Manual - grzane fotele VW Touran Golf Passat Octavia

Wszystko o karoserii na zewnątrz i wnętrzu (naprawy blacharskie, szyby, fotele, tapicerka, plastiki, bagażniki dachowe itp.)

Ocena zasadności stworzenia tego manuala

Chętnie założę sobie grzane fotele, manual się przyda
8
40%
Chętnie założę sobie grzane fotele, manual niewystarczający :/
1
5%
Założyłem grzane fotele zanim powstał ten manual
3
15%
Założyłem grzane fotele korzystając z tego manuala
2
10%
Chętnie przeczytam jakiś inny nowy manual bo mam modogłód :)
6
30%

Liczba głosów: 20

Awatar użytkownika
jarry
Władca postów
Auto:: 1T1 '05, 521 '10, 542 '11
Imię:: Rołbert
Podziękował: 584 razy
Otrzymał podziękowań: 828 razy

Re: Manual - grzane fotele VW Touran Golf Passat Octavia

Post autor: jarry »

dalej to już z górki :)

pewnie ktoś Ci pomoże ;)

fotel kierowcy
Z6 - grzałka siedzenia - T4l/1 - T4l/2
Z7 - grzałka oparcia - T2d/1 - T2d/2

fotel pasażera
Z8 - grzałka siedzenia - T4m/1 - T4m/2
Z9 - grzałka oparcia - T2e/1 - T2e/2
pozdraVWiam, jarry
TEL. 66(osiem) 403 66(dziewięć)

"Frustra vivit, qui nemini prodest"

*PW wyłączone - proszę pisać na email
*moje auto http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?p=7898
*mój kanał YT - http://www.youtube.com/user/VWTouranPol ... ist&view=1
Awatar użytkownika
jaras99
Specjalista
Auto:: Audi A4 B6 1.9TDI AVF
Imię:: Jarek
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowań: 64 razy

Post autor: jaras99 »

Wziąłem się za naprawę fotela pasażera. Wymieniłem termistor. Mata była cała, normalnie grzeje po bezpośrednim podłączeniu pod 12V. Termistor chyba też był ok ale wymieniłem na nowy przy okazji.

I teraz niespodzianka :omatko:
Dopiero montujac fotel zauważyłem że jedna kostka idąca od instalacji auta do fotela jest wolna (patrz zdjęcie kostka z trzema wolnymi pinami).

Ponadto główna wiązka co idzie od auta jest zlutowana a nie spięta wtyczkami z instalacją fotela (patrz zdjęcie). przy fotelu na dole z boku mamy trzy wtyczki. Jedna dwu pinowa jak dobrze pamiętam, druga od airbag a trzecia z trzema wolnymi pinami. 5 przewodów idących od strony instalacji auta jest natomiast zlutowane na stałe z pięcioma przewodami, które idą dalej do fotel. Nie wiem co autor miał na myśli ale jak popatrzyłem na wlepy na fotelu to widać, że fotel jest już wymieniany bo auto mam z 2007 roku a fotel jest z 2010.

Wygląda jakby oryginalna instalacja fotela była przygotowana tylko na trzy przewody wychodzące od auta (pewnie ze względu na to, że orginalnie nie było sterownika ogrzewania bo z tego co pisał jarry po 2006 roku jest tylko sterownik po stornie kierowcy). A ktoś wrzucił wiązkę fotela przedliftową z dwoma sterownikami i teraz jakieś jaja się dzieją.

Odkryłem dopiero wczoraj, że ogrzewanie fotela kierowcy działa dopiero jak włączysz ogrzewanie pasażera. Jak włączysz tylko kierowcy to nie grzeje. Ogrzewanie pasażera wogole nie działa tak czy inaczej. Coś jest porąbane w instalacji przy fotelu pasażera.

możecie jakoś pomóc?
Załączniki
a tak wyglada instalacja po stronie kierowcy
a tak wyglada instalacja po stronie kierowcy
zlutowane przewody wiązki fotela z wiązką auta
zlutowane przewody wiązki fotela z wiązką auta
wiązka fotela pasasżera
wiązka fotela pasasżera
wtyczki przy fotelu pasażera
wtyczki przy fotelu pasażera
Awatar użytkownika
JEDARO
Expert
Auto:: Touran 1.9 TDI BLS
Imię:: Darek
Podziękował: 214 razy
Otrzymał podziękowań: 518 razy

Post autor: JEDARO »

jaras99 pisze:Odkryłem dopiero wczoraj, że ogrzewanie fotela kierowcy działa dopiero jak włączysz ogrzewanie pasażera. Jak włączysz tylko kierowcy to nie grzeje. Ogrzewanie pasażera wogole nie działa tak czy inaczej. Coś jest porąbane w instalacji przy fotelu pasażera.
no to niezłe jaja nie wiem czy nie lepiej zrobić wszystko od nowa...
Touran By JEDARO
Caddy By JEDARO
Jest i Tiguan :)
[you] Jeśli pomogłem kliknij na podziękowanie
Mam wyłączone PW wiadomości kierować na maila
Awatar użytkownika
jaras99
Specjalista

no kwadratowe jaja. Jakby ktoś mógł zrobić fotki jak to w oryginale wygląda przy fotelu pasażera w autach poliftowych, tak żeby było widać kolory przewodów. Bardzo by mi to pomogło. Spróbuje odtworzyć oryginalne połączenie.

Na schematach widać, że wtyczka z trzema pinami co pokazałem na zdjęciach występuje w autach poliftowych, gdzie jest tylko jeden sterownik.
Załączniki
Heated Seats 2007 .jpg
Awatar użytkownika
yox
Władca postów
Auto:: 1.9 TDI BXE 07 R-Line C.M
Imię:: Marek
Podziękował: 240 razy
Otrzymał podziękowań: 673 razy

Post autor: yox »

tylko schemat, który podałeś nie jest od Tourana, u nas nie ma wtyczek T10 tylko T6, właśnie ta wolna z 3 pinami ;) powinna być podłaczona do instalacji fotela, ja u siebie przerabiałem wiązkę podaną na schemacie, na touranową, wszystko jest na 1 stronie, schematy, piny itd ;)
Awatar użytkownika
jaras99
Specjalista

yox pisze:tylko schemat, który podałeś nie jest od Tourana, u nas nie ma wtyczek T10 tylko T6, właśnie ta wolna z 3 pinami ;) powinna być podłaczona do instalacji fotela, ja u siebie przerabiałem wiązkę podaną na schemacie, na touranową, wszystko jest na 1 stronie, schematy, piny itd ;)
OK, wtyczkę tą mam wolną z 3 pinami. A co w takim razie z tym co zostało razem zlutowane. Te pięć przewodów wychodzi od strony auta. To tam oryginalnie była też jakaś wtyczka??

Ktoś ją uciął i zlutował z instalacją fotela, która jest starszego typu, z sterownikiem pasażera?

Możesz zrobić fotkę jak to u ciebie wygląda, albo opisać?
Awatar użytkownika
yox
Władca postów

... ja u siebie dokładałem 'grzane stolki', tylko u mnie jest odwrotnie (RHD), sterownik jest po stronie pasażera ;) wiązka (dokladana) składa sie z 2 wtyczek T6, tam gdzie jest sterownik, są zajęte wszystkie 6 pinów, po stronie pasażera tylko 3 piny, obie wtyczki wpinasz w instalacje foteli, reszta idzie do borda, skrzynki SC i do panelu climtronik/climatic, albo kup używana wiązkę, albo sam zmontuj, wszystko na 1 stronie ;)

... ktoś u Ciebie zrobił, niezłą manianę ;) przeczytaj pierwsza stronę, a uzmysłowisz sobie jak to powinno wyglądać :)

-- N paź 16, 2016 14:04 --

... tak właśnie wygląda wiązka do Tourana ;)
http://www.touranklub.pl/forum/viewtopi ... 40#p223040
Awatar użytkownika
jaras99
Specjalista

yox pisze:ktoś u Ciebie zrobił, niezłą manianę
i kur....trzeba po kimś sprzątać :omatko:
Rozumiem już teraz. Oryginalnie mam instalację przystosowaną pod jeden sterwonik ogrzewania, który mieści się pod fotelem kierowcy. Tam mam 6 pinową wtyczkę, w pełni uzbrojoną.

Po stronie pasażera mam 6 pinową wtyczkę ale w niej tylko 3 piny. Natomiast instalacja fotela jest wraz z sterwonikiem grzania.

Ale dalej nie kumam jednej rzeczy. Oprócz wtyczki wychodzącej od strony auta dla airbagu, dwu pinowej i tej 6-pinowej wychodzi jeszcze oryginalnie 5 przewodów, które są zlutowane z wiązką instalacji siedzenia, która najwyraźniej pochodzi z wersji przedliftowej.

Pytanie brzmi czym w oryginale jest zakończone te 5 przewodów. Jakąś kolejną wtyczką? ale do czego?
Awatar użytkownika
yox
Władca postów

nie wiem co za kombinacje są u Ciebie ;) ja wpiąłem sie w 2 wtyczki, borda, skrzynke SC oraz panel climatic i wszystko hula, byc może te przewody, o których piszesz idą właśnie tam ? (bordd, SC, panel, masa) ;)
Awatar użytkownika
jaras99
Specjalista

yox pisze:nie wiem co za kombinacje są u Ciebie ;) ja wpiąłem sie w 2 wtyczki, borda, skrzynke SC oraz panel climatic i wszystko hula, byc może te przewody, o których piszesz idą właśnie tam ? (bordd, SC, panel, masa) ;)
Nie no, przewody do borda, panela itp idą od strony kierowcy. Tam wszystko jest uzbrojone przy panelu bordzie, skrzynce SC w oryginale.

W fotelu pasażera wszystko inne działa, czujnik zajetosci fotela, niezapiecia pasów, Może te pięć przewodów właśnie jest odpowiedzialna za te elementy?
Przydałaby się fotka jak to u Was wygląda

Jak pisałem wcześniej ogrzewanie fotela kierowcy działa ale w nietypowy sposób;) zaczyna grzać jak włączysz również na panelu ogrzewanie fotela pasażera. Samo kliknięcie w grzanie kierwcy nie działa. Ot taka ciekawostka
Awatar użytkownika
jarry
Władca postów

masz tam lekkie bagno :)

ja bym się skupił na odtworzeniu wiązki jak z jednym sterownikiem, rozpisz sobie na początek ze schematów z pierwszego posta na kartce jaki przewód dokąd idzie, następnie "przegwizdaj" wszystkie przewody które idą do foteli od strony auta, powinna się jasność zrobić co zostawić, co przerobić

niestety w takiej sytuacji jak twoja MUSISZ zacząć od remanentu wiązki :)
pozdraVWiam, jarry

Awatar użytkownika
jaras99
Specjalista

jarry pisze:masz tam lekkie bagno :)

ja bym się skupił na odtworzeniu wiązki jak z jednym sterownikiem, rozpisz sobie na początek na kartce jaki przewód dokąd idzie, następnie "przegwizdaj" wszystkie przewody które idą do foteli od strony auta, powinna się jasność zrobić co zostawić, co przerobić

niestety w takiej sytuacji jak twoja MUSISZ zacząć od remanentu wiązki :)
Staje się to nieuniknione:( powiedz mi proszę jedną rzecz jeśli znasz odpowiedź. Te 5 przewodów co wychodzą od strony auta i są zlutowsne z fotelem występują w oryginale? Czy to ktoś sobie puścił jakieś dodatkowe 5 przewodów niewiadomo po co/na co? Bo to mi burzy cała ukladanke i do niczego nie pasuje
Awatar użytkownika
jarry
Władca postów

nie bardzo mam czas na analizy takich zagadek na tym etapie na jakim jesteś :)

musisz zacząć od remanentu wiązki, rozpisz ładnie jakie masz kable, dokąd idą i wtedy ja albo ktoś z kolegów kumatych na pewno ci pomoże

miernik w rękę i każdy przewód sprawdzaj czy łączy się z dowolnym innym z wiązki do foteli, albo czy jest to masa albo zasilenie (znajdź bezpiecznik), albo pin na climatronicu (są 2 piny) albo pin z Borda
pozdraVWiam, jarry

Awatar użytkownika
jaras99
Specjalista

jarry pisze:nie bardzo mam czas na analizy takich zagadek na tym etapie na jakim jesteś :)

musisz zacząć od remanentu wiązki, rozpisz ładnie jakie masz kable, dokąd idą i wtedy ja albo ktoś z kolegów kumatych na pewno ci pomoże

miernik w rękę i każdy przewód sprawdzaj czy łączy się z dowolnym innym z wiązki do foteli, albo czy jest to masa albo zasilenie (znajdź bezpiecznik), albo pin na climatronicu (są 2 piny) albo pin z Borda
Spróbuję to jakoś ogarnąć. Dzięki za wstępny support.

Przyjrzalem się przed chwilą kabelkologi za panelem climatronica w celu pomierzenia napięcia na pinie 10 i 11 wtyczki 20 pinowej. Napięcie wychodzi po włączeniu grzania stołków.

I przypomniałem sobie o istnieniu kolejnej zagadki którą mam pod schowkiem centralnym :omatko: www.touranklub.pl/forum/viewtopic.php?f=8&t=14196

Nie wiem co tam radośnie tworzył poprzedni właściciel Ale druciarz był z niego niebanalny.
Awatar użytkownika
yox
Władca postów

jaras99 pisze: I przypomniałem sobie o istnieniu kolejnej zagadki którą mam pod schowkiem centralnym :omatko: http://www.touranklub.pl/forum/viewtopi ... =8&t=14196

Nie wiem co tam radośnie tworzył poprzedni właściciel Ale druciarz był z niego niebanalny.

wygląda to na dokładkę grzanych stołków:

"T20c pin 10 - bl/ws 0,35 - T6c pin 3
T20c pin 11 - sw/bl 0,35 - T6e pin 5
T20c pin 12 - sw/gr 0,5 - bezpiecznik SC7 5A (od 11.2004 SC30 5A, od 10.2006 SC28 5A)"

... połóż nową wiązkę, (trochę roboty jest ;)) zgodnie ze schematami ze str 1 i będziesz miał spokój, schematy są 100 % poprawne :)
ODPOWIEDZ