a to mój subiektywny odbiór nadesłanych zdjęć, pamiętaj jeśli masz inne zdanie to bardzo możliwe że masz rację a ja jej nie mam
zapraszam do wpisów i wyrażania swojej opinii, być może dzięki temu będziemy stale podnosić poziom naszego kalendarza
001 - świetne oświetlenie sceneria i kadr
002 - krótka ogniskowa (szeroki kąt) mocno zniekształcił proporcje (wyolbrzymiony przód), zabałaganione tło, byłoby dużo lepiej gdyby auto zaparkowało w spokojniejszym (fotograficznie) miejscu i zamiast szerokim kątem to z dalszej odległości ale przybliżyć układem optycznym aparatu (zoom), dobrym pomysłem jest też zostawienie więcej "powietrza" z przodu auta
004 - pora i oświetlenie budują nastrój kadru, zniekształcenie proporcji wynikające z szerokiego kąta, zawarł bym w kadrze cały cień pojazdu (ucięty na dole)
005 - fatalnie skadrowane zdjęcie i przez to ciężko je zakwalifikować jako atrakcyjne
007 - poszukałbym lepszego tła - scenerii, wypalone niebo i kostka
008 - poszukałbym lepszego kadrowania bo delikatnie coś nie trybi, ale sceneria, naświetlenie i pomysł bardzo dobre
011 - zaczątki dobre, czyste auto na zielonym kontrastowym tle, jednak ten rów za autem, kawałek płotu zaburzają nieco odbiór, wypalone niebo też niestety na minus, ustawienie auta w kadrze perfekcyjne
012 - cudna sceneria, doskonałe wkomponowanie ludzi w kadr, gdyby zdjęcie było wykonane o innej porze dnia, nie przy słońcu w zenicie ale w tzw. "złotej godzinie" byłoby bombowe
013 - świetny kadr, brak przerysowania proporcji, umyta błyszcząca karoseria, jednak słup, znak "P" i dostawczak na masce skutecznie zakłóca odbiór, nijakie niebo też nie polepsza kadru
014 - słabo skadrowane, sceneria z potencjałem ale chyba można było lepiej się ustawić, obraz strasznie "zamydlony", braki w kontraście i szczegółach, prawdopodobnie zdjęcie zrobione słabym technicznie aparatem
018 - perfekcyjny katalogowy kadr, minimalnie mniejsza GO (głębia ostrości) by się przydała żeby płot i drzewa tak nie angażowały uwagi widza
023 - dobry pomysł na plener ale centralny kadr niestety słaby, za duża GO, niewiele zabrakło aby zdobyło mój głos
024 - widać że autor wykazał się całkowitym brakiem refleksu, już miał auto do cyknięcia i zanim nacisnął spust migawki ktoś mu z boku wylazł i przesłonił auto

, jedyny plus że tak cudnie przesłonił
025 - tło zabiera całkowicie uwagę, trzeba było cofnąć się wraz z autem i zrobić ZOOM aby była mniejsza GO i byłoby dużo lepiej, w dodatku auto jakieś uszkodzone bo pasażer ma kierownicę
026 - świetne światło, jakby było ciut więcej powietrza nad i przed autem, brak fioletowego kwiata w LD i donicy po prawo (ale to na szczęście można wyretuszować do kalendarza) to byłoby w mojej pierwszej trójce, kolejne uszkodzone auto z kierownicą dla pasażera

, ale całość dla mnie jak najbardziej
028 - w tym przypadku świetny centralny kadr, ze smakiem wykonana duża przeróbka w programie graficznym, do kalendarza nadaje się mega
030 - widać że autor chciał zakombinować, szukał ciekawego kadru i ciekawej stylistyki poprzez nałożenie filtra barwnego, niestety kadr wyszedł kiepsko bo wygląda jakby Touran wisiał i za chwilę miał spaść, bliskość i usytuowanie okien na ścianie też kadrowi nie służy
031 - niestety fatalnie zabałaganione tło odbiera całą frajdę ze zdjęcia
033 - nieco za duża GO powoduje że wiele elementów walczy o uwagę widza, nieco mniej dałbym miejsca za autem a więcej z przodu auta, ogólnie
035 - wiem jak ciężko znaleźć kawałek miejsca żeby zaparkować we Francji, trzeba było jednak spróbować znaleźć ciekawszą miejscówkę na zdjęcie, niestety niewykorzystany potencjał miejsca i czasu (domyślam się że EURO 2016)
037 - straszliwie ciasny kadr, auto "wjeżdża" w lewy bok kadru, całkowicie wypalone niebo
038 - błędnie skadrowane, z tyłu dużo miejsca a przodem auto uderza w kadr, ciekawe miejsce ale potencjał niewykorzystany
039 - bardzo ciekawy kadr, znakomita sceneria, niestety przyczepa i domek z lewej psuje odbiór, minimalnie zabrakło abym na nie zagłosował
040 - ciekawy kadr i kolorystyka, fajnie gra niebo, jednak przyczepa z lewej oraz odbicie w zderzaku psuje odbiór
042 - szkoda wypalonego nieba, sceneria na plus, dałbym więcej miejsca z przodu i kadrowałbym bez linii krawężnika w PD, generalnie
044 - niestety słaby kadr, bałagan w tle i niska jakość techniczna zdjęcia
046 - ładne auto, dobry silny kadr, dobry rytm konstrukcji betonowej, szkoda wypalonego nieba
048 - średnio skadrowane, słabo współgrające tło
049 - szkoda zakłócaczy typu puszka piwa wyrastająca z maski, wypalone niebo
050 - ładny trójpodział planów, bałagan w tle nie razi bo układa się w opowieść zdjęcia
051 - świetny nieoczywisty kadr, piękna kolorystyka
052 - dość ciekawy kadr jednak czegoś mu zabrakło aby zagłosować
053 - klasyczny dobry kadr, szkoda że auto nie odbija otoczenia jak świeżo po umyciu, na plus dużo elementów TKP
054 - ciekawy nieoczywisty kadr, szkoda nieco rury w LD
055 - bardzo dobry kadr, bałagan w tle nie przeszkadza bo opowiada historię zdjęcia, olbrzymi plus za baner V OZTKP 2016
056 - dobry kadr i świetna kolorystyka, przydałaby się mniejsza GO
057 - niestety wypalenia w tle, kadr poprawny
058 - niestety wypalenia w tle, kadr poprawny
061 - umyte auto, znaleziony ciekawy plener, świetne kontrasty, szkoda datownika w PD

, ogólnie
062 - nieoczywisty ciekawy kadr, świetna gra chmur
063 - idealna pora na zdjęcie (złota godzina), szkoda że auto i słońce są na przeciwległych końcach kadru, to nieco zaburza odbiór, także lampy wystające z bagażnika, to jednak da się wyretuszować, jeden z moich faworytów
064 - "płaskie" tło, jednorodne niebo, za duża GO, niewykorzystany potencjał ciekawej lokalizacji i fajnego auta
067 - doskonały przykład jak w tym samym miejscu można zrobić różne zdjęcia, tło identyczne jak w zdjęciu 064 ale jednak konstrukcja "gra" poprzez świetne oświetlenie, sam Touran pięknie dopełnia scenerię
077 - piękne nocne zdjęcie, ze smakiem dobrana lokalizacja, brakuje tylko rozmazanych sylwetek ludzkich spacerujących po kostce i byłaby bomba