prawko na C

Ciężkie problemy ze stolcem tak to tutaj
Awatar użytkownika
Grzesiek3253
Przeglądacz
Auto:: Touran 1.9 TDI 2006 (BKC)
Imię:: Grzesiek
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowań: 19 razy

prawko na C

Post autor: Grzesiek3253 »

Witam
Panowie chciałem sie dowiedzieć jak teraz wygląda zrobienie prawka na C
Ktoś może robił w ostatnim czasie?
Ile mniej więcej kosztuje kurs, jak wygląda wyrobienie wkładek, co można wozić bez wkładek?
Planuje zrobić kolejną kategorie, jak odłoże teoche pieniążków
Byłbym wdzięczny za każde info
Awatar użytkownika
badi
Przeglądacz
Auto:: 1T3, 2.0, 2010r.
Imię:: Przemek BADI
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowań: 25 razy

Re: prawko na C

Post autor: badi »

Hej kwota kursu zależna jest od rejonu w jakim mieszkasz im większe miasto moze być drożej, nie wiem jakie są ceny aktualnie bo robiłem juz prawko kilkanaście lat temu ale myślę że razem z kursem na przewóz rzeczy to ze 4tys trzeba mieć napewno. Jeżeli chodzi Ci o tzw. wkładki to masz na myśli kurs na przewóz rzeczy tak?. Bez niego nic nie możesz przewozić jest obowiązkowy w PL i trzeba wszystko odnawiać co 5 lat, łącznie z prawkiem, lekarzem i psychotestami. Mając go możesz wozić prawie wszystko, prawie gdyż np. ciężarówki farb czy lakierów nie przewieziesz bez dodatkowego kursu ADR są wyjątki gdzie nie jest to wymagane, ale nie będę tego tu tłumaczył bo za dużo tego. Ogólnie musisz się z orientować jak z pracą i ewentualnie czy taki kurs będzie Ci potrzebny itp.. W dzisiejszych czasach ceny oszalały ja zrobiłem prawko C+E z kursem na przewóz rzeczy za 4tys, a teraz to samo C tyle kosztuje. Myślę że troche pomoglem i wyjasnilem. Powodzenia życzę w robieniu prawka i szukaniu nowej pracy pozdrawiam Badi
był Touran 1t1 2006 DSG 2.0 BMM 140ps
był Touran 1t3 2010 manual 2.0 CR 140 ps
jest Golf 6 GTD 2008 manual 2.0 CR 170ps
jest Ford S-max 2017 Vignale 2.0 Ecoboost 241ps
Awatar użytkownika
Grzesiek3253
Przeglądacz

Tzn prace mam, pracuje na magazynie w hustowni warzyw i owoców, w umowie mam wpisane " pracownik magazynowy-operator wózka widłowego, mieszkam w katowicach
A prawko na C chciałbym zrobić, kiedyś o tym myślałem ale poszło w tzw odstawke i teraz chciałem się zorientować jak yo wyglada mniej więcej
Wiem że np na przewóz paliwa trzeba mieć osobną wkładke, teściu robił żeby móc paliwo wozić bo w pracy trzeba bylo

A jak zrobie prawko, to automatycznie moge już wozić jakieś rzeczy na aucie? Dajmy przykład owoce z hurtowni na paletach, czy to dopiero trzeba osobno robić? Bo nie bardzo wiem
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 420 razy

Post autor: wesol »

Musisz miec kurs na wozenie. Badania i kurs to cos kolo 600-700 zl unas w Szczecinie. Co 5 lat.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Awatar użytkownika
marcyb3
Expert
Auto:: Touran 1,9 105 KM,2007r
Imię:: Marcin
Podziękował: 141 razy
Otrzymał podziękowań: 182 razy

Post autor: marcyb3 »

Po 2007 roku zmieniły się przepisy odnośnie kursów na przewóz rzeczy i osób. Te Kursy są drogie kosztują ponad 2 tyś . 600-700 zl to kosztuje przedłużenie ,a nie kurs od podstaw . Na przewóz osób teraz kosztuje ponad 5tyś.

wystukane z mojego Siamsiunga :P
Jestem Marcin z Jastrowia
był
VW Touran 2,0 TDI AZV 100 KW z 2003 r czarny
VW Touran 1,9 TDI BKC 77 KW z 2005 r bordowy
VW Touran 1,9 TDI BLS 77 KW z 2007 r siwy
Jest
VW Touran 1,6 TDI CAYC 77KW z 29,12,2010 r Mocca
Awatar użytkownika
badi
Przeglądacz
Auto:: 1T3, 2.0, 2010r.
Imię:: Przemek BADI
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowań: 25 razy

Post autor: badi »

po co wprowadzacie w błąd przepisy zmieniły sie po 30 września 2009 roku. Kurs kosztuje w Pile 2200 zl z egzaminem państwowym pytałem koleżankę a prawko 2000zl tskze razem 4200 i wtedy możesz wozić te warzywa itp. żeby wozić paliwa musisz mieć ADR na przewóz paliw płynnych i dodatkowo obsługę cystern zrobioną ja akurat tego nie mam z braku czasu ale ADR posiadam i w sumie aktualnie nie są mi potrzebne bo wożę inne towary i ADR tez trzeba co 5 lat odnawiac pozdrawiam
był Touran 1t1 2006 DSG 2.0 BMM 140ps
był Touran 1t3 2010 manual 2.0 CR 140 ps
jest Golf 6 GTD 2008 manual 2.0 CR 170ps
jest Ford S-max 2017 Vignale 2.0 Ecoboost 241ps
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów

Tego to nie wiem. Ja tylko mowie to co uslyszalem od kierowcow. Spytac moge zawsze bo codziennie rozladunek mam i zaladunek. Czasem 2-3 tiry czasem i 7. Kontenery tez mamy. Tyle ze my kamieniem handlujemy ale z wloch chin hiszpanii indii itd. Marcin tez pare kategorii ma wiec chyba cos tam tez wie. Unas w zachodniopomorskim to na c+e to raczej za 2000 nie zrobisz.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów

Pare ladnych lat temu wujek opowiadal jak to mial pamietam jeszcze za szczeniaka pole warzywa uprawial itp. Mial skleo warzywny dostarczal marchew pietruszke buraki itd dla wojska w duzych ilosciach. Musial oczewiscie jakos to wozic. Mial jakies tam solowki z przyczepami chyba po dwie sztuki. Sam tak jezdzil ponad 10 lat. W koncu mowi sobie zrobie c +e i co zdawal ze 6 razy. Jak to mowil-musial dac na lodowke pralke zanim zda.
Unas w kraju to nie jest" nauka jazdy" tylko nauka jak zdac egzamin.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Awatar użytkownika
Grzesiek3253
Przeglądacz

To widze że nie będzie to takie proste jak mi sie wydawało
Awatar użytkownika
Jacekp54
Zaawansowany
Auto:: VW Touran '03 1.9 AVQ
Imię:: Jacek
Podziękował: 36 razy
Otrzymał podziękowań: 65 razy

Post autor: Jacekp54 »

Ja od Lutego jestem szczęśliwym posiadaczem C, a od lipca C+E więc możliwe że mam najświeższe info.

Samo prawko C procedura identyczna jak w przypadku każdego innego prawka, więc nie ma co zbytnio się rozpisywać, ceny (mój OSK we Wrocławiu) to 1900,- do tego trzeba doliczyć 30,- na egzamin Teoretyczny w WORD, i 200,- egzamin praktyczny w WORD

Prawko C+E podobnie j.w. cena 1900,- do tego doliczyć trzeba 245,- na egzamin praktyczny w WORD

Do tego żeby móc cokolwiek wozić trzeba zrobić kwalifikację wstępną, i tu są dwie możliwości (zależy od OSK), prowadzona w postaci wykładów, albo robisz kurs na komputerach (ja wybrałem tą drugą opcję). Polega to na odbębnieniu teoretycznie 130h teorii i 10h jazdy, dlaczego podkreśliłem teoretycznie? Gdyż w praktyce różnie bywa ;) W moim przypadku było to 112h teorii i 2h jazdy na płycie. Całość kończy się egzaminem w OSK. Egzamin sam w sobie nie jest trudny 30 pytań zamkniętych jednokrotnego wyboru. Cena to 2500,-

Do całości trzeba jeszcze doliczyć badania psychologiczne, z tego co mi wiadomo koszt wynosi 150,- mój OSK miał jakieś umowy więc wyniosło mnie to 100,- polegają one na wypełnianiu testu (dopasowywanie obrazka do pozostałych), potem ankieta sprawdzająca jak radzisz sobie ze stresem, później dwie maszyny sprawdzające reakcję i koordynację wzrokowo-ruchową (mogą się różnić w zależności od miejsca).
Są jeszcze badania lekarskie które dopuszczają do wykonywania zawodu kierowcy, na co idzie kolejne 100,-

P.S. Jak już w treści wspominałem ceny dotyczą mojej szkoły jazdy we Wrocławiu, więc w zależności od regionu i szkoły mogą się różnić.
Obrazek
Obrazek
Obrazek REMONT WIZUALNY >> CZ. 1 CZ. 2
ODPOWIEDZ