Wskaźnik temperatury silnika opada.
- zomos
- Przeglądacz
- Auto:: 1T3, 2.0 TDI CFHC, 2012
- Imię:: Jędrek
- Podziękował: 1 raz
Wskaźnik temperatury silnika opada.
Witam Wszystkich!
Mam problem ze wskaźnikiem temperatury silnika. Problem polega na tym że po dojściu wskaźnika do pionu (90 C) przy pierwszym troche dłuższym hamowaniu silnikiem (np zjazd 1 km z górki) albo zatrzymaniu się na światłach wskazówka opada mniej więcej na godzinę 10 (ok 70 C) włącza się webasto i z powrotem dojrzewa do 90 C. Potem dopóki nie zgaszę silnika problemu nie ma. Również po zgaszeniu silnika na krótką chwilę (2-3) robi się tak samo. I nie ma przy tym znaczenia gdzie auto stoi zapakowane (ulica czy garaż). Zauważyłem też że mam płynu chłodniczego w zbiorniczku na poziomie min. Problem pierwszy raz pojawił mi się wczoraj jak wracałem z Zieleńca. Na dworze było ok -4 C.
Czy wiecie co może być przyczyną? Podejrzewam czujnik temperatury silnika. Jeśli tak, to czy wiecie gdzie on się znajduje i czy da się go w miarę bezproblemowo wymienić we własnym zakresie? W necie znalazłem że ceny czujnika są od 40 do 150 zł. Warto kupować czy jednak uderzyć po części do ASO - Orientujecie się w takim przypadku jaki jest tam jego koszt?
Pozdrawiam
Jędrek
Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
Mam problem ze wskaźnikiem temperatury silnika. Problem polega na tym że po dojściu wskaźnika do pionu (90 C) przy pierwszym troche dłuższym hamowaniu silnikiem (np zjazd 1 km z górki) albo zatrzymaniu się na światłach wskazówka opada mniej więcej na godzinę 10 (ok 70 C) włącza się webasto i z powrotem dojrzewa do 90 C. Potem dopóki nie zgaszę silnika problemu nie ma. Również po zgaszeniu silnika na krótką chwilę (2-3) robi się tak samo. I nie ma przy tym znaczenia gdzie auto stoi zapakowane (ulica czy garaż). Zauważyłem też że mam płynu chłodniczego w zbiorniczku na poziomie min. Problem pierwszy raz pojawił mi się wczoraj jak wracałem z Zieleńca. Na dworze było ok -4 C.
Czy wiecie co może być przyczyną? Podejrzewam czujnik temperatury silnika. Jeśli tak, to czy wiecie gdzie on się znajduje i czy da się go w miarę bezproblemowo wymienić we własnym zakresie? W necie znalazłem że ceny czujnika są od 40 do 150 zł. Warto kupować czy jednak uderzyć po części do ASO - Orientujecie się w takim przypadku jaki jest tam jego koszt?
Pozdrawiam
Jędrek
-
dexter23pl
- Expert
- Auto:: Golf 5
- Imię:: Dexter
- Podziękował: 43 razy
- Otrzymał podziękowań: 148 razy
- zomos
- Przeglądacz
Re: Wskaźnik temperatury silnika opada.
VCDS pokaże gdzie jest problem?
- jaras99
- Specjalista
- Auto:: Audi A4 B6 1.9TDI AVF
- Imię:: Jarek
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowań: 64 razy
- zomos
- Przeglądacz
Opada szybko a potem w normalnym tempie się podnosi.
- wesol
- Władca postów
- Auto:: touran BLS i 2x CAYC
- Imię:: Pawel
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 420 razy
Czujnik temperatury chyba szwankuje. Wez trytkami dociagnij wtyczke do tego czujnika i wtedy obserwuj czy beda skoki wskazan.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
- zomos
- Przeglądacz
A powiedziałbyś mi gdzie jest ten czujnik bo nie mam bladego pojęcia... jeśliby udało wrzucić się do tego jakieś zdjęcie poglądowe to byłby miód-malina;)
- jaras99
- Specjalista
- Auto:: Audi A4 B6 1.9TDI AVF
- Imię:: Jarek
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowań: 64 razy
trzeba wymontować obudowę filtra powietrza i pod pompą vacuum dojrzysz wtyczkę. Uzupełnij profil bo nie wiadomo wogóle z jakim silnikiem mamy do czynienia
- wesol
- Władca postów
- Auto:: touran BLS i 2x CAYC
- Imię:: Pawel
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 420 razy
Tak na kroccu wodnym pod tandemowka tak jakby od tylu od sciany grodziowej.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
- zomos
- Przeglądacz
Silnik 2.0 TDI CFHC. Profil ostatnio uzupełniłem. Nie wiem dlaczego pisząc przez Tapatalka się nie wyświetla.
- zomos
- Przeglądacz
No więc w pierwszej kolejności dolałem płynu do układu chłodzenia. Nie wiem czy to miało jakiś wpływ ale od tego momentu wskazówka przestała opadać. Być może miały na to też wpływ wyższe temp... minimalnie było -1 C. W każdym bądź razie zauważyłem że silnik wolniej się nagrzewa (bez dogrzewacza bo temp. były w ostatnich dniach przeważnie wyższe niż 5 C). Do 90 C potrzeba ok 10-15 mim lub 8-10 km jazdy, Wydaje mi się że wcześniej nagrzewał się szybciej - po ok 6 km. Takie objawy wskazują na termostst jak w pierwszej chwili mi podpowiadaliście prawda?
- turek
- Specjalista
- Auto:: Alhambra 7n,Ibiza 6j
- Imię:: Michal
- Podziękował: 38 razy
- Otrzymał podziękowań: 118 razy
bez dogrzewacza ciut wcześniej powinien osiągnąć 90c, ale to też zależy czy jest 5C ,10C czy też 15C na zewnątrzzomos pisze:Do 90 C potrzeba ok 10-15 mim lub 8-10 km jazdy, Wydaje mi się że wcześniej nagrzewał się szybciej - po ok 6 km.
- zomos
- Przeglądacz
Też wydaje mi się że powinien się szybciej nagrzewać. Temperatury ok 6-8 C a więc ciut ponad próg dogrzewacza.
-- Pn sty 22, 2018 11:19 --
Witajcie ponownie!
Zima wróciła i mój problem z opadającą wskazówką temp. cieczy silnika też powrócił... Jak na dworze jest zimno (powiedzmy od -1 C w dół) to przy małym obciążeniu silnika (zjazd z górki, stanie na światłach, czy pojeżdżanie w korku) wskazówka cieczy opada o jedną lub dwie kreski od 90 C (komp. pokazuje wtedy temp. oleju w silniku na ok 70 C). Dogrzewacz działa, a przynajmniej tak mi się wydaje, bo jak jest zimno to go słychać a na luzie są delikatnie podwyższone obroty.
Ostatnio był wymieniany termostat ale pomimo, że nie zlikwidowało to do końca problemu, to jednak trochę pomogło, bo wskazówka jakby mnie opada (wcześniej opadała aż do momentu włączenia się dogrzewacza). Gdzie dalej szukać przyczyny? Czy VCDS coś pokaże (w zeszłym roku jak mechanik go podłączał to nie było żadnych błędów a wskazówka opadała)?
I jeszcze jedno, od wymiany termostatu i przy okazji serwisu olejowego i wymianie wtryskiwaczy (akurat tak się "szczęśliwie" zbiegło) mineło ok 10 dni. Przejechałem w tym czasie ok 1500 km i zauważyłem, że w zbiorniczku wyrównawczym jest prawie pusto. Dzisiaj dolałem ok 300-400 ml płynu (do górnej kreski). Po wymianie termostatu poziom płynu w zbiorniczku był na pozmiomie górnej kreski. W silniku nie widzę żadnych zapoceń, pod autem sucho. Poziom oleju przez te 1500 km się nie podniósł, pod korkiem oleju jest tylko olej. Auto nie dymi... Co może być przyczyną ubytku płynu? Wcześniej płyn nie ubywał tylko utrzymywał się na pozmiomie minimum.
Poradźcie proszę coś bo zaczyna mnie już lekka złość na to auto brać.
-- Pn sty 22, 2018 11:19 --
Witajcie ponownie!
Zima wróciła i mój problem z opadającą wskazówką temp. cieczy silnika też powrócił... Jak na dworze jest zimno (powiedzmy od -1 C w dół) to przy małym obciążeniu silnika (zjazd z górki, stanie na światłach, czy pojeżdżanie w korku) wskazówka cieczy opada o jedną lub dwie kreski od 90 C (komp. pokazuje wtedy temp. oleju w silniku na ok 70 C). Dogrzewacz działa, a przynajmniej tak mi się wydaje, bo jak jest zimno to go słychać a na luzie są delikatnie podwyższone obroty.
Ostatnio był wymieniany termostat ale pomimo, że nie zlikwidowało to do końca problemu, to jednak trochę pomogło, bo wskazówka jakby mnie opada (wcześniej opadała aż do momentu włączenia się dogrzewacza). Gdzie dalej szukać przyczyny? Czy VCDS coś pokaże (w zeszłym roku jak mechanik go podłączał to nie było żadnych błędów a wskazówka opadała)?
I jeszcze jedno, od wymiany termostatu i przy okazji serwisu olejowego i wymianie wtryskiwaczy (akurat tak się "szczęśliwie" zbiegło) mineło ok 10 dni. Przejechałem w tym czasie ok 1500 km i zauważyłem, że w zbiorniczku wyrównawczym jest prawie pusto. Dzisiaj dolałem ok 300-400 ml płynu (do górnej kreski). Po wymianie termostatu poziom płynu w zbiorniczku był na pozmiomie górnej kreski. W silniku nie widzę żadnych zapoceń, pod autem sucho. Poziom oleju przez te 1500 km się nie podniósł, pod korkiem oleju jest tylko olej. Auto nie dymi... Co może być przyczyną ubytku płynu? Wcześniej płyn nie ubywał tylko utrzymywał się na pozmiomie minimum.
Poradźcie proszę coś bo zaczyna mnie już lekka złość na to auto brać.