Mycie i zabezpieczenie lakieru

Ciężkie problemy ze stolcem tak to tutaj
Awatar użytkownika
Rauko
Expert
Auto:: 06.2006 2.0BMM DSG
Imię:: Marcin
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 6 razy

Mycie i zabezpieczenie lakieru

Post autor: Rauko »

Temacik zakładam w tym dziale bo nie dotyczy jakoś bezpośrednio innych działów :)
Czym myjecie samochód i czy w ogóle zabezpieczacie czymś lakier (mówię o woskowaniu itd)?

Bo zastanawiam się nad jakimś weekendowym pucowaniem fury i właśnie woskowaniem, żeby zabezpieczyć lakierek przed złymi kwaśnymi deszczami, ponieważ autko trzymam pod chmurką :(
peterb
Władca postów
Auto:: 1.4 TSI DSG HL 2016
Imię:: Piotr
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowań: 30 razy

Post autor: peterb »

Jeśli Ci zależy na dobrych środkach i na super wyglądzie autka to poczytaj tu
http://forum.kosmetykaaut.pl/index.php
Ja już zakupiłem trochę środków ale jakoś nie mam czasu aby zabrać się za dopieszczanie mojej fury. W dziale "pokaż swój blask" możesz znaleźć czerwonego tourana nieźle dopieszczonego.
PPD
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
rumun_58
Użytkownik
Auto:: 1T1 HL BLS 06"
Imię:: Bartek
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: rumun_58 »

Polecam stronkę www.autokosmetyki.pl sam tam od dawna kupuje kosmetyki do swojego, mają atrakcyjne ceny i szybko realizują. Ogólnie polecam każdy produkt uznanej wszędzie marki Meguiar's, niektóre produkty są dość drogie ale efekt jest mega:) ale w ofercie znajdziesz też tańsze produkty tego producenta. Dobre są również kosmetyki firmy Sonax czy Turtle Wax.
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów
Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
Imię:: Mateusz
Podziękował: 75 razy
Otrzymał podziękowań: 365 razy

Post autor: Muti »

Hej
ten czerwony touran to mój :) Przeczytajcie całą relacje z prac,bo trochę czasu mi zajęło wyprowadzenie całego auta do stanu,który mnie zadowala:)

Megs jest trochę przereklamowany w Polsce,a w USA jest to marka sprzedawana w supermarketach. Można spokojnie skompletować zestaw za max 300zł,który starczy na wiele lat...np wosk collinite #476 kosztuje koło 60-70,a wystarcza na 3lata co miesięcznej pielęgnacji,także dużo :)

Jeżeli macie pytania,chętnie odpowiem :)
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy :)
Awatar użytkownika
Rauko
Expert

To miło gościć :)
Przeczytałem cały wątek na kosmetykaaut i widzę że wypróbowałeś sporo różnych środków :)
Jaki zestaw byś polecił na start?
Potrzebuję zetrzeć kilka rys na bezbarwnym lakierze, więc pewnie coś mocniejszego.
Potem glinka (Bilt Hamber Auto Clay Soft - zdaje się, że ta jest ogólnie polecana), po glince warto jeszcze jakiś oczyszczacz?
Potem coś na wysoki połysk i jakiś wosk?
Chciałem zakupić zestaw:
Meguiar's Deep Crystal Step 1 Paint Cleaner
Meguiar's Deep Crystal Step 2 Polish
Meguiar's Deep Crystal Step 3 Wax Liquid
Warto kupić Meguiar's (cena nie jest zła), czy jednak coś innego?
Do Niemiec przybyłem, zobaczyłem, sprowadziłem =>Szaraczek - z pomocą znajomego.
Obrazek
Awatar użytkownika
admin
Władca postów
Auto:: Touran
Imię:: Maciek
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowań: 122 razy
Kontakt:

Post autor: admin »

Mam Meguiarsa "3 steps" i jestem zadowolony, jednak do efektów uzyskanych przez Muti'ego to mi daleko ;)

Przy okazji zapytam:
1. Po co się stosuje glinkę?
2. Co do wnętrza? - czym umyć plastiki, co do weluru, boczków materiałowych drzwi i podsufitki? Jak to wszystko czyścić? ;)
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów

Rauko, już trochę w tym siedzę i to jest nałóg ciągłego kupowania czegoś nowego i próbowania,stąd dużo produktów :P

Lakier na VAGu jest cholernie twardy i ciężko jest osiągnąć zadowalający efekt ręcznie,jednak można doprowadzić lakier do naprawdę ciekawego stanu np. na 1 stronie tematu sa to zdjęcia auta po ręcznej korekcie i nałożonych kosmetykach przy odpowiednim przygotowaniu lakieru :)

Megsa bym sobie odpuściłmb,bo jest wiele fajniejszych produktów dających lepszy efekt
Proponowałbym od nauczenia się mycia na 2 wiadra rękawicą mikrofibrową nigrina z makro za ok.10zł..jest bezpieczniejsza dla lakieru i wygodniej się myje :)
Potem trzeba wytrzeć i z pomocą przychodzi ręcznik fluffy dryer za ok35-40zł
póżniej środek do usuwania asfaltu z lakieru(bardzo ważne,żeby nie zajechać szybko glinki) np mój ulubiony VP citrus tar&glue remover-za ok 40zł(mega wydajny)
póżniej glinka bilt hamber soft i za lubrykant może slużyć woda z kroplą szamponu
póżniej jeszcze jedno mycie po glinkowaniu
korekta lakieru Megsem ultimate compound na padzie monstershine german tri-color
póżniej jakiś glaze/cleaner pod wosk tu już jest kilka opcji zależnie od koloru np poorboys world black hole dla ciemnych i dodo juice lime prime lite dla jasnych i ciemnych
A na deser wosk to już zależy co sie chce osiągnać czy efekt czy trwałość :)

do tego trzeba dołożyć dobre mikrofibry i aplikatory gąbkowe do wosku czy cleanera

To tak w bardzo dużym skrócie ;)
admin pisze:Przy okazji zapytam:
1. Po co się stosuje glinkę?
2. Co do wnętrza? - czym umyć plastiki, co do weluru, boczków materiałowych drzwi i podsufitki? Jak to wszystko czyścić? ;)

1.Glinka to taka masa a'la poxylino plastelina i służy do oczyszczania lakieru z zanieczyszczen i nadaniu mu gładkosci :)
2.Do srodka używam APC-All Purpose Cleaner w różnych stężeniach np.do platików i tapicerki ok 1:10,a później dressing to z takich przystepnych cenowo i mega wydajnych(z 476ml butelki po rocznej aplikacji w 2 autach raz na tydzien-2tyg zeszło ok 3-4cm z butelki wysokości ok 20cm) to np poorboys world natural look-jego zapach migdałowy i efekt są niesamowite
Awatar użytkownika
Rauko
Expert

No dobra.
To ja jestem za woskiem, który dłużej się utrzyma, bo nie wiem jak często będę w stanie proces powtarzać.
I jaki szampon do tego kupić, żeby mi wosku za szybko nie zmywał :)
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów

Rauko pisze:No dobra.
To ja jestem za woskiem, który dłużej się utrzyma, bo nie wiem jak często będę w stanie proces powtarzać.
I jaki szampon do tego kupić, żeby mi wosku za szybko nie zmywał :)
Wosk to collinite #476 lub Finish Kare hi-temp 1000p.

Ludzie piszą,że podobno z budżetowych szamponów,które nie zmywają wosku to dobry jest nigrin z makro,a jeżeli chciałbyś coś lepszego,to jest baardzo dużo fajnych szamponów,którymi mycie to mega przyjemność np:
-Dodo juice born to be mild(250ml) ok 40zł zużycie 8ml/8litrów wody
-Poorboys world slick&suds-55zł litr ok 20-30ml/8litrów wody
-chemical guys maxi suds II 476ml/ok38zł zuzycie j.w.
-bardzo fajnym szamponem z woskiem od razu dający fajny efekt i kropelkowanie w dobrej cenie jest valetpro poseidon carnauba wash

polecam sklepyshowcarshine i all4auto
Ostatnio zmieniony ndz cze 12, 2011 12:09 przez Muti, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Rauko
Expert

Jak chcesz to samo taniej to zajrzyj do tego sklepu:
http://www.autodrogeria.pl

Ja się mam zamiar tam dziś przejechać i zakupić co będzie można do likwidacji rys i zamówić resztę rzeczy :)
Dzięki za pomoc.
Ostatnio zmieniony ndz cze 12, 2011 10:20 przez Rauko, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów

No nie do końca jest taniej,tylko takie same ceny są i wszystkiego nie ma,a dodatkowo w powyższych sklepach po dodaniu hasła kosmetykaaut.pl ma się rabat 5-10%,a na niektóre produkty więcej,także warto się zastanowić..no i oczywiście gratisy i próbki produktów..

A z kosmetyków,przydalo by coś do plastików i opon zewnętrznych..
do opon i plastików,bardzo dobry jest carpro perl
lub można kupić 2 osobne produkty np poorboys world bold&bright gel do opon i trim restorer do plastików
Awatar użytkownika
Rauko
Expert

Chociaż, to jeszcze nie koniec :)
Gdzieś mi przemknął jakiś taki aplikator z czerwoną kulką do trzymania - wyglądało to na wygodne w użyciu, ale nie pamiętam jak się nazywało i teraz nie mogę tego znaleźć :/ A chciałem nabyć i przetestować, bo walczenie samymi gąbkowymi lub piankowymi aplikatorami zdaje się być dość bolesne dla ręki :)

Wydawało mi się, że kilka złotych na niektórych produktach jest taniej :)
Gratisów nie ma, to fakt.
Przemyślę. A warte zachodu te gratisowe mikrofibry?
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów

Ten aplikator to był bodajże sonax'a ale to nie było za fajne..Coś podobnego ma autoglym wyprofilowane pod rękę..
Ja sam nie odczuwam jakiegoś dyskomfortu przy pracy aplikatorami,a jak chcesz wygodniejszy to ten german tricolor jest duzu i łatwo się nim operuje
http://showcarshine.pl/394-monster-shin ... shing.html

A mikrofibr obojętnie ile byś nie miał zawsze się przydają :)

A do ścierania wosków i cleanera kup 2 Eurow shag weave w Show car shine,bo są mega miękkie...

No i kolejny produkt o jakim sobie prypomniałem to quick detailer..Używa się go po myciu,żeby podkręcic wygląd i usunąć jakieś zacieki,albo coś takiego..Używa się go jak płynu do szyb(lekko spryskaj,rozetrzyj jedną MF,a drugą spoleruj i tu też przydaje się Eurow) po myciu i wytarciu nawet na lekko wilgotne auto.
Poorboys world spray&gloss lub QD+
FinishKare slick finish #425
te sa najłatwiejsze w "obsłudze" z tych ktorych używałem
peterb
Władca postów
Auto:: 1.4 TSI DSG HL 2016
Imię:: Piotr
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowań: 30 razy

Post autor: peterb »

Muti wiem że to twój. Super wygląda, szkoda że tak daleko mieszkasz bo bym chętnie powierzył Ci moje autko żeby je doprowadzić do takiego stanu. Niestety ja nie mam garażu ani za dużo czasu aby tak wypieścić swoje autko a środki stoją i czekają. :/
PPD
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów

peterb pisze:Super wygląda, szkoda że tak daleko mieszkasz bo bym chętnie powierzył Ci moje autko żeby je doprowadzić do takiego stanu. Niestety ja nie mam garażu ani za dużo czasu aby tak wypieścić swoje autko a środki stoją i czekają. :/
peterb, nie trzeba wszystkiego na raz robić,a największą przyjemność sprawia zrobienie auta samemu,także szukaj czasu i działaj :) jednego tygodnia możesz oczyscic lakier z asfaltu i wyglinkować,a innego nałożyć cleaner i wosk i już będzie ładnie :)
ODPOWIEDZ