Rdza na tylnej klapie.

Wszystko o karoserii na zewnątrz i wnętrzu (naprawy blacharskie, szyby, fotele, tapicerka, plastiki, bagażniki dachowe itp.)
Awatar użytkownika
T.ran
Przeglądacz
Auto:: Touran
Imię::

Post autor: T.ran »

albo skorzystaj z nalepki/foli pod antene, najlepsze chyba są z firmy 3M
Nie sztuką jest zabić muchę przednią szybą, sztuką jest ubić muchę boczną szybą
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów
Auto:: Sharan 7N CFGB
Imię:: Paweł
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Post autor: Dodi »

jezeli chodzi o antene magnesowa od CB to ja stosuje podkładke magnetyczna kupiona w REAL ... sprawdza sie idealnie... kiedys stosowałem naklejki z bezbarwnej folii ale po dłuzszym czasie lakier pod spodem sie odbarwiał... pod tą magnetyczna nic takiego sie nie dzieje... mam to juz w drugim samochodzie i jest ok nawet cała zime antena była na dachu i nic si nie stało, zadnych zmian na lakierze... w touranie mam juz to 3 miesiace i tez jest ok, antena cały czas jest na dachu...
Awatar użytkownika
Rauko
Expert
Auto:: 06.2006 2.0BMM DSG
Imię:: Marcin
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 6 razy

Post autor: Rauko »

Też mam taką pokładkę (testowo kupiłem), ale wydaje mi się że po dłuższym jej stosowaniu lakier też się odbarwi, więc nie używam. Poza tym jeżeli będzie nonstop nalepiona na dachu to też pewnie jakieś śladowe ilości wilgoci się pod nią ostaną i może się zrobić rdzawa plama - czy źle myślę?
Do Niemiec przybyłem, zobaczyłem, sprowadziłem =>Szaraczek - z pomocą znajomego.
Obrazek
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów
Auto:: Sharan 7N CFGB
Imię:: Paweł
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Post autor: Dodi »

słuchaj, przed załozeniem tej podkładki dokładnie oczysciłem lakier i zabezpieczyłem pastą... wczesniej miałem cała zimę na Fordzie galaxy i zupełnie nie bylo zadnego sladu... w touranie od kupna nie zdejmowałem tej podkładki i tez nie ma sladu... kiedys Ci pokaze jak sie spotkamy...
W2W2 ORANGE

Post autor: W2W2 ORANGE »

Witam!

Sugestie z serwisu - najczęstszą przyczyną powstawania korozji na klapach tylnych aut grupy VW są:
- lampki oświetlenia tablicy rejestracyjnej -stąd też jeśli tylko przepali sie żarówka sprawdźcie stan całej lampki - jeśli pojawia się tam rdza od razu wymieniajcie lampkę - koszt ok 40 pln.
- stosowanie do produkcji blach stopów materiałów po recyklingu i niedokładne cynkowanie, w tym przypadku nie mamy na to wpływu:-(
Awatar użytkownika
cerber
Początkujący

Post autor: cerber »

to ciekawe rzeczy nam serwis proponuje ja juz sie z problemem uporalem klapa wymalowana:P
Piotr1979
Specjalista
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 30 razy

Post autor: Piotr1979 »

Na pocieszenie. Jeżeli chodzi o rdzę w okolicach lampki oświetlającej tablicę rejestracyjną to jest to przypadłość również Forda Focus MK I oraz Mercedesa Vito W639.
Jeżeli chodzi o naklejkę pod magnes anteny CB to używałem z powodzeniem przez dwa lata - bez oznak rdzy czy innych przypadłości, purchli itd. bezbarwnej naklejki poliwęglanowej. Nie szpeci lakieru ale pewnie trudno ją odkleić, sam nie próbowałem.
PZDR
Szukajcie a znajdziecie.
Awatar użytkownika
borge
Przeglądacz
Auto:: Nissan X-Trail
Imię:: Grzegorz
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: borge »

cerber pisze: ja juz sie z problemem uporalem klapa wymalowana:P
czy zeby wyjac lampke oswietlenia tablicy rejestracyjnej (calosc a nie tylko zarowke z szybka i 'wasami' stykow),
trzeba zdemontowac wewnetrzna oslone (z tworzywa) pokrywy bagaznika? czy wystarczy tylko zdjac klapke wneki trojkata 'awaryjnego'?

pozdrawiam
Awatar użytkownika
Przemek_85
Użytkownik

Post autor: Przemek_85 »

No to i ja dzis wzialem sie za rdze na tylnej klapie zaczalem sobie skrobc po troszeczku i tak wyskrobalem ze dokopalem sie do wew. strony bagaznika :shock: rdza przezarla sie na wylot (teraz mam dziure w klapie) zabralem sie za rozbieranie calej tapicerki klapy odkrecilem caly wklad z lampkami i przyciskiem i w calej tej okolicy jest rdza, ktora widnieje w srodku i nazewnatrz... teraz mam zagadke co z tym fantem zrobic- oddac do lakiernika niech robi ? (pewnie zaszpachluje i oklei zywica i gitara, sam tez to potrafie) czy moze kupic nowa klape ? da sie ja spasowac zeby nie bylo widac ze odkrecana byla? doradzcie mi cos bo nie zasne puki nie rozwiaze tematu, nawet juz przeszlo mi przez mysl aby go sprzedac :roll:
Sprzedam Nakładki na pedał gazu GTI
Info na PW

Nie mam już Tourana :(
Piotr1979
Specjalista
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 30 razy

Post autor: Piotr1979 »

Pytanie do mądrzejszych:
Jakim specyfikiem przygotować miejsce zaatakowane przez rdzę?
Proszę o sprawdzone i skuteczne metody. Co byście poradzili do użycia bezpośrednio na rdzę (mam preparat Brunox Epoxy) i czym odtłuścić miejsce na przyszłą zaprawkę (aceton może IPA)? Zaprawkę mam oryginalną VW dwuskładnikową.
Dzięki.
Szukajcie a znajdziecie.
Awatar użytkownika
swimmer
Expert
Auto:: VW Touran
Imię:: Lukasz
Podziękował: 48 razy
Otrzymał podziękowań: 118 razy

Re: Rdza na tylnej klapie.

Post autor: swimmer »

Trochę odgrzeję kotleta.

przymierzam się do tematu rdzy na klapie i przeglądam stare wątki.

Jeśli chodzi o to, co na rdze - ja w zeszłym roku pomalowałem oczyszczone od środka i od spodu nadkola środkiem Presto neutralizator rdzy. do teraz w tych miejscach nie pojawiła się ruda.
kanonik100
Początkujący
Auto:: VW,Touran,1,9 TDI, 2004
Imię:: andrzej
Podziękował: 4 razy

Post autor: kanonik100 »

Mnie czeka to samo więc dzięki za odgrzanie kotleta i info na temat Presto neutralizatora , też lampki oświetlenia tablicy i przeklęta ruda, ale tak jak wszyscy trzeba będzie sobie z tym w jakiś sposób poradzić :cry:
Awatar użytkownika
swimmer
Expert
Auto:: VW Touran
Imię:: Lukasz
Podziękował: 48 razy
Otrzymał podziękowań: 118 razy

Post autor: swimmer »

kanonik100 pisze:Mnie czeka to samo więc dzięki za odgrzanie kotleta i info na temat Presto neutralizatora , też lampki oświetlenia tablicy i przeklęta ruda, ale tak jak wszyscy trzeba będzie sobie z tym w jakiś sposób poradzić :cry:
neutralizator presto - zastosowałem w kilku miejscach i mam takie spostrzezenie. tam gdzie rdza była powierzchowna to zadziałało, ale tam gdzie gnije już od środka, to tego nie zatrzymasz.

przykład: ranty i wewnętrzna strona drzwi (Touran i Focus), oczyściłem ze rdzy, odtłuciłem i pomalowałem Presto. tam gdzie były jeszcze ślady rudej, środek wytrawił to na czarno. powtórzyłem operacje i połozyłem lakier zaprawkowy.

na klapie to co zostało wytrawione na czarno odpadło z kawałkiem blachy bo tutaj ruda sieje spustoszenie od środa.
chyba czeka mnie wyprucie tego wszystkiego do gołej blachy, porzadna konserwacja i malowanie. nie ma innego wyjścia, chyba że kupić klape pod kolor. ale jaka gwarancja, że to się nie powtórzy? tylko szkoda mi kasy na to...
Awatar użytkownika
Cesarz
Władca postów
Auto:: 5T1 2.0TDI, DFHA 2017
Imię:: Michał
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowań: 223 razy

Post autor: Cesarz »

Podobno klapy poliftowe są wolne od tego rodzaju korozji, to tak informacyjnie gdybyście szukali klapy pod kolor

Wysłane z mojego F3111 przy użyciu Tapatalka
1T1 HL 2005 2.0 TDI BKD+ 176KM/350Nm
5T1 HL 2017 2.0 TDI DFHA 190KM/400Nm
Awatar użytkownika
marcyb3
Expert
Auto:: Touran 1,9 105 KM,2007r
Imię:: Marcin
Podziękował: 141 razy
Otrzymał podziękowań: 182 razy

Post autor: marcyb3 »