RNS-510 V14 West Europe
- BRUNO55
- Przeglądacz
- Auto:: Touran
- Imię::
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowań: 30 razy
Re: RNS-510 V14 West Europe
Ja tym razem zainstalowałem mapę z karty SD. Zawsze robiłem to z płyt ale tym razem poległem na nagraniu płyty. Zamieszczam tu metode nagrania z karty SD.darek_w pisze:Bruno55 jakim programem nagrywałeś płytkę i z jakimi ustawieniami .
Dla tych którym się nie chce szukać w necie podaję super instrukcję instalacji mapy z karty SD stworzonej na podstawie opisu z netu:
RNS-510 to fabryczne radio z wbudowaną nawigacją spotykane w wielu samochodach Volkswagena. Jednak, jak każda nawigacja, do skutecznego działania potrzebuje aktualnych map.
Standardowo aktualizacja map w nawigacji RNS-510 odbywa się następująco:
Kupujesz aktualizację mapy na płycie DVD.
Wkładasz płytę DVD do napędu.
Reszta robi się sama.
Jednak czasami krok 1. jest pomijany i ludziska „skądś” organizują aktualizacje map i dysponują obrazem oryginalnej płyty (*.ISO). Wydawałoby się, że będąc w posiadaniu takiego pliku, nic nie stanie na przeszkodzie w zaktualizowaniu nawigacji. Wystarczy włożyć do nagrywarki płytę DVD i nagrać na niej obraz płyty. Obraz oryginalnej płyty ma wielkość prawie 6 GB, więc konieczne jest użycie płyty DVD DL, czyli 2-warstwowej. W czym problem? Otóż nagranie płyty dwuwarstwowej nie jest obecnie wcale takie łatwe! Nie wiem czy jest to spowodowane kiepską jakością płyt (wypróbowałem płyty kilku producentów), czy też złym stanem nagrywarek, do których miałem dostęp, ale po piątej nieudanej próbie nagrania poszperałem po różnych forach i okazało się, że problemy z nagrywaniem płyt DVD DL są dosyć często poruszane i nikt nie wskazuje ich skutecznego rozwiązania.
Wydawałoby się, że sytuacja jest patowa, ale jak zwykle z pomocą przyszedł Internet. Okazało się, że opisywany problem jest zjawiskiem powszechnie spotykanym, więc gdzieś w świecie (konkretnie w Rumunii) powstało jego rozwiązanie. Dzięki programowi Maps Tool można zaktualizować mapy w nawigacji RNS-510 z wykorzystaniem karty SD!
Co jest potrzebne, żeby tego dokonać:
- obraz ISO płyty z mapą,
- standardowa płyta DVD+R – na niej zostanie nagrane oprogramowanie, które skopiuje pliki map z karty SD,
- karta SD o pojemności minimum 8 GB (system plików FAT32),
- program Maps Tool.
Etap 1 – przygotowanie na komputerze osobistym
1. W programie Maps Tool wybierz odpowiedni obraz ISO. W zakładce Maps Info będą wyświetlone informacje dotyczące mapy nagranej w pliku ISO:
Maps Tool 2.0 dla map V13 i wcześniejszych

Maps Tool 0,8b dla mapy V14

2. Wybierz katalog docelowy. Możesz od razu wskazać kartę SD, ale wtedy przygotowanie plików trwa dłużej – szybciej jest wygenerować pliku na dysku komputera i później je przegrać na kartę SD.
3. Wybierz Prepare maps to be copied from SD Card i naciśnij przycisk Build.

4. Generowanie plików zakończy się komunikatem:

5. W katalogu SD zostaną utworzone:

6. Skopiuj a,b i e na kartę SD 8GB.
7. Na płytę DVD+R nagraj zawartość obrazu [c] sd_to_hdd_fw.iso korzystając z najwolniejszej prędkości nagrywania oraz metody Track-at-Once.
Etap 2 - instalacja mapy z karty SD
(silnik samochodu musi być wyłączony, klucz wyjęty ze stacyjki)
8. Włącz RNS-510 i włóż kartę SD. Automatycznie powinno rozpocząć się odtwarzanie pliku test.mp3, co oznacza, że karta SD jest dobrze przygotowana.
9. Naciśnij jednocześnie przyciski SETUP + EJECT + MIC (INFO), żeby zrestartować odbiornik w trybie Software Upgrade Mode.

10. Po ok. 20 sekundach włóż do odbiornika nagraną w punkcie 7 płytę DVD (sd_to_hdd_fw.iso).
11. System uruchomi się i zostanie wyświetlony pytanie czy uruchomić aktualizację – naciśnij OK.

12. Rozpocznie się kopiowanie plików z karty SD na dysk twardy wbudowany w RNS-510. Operacja trwa ok. 30 minut, a w jej trakcie cały czas wyświetla się komunikat 31% complete – nie panikuj, po prostu poczekaj.
13. Po zakończeniu kopiowania odbiornik wypluje płytę którą trzeba wyjąć i zrestartuje się a zaktualizowane mapy będą dostępne.

-
- Przeglądacz
- Auto:: Touran 2.0 110 DFGA 2016
- Imię:: Darek
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Ja też próbuje nagrać kartą SD ale nagrywam obraz Alcohol 120 idę do auta odpalam wyskakuje mi że maps tool instaluje mapę na HDD dochodzi zielony pasek do końca resetuje się nawigacja i nic się nie dzieje jest ciemny ekran .
- BRUNO55
- Przeglądacz
Płytę DVD nagrywałem za pomocą Nero.darek_w pisze:Ja też próbuje nagrać kartą SD ale nagrywam obraz Alcohol 120 idę do auta odpalam wyskakuje mi że maps tool instaluje mapę na HDD dochodzi zielony pasek do końca resetuje się nawigacja i nic się nie dzieje jest ciemny ekran .
-
- Przeglądacz
Możesz napisać coś więcej już 3 płytkę zepsułem a w nero nie nagrywałem co i jak poustawiać .
- BRUNO55
- Przeglądacz
Nic nie ustawiałem poza najniższą prędkością nagrywania.darek_w pisze:Możesz napisać coś więcej już 3 płytkę zepsułem a w nero nie nagrywałem co i jak poustawiać .

- rzutnik
- Specjalista
- Auto:: Touran 1,6TDI 2012 manual
- Imię:: Wojtek
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowań: 133 razy
Przy nagrywaniu prędkość nagrywania należy ustawić na najwolniejszą z możliwych.
Był Touran 1T2 był 2 Touran 1T3
-
- Przeglądacz
Najmniej mogę ustawić nagrywanie 4X może to jest przyczyna następna płyta do wywalenia nic się nie dzieje po prostu po jakimś czasie nawigacja się wyłącza i tylko mogę ją odpalić przyciskiem .( widać na chwilę na na czarnym ekranie wyskakuje napis po angielsku że proszę czekać nagrywanie SWL i gaśnie i nic się nie dzieje).
Nie wiem czy soft mi nie świruje mam SW-Version 4120 czy jest jakiś nowszy albo czy raczej przywrócić ustawienia fabryczne i zacząć od nowa .1T0035680H
Nie wiem czy soft mi nie świruje mam SW-Version 4120 czy jest jakiś nowszy albo czy raczej przywrócić ustawienia fabryczne i zacząć od nowa .1T0035680H
Ostatnio zmieniony pt lis 25, 2016 22:51 przez darek_w, łącznie zmieniany 1 raz.
- siemi1
- Przeglądacz
- Auto:: Octavia II FL 2009 BMM
- Imię:: Piotr
- Podziękował: 28 razy
- Otrzymał podziękowań: 11 razy
RNS-510 V14 West Europe
Ja kuz wgralwm pierwsza proba nke udana bo uzylem windowsowego nagrywania iso. Druga. Proba uzylem Alcohol 120% i poszlo bez problemu tylko dlugo to szlo wlaczylem podczas drogi do pracy po ok 40 min deugi raz pasek postepu sie uruchomil. Wylaczylem auto i oh pozniej uruchomilem auto od niwa i jeszcze raz wlozylem plutke i zaczeole tam gdzie skonczylo z tym ze trwalo ro kolejne 30 min.
Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

-
- Przeglądacz
Witam dalszy problem z wgrywaniem . Przy wgrywaniu nowego softu 5274 występuje to samo pokazuje się napis Setup software loading application dochodzi zielona kreska do końca resetuje się navi i po jakimś czasie powraca z powrotem do radia . ( nie wiem czy macie to samo ale jak resetuje się próbuje wgrywać to dochodzą gdzieś z okolicy nawigacji takie pyknięcia, przełączenia ) .
-
- Przeglądacz
- Auto:: Seat Alhambra 2.0CR 2014
- Imię:: Mirek
- Podziękował: 43 razy
- Otrzymał podziękowań: 14 razy
Witam
Gdzie mogę znaleźć Maps Tool dla map V14?
[url=http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?f=9&t=10627]Touran by mirek1967]
The Man Who Sold The World
- jeżu
- Władca postów
- Auto:: PB8
- Imię:: Tomek
- Podziękował: 214 razy
- Otrzymał podziękowań: 673 razy
mirek1967 pisze:Witam

-
- Przeglądacz
- Auto:: Seat Alhambra 2.0CR 2014
- Imię:: Mirek
- Podziękował: 43 razy
- Otrzymał podziękowań: 14 razy
@jeżu dzięki, już znalazłem spreparowałem mapy, wgrałem na HDD i wszystko działa, ale podziękowania należą się dla Ciebie za odpowiedź , dla spacewalkera za wstawkę i dla BRUNO55 za szczegółowy opis procesu. Dla was wszystkich

[url=http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?f=9&t=10627]Touran by mirek1967]
-
- Kandydat
- Auto:: Leon BMM
- Imię:: Łukasz
Poległem.
Zawsze wgrywałem mapy z DVD. (Verbatim). Do wersji V13 zawsze udawało mi się to bez problemowo.
Teraz przy V14 zaczęły się schody. Pasek dochodzi prawie do końca i zaczyna od początku. Nagrałem kolejne płyty, próbowałem innej nagrywarki.
Użyłem płyty czyszczącej. (niestety bez izopropylu). Dalej to samo.
Spróbowałem z SD. Zrobiłem płytkę CD, przygotowałem mapy na SD (Fat32, 8GB)
Jedyne co mam to komunikat:
Software Download - Source activated, waiting for SWL Image.
Wypaliłem kolejną płytkę CD, efekt dalej taki sam jak wyżej. Czekam z 10 minut i ani płyta nie drgnie w napędzie, ani nic nowego się nie wyświetla.
Ponieważ nie mogłem wyjść z tego trybu, użyłem płyty recovery, ze strony mapstool. Nawigacja elegancko znalazła SWL, pomieliła i wyszła z trybu.
Co dalej robić? Jak żyć?
Zawsze wgrywałem mapy z DVD. (Verbatim). Do wersji V13 zawsze udawało mi się to bez problemowo.
Teraz przy V14 zaczęły się schody. Pasek dochodzi prawie do końca i zaczyna od początku. Nagrałem kolejne płyty, próbowałem innej nagrywarki.
Użyłem płyty czyszczącej. (niestety bez izopropylu). Dalej to samo.
Spróbowałem z SD. Zrobiłem płytkę CD, przygotowałem mapy na SD (Fat32, 8GB)
Jedyne co mam to komunikat:
Software Download - Source activated, waiting for SWL Image.
Wypaliłem kolejną płytkę CD, efekt dalej taki sam jak wyżej. Czekam z 10 minut i ani płyta nie drgnie w napędzie, ani nic nowego się nie wyświetla.
Ponieważ nie mogłem wyjść z tego trybu, użyłem płyty recovery, ze strony mapstool. Nawigacja elegancko znalazła SWL, pomieliła i wyszła z trybu.
Co dalej robić? Jak żyć?