

witam. wczoraj podczas jazdy przestaly dzialas mi wycieraczki przedniej szyby. spryskiwacz dziala a i wycieraczka tyl dziala . sprawdzilem bezpieczniki w kabinie wszystki sprawne. co moze byc przyczyna ze nie dzialaja??
Awatar użytkownika
RYŚ
Początkujący
Auto:: Touran
Imię::

Post autor: RYŚ »

Witam trochę puźno ale coś wtrące był temat ogarnięty na forum, jest możliwe że pokrywa silnika jest niedomknięta lub uszkodzony mikro styk w zamku pokrywy. O usterce wycieraczek nie wspomnę tylko trzeba coś wykluczyć Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Ciapek
Expert
Auto:: 2.0 DSG BKD '05
Imię:: B
Podziękował: 45 razy
Otrzymał podziękowań: 64 razy

Post autor: Ciapek »

RYŚ pisze: lub uszkodzony mikro styk w zamku pokrywy
pewnie to jesli same wycieraczki są ok. Klapa może być domknięta, a styk zepsuty i czujnik daje sygnał do kompa o niedomknięciu klapy, a wizualnie niby wszystko ok.
Pozdrawiam!
veedo
Początkujący
Auto:: touran 1.9 tdi 2006
Imię:: dawid
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Re: Nie dzialajace wycieraczki szyby przedniej

Post autor: veedo »

też mam problem w temacie wycieraczek. mam czujnik deszczu. instrukcję obsługi mam niestety w języku niemieckim. nie mam pojęcia, kiedy on jest aktywny. przełączając dźwignię wycieraczek o stopień do góry, wycieraczki zaczynają wycierać - cały czas praca ciągła. na drugim stopniu to samo. trzeci - trochę szybciej wycierają. brak jakiejkolwiek reakcji na ustawienie tym dynksem na dźwigni na częstotliwość wycierania. po prostu - wycierają cały czas, nie mam możliwości ustawienia, że wyciera np. co 3,5,10 sekund. ktoś, coś?
Awatar użytkownika
jeżu
Władca postów
Auto:: PB8
Imię:: Tomek
Podziękował: 215 razy
Otrzymał podziękowań: 681 razy

Post autor: jeżu »

Spróbuj np zmienić kodowanie jak masz możliwość i zobacz czy jest jakaś poprawa.
W blokach masz możliwość podejrzenia jak wartości ma RLS.... (czułość światła/opadów) Masz vcds albo kogoś z?
veedo
Początkujący
Auto:: touran 1.9 tdi 2006
Imię:: dawid
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: veedo »

dzięki za odpowiedź. nie za bardzo rozumiem, trochę dla mnie to czarna magia o czym tu piszesz. w moim przypadku chyba bez wizyty u jakiegoś magika od vw się nie obejdzie. niestety nie mam vcds. jak rozumiem wyregulowanie tego czujnika powinno załatwić sprawę?
ODPOWIEDZ