Jaki optymalny kat synchronizacji rozrzadu dla 1.9tdi BLS?
-
slodki01
- Początkujący
- Auto:: Vw Touran 1.9TDI r.2006
- Imię:: Wojtek
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Jaki optymalny kat synchronizacji rozrzadu dla 1.9tdi BLS?
Witam ,chciałem zapytać czy ktoś wie jaki jest optymalny kąt synchronizacji rozrządu w silniku 1.9 tdi BLS. Samochód to touran 2006 rok z DPF. Czytałem gdZieś że lepiej jest ustawienie na minus. Pytam dlatego że u mnie np chwilowe spalanie na postoju wacha się między 0.6-08. 0.6 chwilę po odpaleniu bez obciążeń. Ale dziwi mnie jedna sprawa , gdY np rano wyjadę z ogrzewanego garażu z domu to pierwszy pomiar średniego spalania komputer pokazuje około 20l na 100 KM. A w czasie jazdy, dodawania gazu chwilowe spalanie dochodzi nawet do 50 l /100KM. W miarę jak się silnik rozgrzeje to spada. Np jak miałem golfa 4 tdi pd ATD to zawsze po rano po ruszeniu pokazywał komputer 14.9 l.Dodam że mam uszkodzona klapke na chlodniczce spalin, swiszczy jak ruszam, więc może to też ma jakiś wpływ na spalanie. Dpf nigdy niedawal o sobie znać. Jeżdżę mało i racZej krótkie trasy po parę km. Auto pali dobrze czy zimny czy ciepły. Jest po programie. 105 na 138KM. I jeszcze kwestia spalania na postoju ,czym niższe spalanie na postoju to niższe spalanie średnie na 100KM czy to niema wpływu na to?
Ostatnio zmieniony pt paź 07, 2016 11:23 przez slodki01, łącznie zmieniany 1 raz.
- wesol
- Władca postów
- Auto:: touran BLS i 2x CAYC
- Imię:: Pawel
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 420 razy
Re: Jaki optymalny kat synchronizacji rozrzadu dla 1.9tdi BL
To nie jest pomiar spalania to tylko szacunkowe wyliczenia z roznych informacji jak temp paliwa czy chocby wskazania z przeplywki itp. Umnie w golfie potrafie tak depnac to 99 litrow pokazuje.
Kat synchro moze byc wazne ze nie jest na 2 czy -2.
Kat synchro moze byc wazne ze nie jest na 2 czy -2.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
-
slodki01
- Początkujący
Dziś ustawiłem kąt na -0.90
Przejechałem trochę i widzę że jest lepiej. Spalanie chwilowe jest na poziomie 0.6-0.8 l/h. Auto lepiej się zbiera i trochę kultura pracy jest inna.
Przejechałem trochę i widzę że jest lepiej. Spalanie chwilowe jest na poziomie 0.6-0.8 l/h. Auto lepiej się zbiera i trochę kultura pracy jest inna.
- wesol
- Władca postów
To tylko wynik szacunkowy. Mozna ustawic nawet na 0.2 litra.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
-
slodki01
- Początkujący
Ale u mnie jest tak że czym bardziej na minus to spalanie chwilowe spada ,najmniej było 0.5 ale za to spalanie średnie na 100KM wzrasta.więc racZej to spalanie chwilowe jest kwestia umowna. A przy obecnym ustawieniu pierwsze wskazanie komputera po ruszenia i przejechaniu kilkuset metrów jest w okolicy 16-17 l/100KM a wcześniej było nawet 28l przy delikatnym ruszaniu. Pojeżdżę trochę i zobaczę jak to będzie wyglądało. JeżdŻę krótkie odcinki ,tzn moja zona ,po parę KM wie ciężko tak mi jest sprawdzić na 100% poziom spania bi do tego trzeba jechać na dłużsZą trasę, ale jest poprawa znaczna .
- wesol
- Władca postów
Bo wyprzedzajac zawsze bedzie spadac. Tyle ze niekoniecznie to musi byc dobre dla pracy silnika. W benzyniakach tez sie wyprzedza zaplon bo im szybszy tym wieksza sprawnosc silnika ale za bardzo to masz spalanie detonacyjne. Tylko trzeba rozumiec zasade dzialania silnika i wiedziec ze wraz ze wzrostem obrotow przyspiesza sie zaplon. Wcdieslach kat wtrysku i z racji ze czas coraz krotszy to tez z powodow bezwladnosci roznej powietrza i paliwa oraz elementow tym wzystkim sterujacych. I tak dalej i tsk dalej ale ja tu wykladow nie bede robil.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC