Problem z odpaleniem na mrozie
-
- Auto:: Touran
- Imię::
Problem z odpaleniem na mrozie
Witam. mam mianowicie taki probelm....Mam Tourana 1.9 TDI rocznik 2006..stał kilka dni na ostrym mrozie (ok. 4) i gdy ostatnio chciałem go odpalić... wyskoczyło"Stop silnik" po czym kontrolki od ciśnienia oleju i elektromechanicznego wspomagania kierownicy....auto nie chce odpalić a przy pierwszym odpaleniu dawał sygnały dzwiękowe jak myślicie co może być??
pozdrawiam
pozdrawiam
- Turanek
- Władca postów
- Auto:: 2x5T1
- Imię:: Marek
- Podziękował: 23 razy
- Otrzymał podziękowań: 111 razy
Witam na forum i zapraszam do Powitalni.
Co do problemu to za długo kręciłeś, silnik nie osiągnął minimalnego ciśnienia smarowania dlatego komunikat. Wspomaganie wyskoczyło bo już pewnie aku padło od tego piłowania.
Jeśli nie odpala to może być sprawa paliwa (np. filtr zapchany parafiną z paliwa), słabe aku (za niskie obroty do odpalenia) albo nie grzejące świece żarowe.
Teraz możesz wspomóc się pożyczeniem prądu, jak nie pomaga to szukaj ciepłego garażu i dalsza analiza (paliwo, świece itd.)
PS. Opis auta wpisz do profilu
Co do problemu to za długo kręciłeś, silnik nie osiągnął minimalnego ciśnienia smarowania dlatego komunikat. Wspomaganie wyskoczyło bo już pewnie aku padło od tego piłowania.
Jeśli nie odpala to może być sprawa paliwa (np. filtr zapchany parafiną z paliwa), słabe aku (za niskie obroty do odpalenia) albo nie grzejące świece żarowe.
Teraz możesz wspomóc się pożyczeniem prądu, jak nie pomaga to szukaj ciepłego garażu i dalsza analiza (paliwo, świece itd.)
PS. Opis auta wpisz do profilu
- wkaro1
- Kandydat
- Auto:: Touran,2.0TDI,2007
- Imię:: Karola
Witam. Ja tez mam problem z odpalaniem na mrozie.Kiedy stoi dlugo (cala noc) odpali za pierwszym razem ale jakos dziwnie az caly silnik podskakuje.Dzieje sie to tylko kiedy jest zimno np -7. Kolejny raz juz jest wszystko oki. I jeszcze jedno samochod bardzo dlugo sie nagrzewa po przejechaniu moze 30 km mam 70 stopni. Czy to normalne? Do pracy mam 6 km to wskazowka nawet nie drgnie. 

- wkaro1
- Kandydat
- Auto:: Touran,2.0TDI,2007
- Imię:: Karola
w czwartek jade na serwis to sie okaze co mu dolega. A moze to byc termostat albo od webasto.Czytalam duzo na forum o tym webasto a u mnie chyba sie wogole nie zalacza bo nawet rurka od spalin nie jest zakopcona wyglada jak nowa.Nie mam tez zadnego wlacznika w samochodzie wiec powinno sie automatycznie wlaczyc przy niskiej temperaturze tak??? tak wyczytalam na forum
- Cesarz
- Władca postów
- Auto:: 5T1 2.0TDI, DFHA 2017
- Imię:: Michał
- Podziękował: 629 razy
- Otrzymał podziękowań: 223 razy
powinno sie włączyc jezeli temp. otoczenia spadnie ponizej +5 stopni C, chyba ze poziom paliwa jest "na rezerwie" lub na panelu klimy jest wcisniety ECON (ekonomia) wtedy nie odpaliwkaro1 pisze:Nie mam tez zadnego wlacznika w samochodzie wiec powinno sie automatycznie wlaczyc przy niskiej temperaturze tak??? tak wyczytalam na forum
1T1 HL 2005 2.0 TDI BKD+ 176KM/350Nm
5T1 HL 2017 2.0 TDI DFHA 190KM/400Nm
5T1 HL 2017 2.0 TDI DFHA 190KM/400Nm