Kilka rzeczy mi sprawdzał mechanik m.in egr to mówił że był wielki syf ale go wyczyścił, nie wiem jak bardzo mogę mu zaufać czy rzeczywiście rozbierał egr. zrobiłbym te logi ale tak jak napisałem w temacie wyżej nie wiem jak tym programem to zrobić.
Ewidentnie jest coś zapchane jakby jakaś klapka się zacinała i po kilku przyspieszeniach mechanizm się rozruszał
Póki nie zrobiłem tych logów postaram się Wam jak najlepiej z obrazować o co chodzi, być może jakiegoś magika nakieruję

Tłumacze o co chodzi
Wykres przedstawia przyspieszenie z uwzglednieniem zmiany biegów z wciśniętym cały czas pedałem przyspieszenia na około 20%.
W zakresie tych obrotów na 1, 2 i 3 biegu czuć ewidentnie jakby coś zapychało(czerwona linia), po przekroczeniu około 2300rpm te przyblokowanie puszcza i samochód wystrzeliwuje jak z rakiety.
Po 3-4 takich cyklach przyspieszania mechanizm jakby się odblokowuje i nie przycina.
Przy przyspieszaniu z wciśnietym około 70% pedału gazu samochodem rzuca (na wspomnianych obrotach) i wywala powietrze do filtra powietrza.
Na "rozgrzanym" silniku ( czyli po wstępnym rozruszaniu tego ) sprawa wygląda lepiej, lecz nie idealnie.
Generalnie im dłuższa jazda z częstymi przyspieszeniami tym problem jest mniejszy, tak jakby mechanizm który za to odpowiada rozruszał się.
Mam nadzieje że wyjaśniłem w miarę zrozumiały sposób
PS.
Wesol mam prośbę jakbyś mógł odpowiedzieć w pierwotnym temacie który założyłem gdyż edytuje swój post a temat nie wraca na główną strone.
Pozdrawiam
http://www.touranklub.pl/forum/viewtopic.php?t=17915