Czujnik położenia wałka rozrządu
- piotrekfire
- Użytkownik
- Auto:: 2.0 Tdi BKD 2005 DSG 140+
- Imię:: Piotrek
- Podziękował: 15 razy
- Otrzymał podziękowań: 23 razy
Re: Czujnik położenia wałka rozrządu
Panowie Gdzie jest umiejscowiony i jak się zabrać do jego wymiany.
Mam silnik 2.0 16 V BKD
Objawy były standardowe- ciężko pali na ciepłym i ma kopnięcie. Zrobiłem rozrusznik - kręci chyba z dwa razy szybciej. Myślałem, że po problemie ale na ciepłym dalej trzeba go chełdać. VCDS pokazał brak sygnału z G 40. Po wykasowaniu nie wywala błędu do osiągnięcia temperatury, a jak złapie temp. to wywala błąd
nie do skasowania na pracującym silniku.
Może ktoś robił to już w BKD
Mam silnik 2.0 16 V BKD
Objawy były standardowe- ciężko pali na ciepłym i ma kopnięcie. Zrobiłem rozrusznik - kręci chyba z dwa razy szybciej. Myślałem, że po problemie ale na ciepłym dalej trzeba go chełdać. VCDS pokazał brak sygnału z G 40. Po wykasowaniu nie wywala błędu do osiągnięcia temperatury, a jak złapie temp. to wywala błąd

Może ktoś robił to już w BKD
- lav1982
- Użytkownik
- Auto:: Altea'07 1,9TDI BXE JCX
- Imię:: Emilio
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowań: 15 razy
witam! a czy ktos spotkal sie z takim objawem, raz zapalam auto pokazuje kat 0.0 kolejny raz -6 i tak kilka razy sprawdzam i mam raz 0.0 a ze 2-3 razy -6. Przy gazowaniu wartosci nie zmieniaja sie, sa takie same. Bledow zadnych.
- wesol
- Władca postów
- Auto:: touran BLS i 2x CAYC
- Imię:: Pawel
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 419 razy
Tak. Klin na kole na wale korbowym masz ścięty zapewne.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
- lav1982
- Użytkownik
korbowym a nie na walku rozrzadu? mialem tez wrazenie ze jak poruszam kablem od czujnika walka rozrzadu to potem pokazywalo 0.0 przy zapalaniu...? hmm
- Muti
- Władca postów
- Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
- Imię:: Mateusz
- Podziękował: 75 razy
- Otrzymał podziękowań: 365 razy
Żaden klin... Uszkodzone są przewody, albo czujnik. Miałem dokładnie takie same wartości jak kabel był przełamany.
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy 

- lav1982
- Użytkownik
tez mi sie nie wydaje ze klin bo znaki i blokady pasuja idealnie, a tak by sie przekrecalo caly czas w jedna strone i by sie kat caly czas rozjezdzal i w koncu bym go nie zapalil... silnik 1.9 tdi bxe 105km
wie ktos jaki nr ma ten czujnik i guma do zaslepienia obudowy jak wylamie plastik?
wie ktos jaki nr ma ten czujnik i guma do zaslepienia obudowy jak wylamie plastik?
- Muti
- Władca postów
Zacznij od kabli i od oczyszczenia samego czujnika.

- wesol
- Władca postów
- Auto:: touran BLS i 2x CAYC
- Imię:: Pawel
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 419 razy
Przy ściętym kinie znaki będą się zgadzać. Trzeba myśleć. Tylko jak na kole zamachowym kukniesz na znak to będzie zonk. Ale na blokady będzie okej. Jeśli czujnik dziabniety to masz błąd w sterowniku jak nic. A skaczace wartości to albo pasek luźny lub napinacz. A kliny na tych kołach się scinają.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
- lav1982
- Użytkownik
mysle mysle, wymieniane byly oringi na pompkach i odrazu sprawdzony zaplon w sensie 1 tlok na maksa w gore(przez otwor gdzie wchodzi pompowtrysk)i znaki wszystko ladnie sie schodzi. Mam vcdsa i bledow zero, wartosci nie skacza sa stale, tylko przy kazdorazowym zapaleniu sa inne raz 0 innym razem -6. czujnik czysty, odkrecilem i przykrecilem.. Pasek nowy gates, napinacz tez nie skacze i napiecie rolki w szczelinie tak jak powinno byc. No nic trzeba bedzie znowu sie na rozkrecac zeby wszystko zwalic do rozrzadu. A na kole zamachowym jak mam zajrzec jak nie mam okienka wlasnie ? chyba ze cos niewiem?
Ostatnio zmieniony wt lip 26, 2016 13:24 przez lav1982, łącznie zmieniany 1 raz.
- Muti
- Władca postów
Sprawdź kable i podłóż drugi czujnik na próbę. Rozrząd zostaw w spokoju.

- lav1982
- Użytkownik
tak zrobie ale drugi czujnik musze najpierw kupic
-- Cz lip 28, 2016 18:25 --
czujnik zostal wymieniony i odziwo stary czujnik jak silnik byl zimny pokazywal kat synch. 0,0 jak sie nagrzalo auto po trasie -6,6. Wymieniony na febi i na goracym teraz pokazuje -2,9 jutro sprawdze jak auto ostygnie czy bedzie -2,9 czy spadnie do zera. Na szczescie mialem gumowa zaslepke to jej fotka z numerem jak by ktos szukal

w dodatku silnik 1.9 tdi BXE nie ma na dole klina, ma go tylko na gorze
kolo dolne 038 105 263 H

-- Pt lip 29, 2016 14:56 --
sprawdzilem na zimnym silniku takze pokazuje -2.9. Czyli stary czujnik jest uszkodzony a bledow nie pokazywal...
-- [ Wt ] 09 sie 2016, 13:35 --
Czujnik Febi po ustawieniu na 0,0 (w ogole juz od -2,5) strasznie wali po zaworach.
Cos nie tak z tym czujnikiem, a moze ktos wie jaki czujnik był montowany na pierwszy montaz jakiego producenta?
-- Cz lip 28, 2016 18:25 --
czujnik zostal wymieniony i odziwo stary czujnik jak silnik byl zimny pokazywal kat synch. 0,0 jak sie nagrzalo auto po trasie -6,6. Wymieniony na febi i na goracym teraz pokazuje -2,9 jutro sprawdze jak auto ostygnie czy bedzie -2,9 czy spadnie do zera. Na szczescie mialem gumowa zaslepke to jej fotka z numerem jak by ktos szukal

w dodatku silnik 1.9 tdi BXE nie ma na dole klina, ma go tylko na gorze
kolo dolne 038 105 263 H

-- Pt lip 29, 2016 14:56 --
sprawdzilem na zimnym silniku takze pokazuje -2.9. Czyli stary czujnik jest uszkodzony a bledow nie pokazywal...
-- [ Wt ] 09 sie 2016, 13:35 --
Czujnik Febi po ustawieniu na 0,0 (w ogole juz od -2,5) strasznie wali po zaworach.
Cos nie tak z tym czujnikiem, a moze ktos wie jaki czujnik był montowany na pierwszy montaz jakiego producenta?