Wcześniej żadnych objawów, aż dzisiaj po odpaleniu auta po pracy usłyszałem jakieś chrobotanie z okolic osprzętu na pasku klinowym. Na wolnych obrotach chrobocze jakby miało coś wyrwać, natomiast jak się delikatanie podniesie obroty to spokój. Popatrzcie na filmiki:
czy to łożysko alternatora się zaciera? Jak zdiagnozować co to może być bo raczej w takim stanie nie powinno się jeździć a auto wiadomo potrzebne. Jaką część należy wymienić?
Ja stawiam na napinacz paska alternatora. Zobacz jak on skacze na wolnych obrotach. Weź klucz 16 i przytrzymaj napinacz zobaczysz że będzie cicho
wystukane z mojego Siamsiunga
Jestem Marcin z Jastrowia
był
VW Touran 2,0 TDI AZV 100 KW z 2003 r czarny
VW Touran 1,9 TDI BKC 77 KW z 2005 r bordowy
VW Touran 1,9 TDI BLS 77 KW z 2007 r siwy
Jest
VW Touran 1,6 TDI CAYC 77KW z 29,12,2010 r Mocca
no lata jak szalony. jak podniosę obroty to wszystko cichnie co widać na filmie. Wcześniej na wolnych obrotach napinacz prawie stał w miejscu.
marcyb3 pisze:Ja stawiam na napinacz paska alternatora. Zobacz jak on skacze na wolnych obrotach. Weź klucz 16 i przytrzymaj napinacz zobaczysz że będzie cicho
sprawdzę jak sugerujesz. Gdzie tym kluczem dokładnie przytrzymać bo nie wiem za bardzo jak to zrobić. Wydawało mi się, że to bardziej sprzęgiełko się zaciera.
Jakieś 15kkm temu wymieniałem szczotki i komutator bo się skończyły. Ułożyskowania wtedy wyglądały ok więc ich nie ruszałem. Altek oryginał najechane 300kkm
Może to być jeszcze sprzęgło na klimie. U mnie podobnie trzeszczało przez parę dni na wolnych obrotach dopóki sie nie rozleciało całkiem. Choć nie wiem jaką masz sprężarkę. U mnie jest Delphi.
wesol pisze:moze swistac tez sprzegielko alternatora na co stawiam.
Wesol też mi się tak wydaje. Jak sprawdzić, czy jest zatarte? Zrzucić pasek i kręcić a jak się ma to zachowywać jak jest dobre? W jedną stronę ciężko a drugą łatwo? Natomiast jak złapię rozpędzone to ma się wyhamować?
Z góry Masz taki kwadrat na który zakłada się klucz jak dobrze pamiętam 16. Widze ze masz klimatyzację włączoną jak nagrywales filmik.wyłącz klime i zobaczysz ze napinacz przestanie skakać i będzie cicho.Ja nadal stawiam na napinacz. W sharanie jest to samo a wymieniłem ich już ze 100
był
Jest
marcyb3 pisze:Z góry Masz taki kwadrat na który zakłada się klucz jak dobrze pamiętam 16. Widze ze masz klimatyzację włączoną jak nagrywales filmik.wyłącz klime i zobaczysz ze napinacz przestanie skakać i będzie cicho.Ja nadal stawiam na napinacz. W sharanie jest to samo a wymieniłem ich już ze 100
Nie no klime mam wyłączoną i nagrywane jest na wyłączonej klimie. Klime to mam na zewnątrz -1 stopnia i kupe śniegu
Ten kwadrat to to cuś na napinaczu co jest na środku i się centralnie na to patrzy? Jutro spróbuję z tym kluczem i poinformuję
Nad czym tu debatować sprzęgiełko alternatora kończy żywot kółko ciągnie wirnik tylko w jedną strone (prawo) w drugą stronę ma się kręcić gładko bez żadnych oporów i zacięć
turek pisze:Nad czym tu debatować sprzęgiełko alternatora kończy żywot kółko ciągnie wirnik tylko w jedną strone (prawo) w drugą stronę ma się kręcić gładko bez żadnych oporów i zacięć
OK, przekonałeś mnie jadę jutro po sprzęgiełko i na weekend biorę się za reanimację. Jak się okaże, że to nie to, to zawsze można część oddać i zamówić inną. Sprawdzę jeszcze ten numer z napinaczem o którym marcyb pisał
wesol pisze:moze swistac tez sprzegielko alternatora na co stawiam.
to jest sprzegielko mialem ten sam problem, po wymianie sprzegla napinacz sie nie rusza ale jedna uwaga jerzeli bedziesz tak dalej jezdzil urwiesz napinacz
turek pisze:Nad czym tu debatować sprzęgiełko alternatora kończy żywot kółko ciągnie wirnik tylko w jedną strone (prawo) w drugą stronę ma się kręcić gładko bez żadnych oporów i zacięć
OK, przekonałeś mnie jadę jutro po sprzęgiełko i na weekend biorę się za reanimację. Jak się okaże, że to nie to, to zawsze można część oddać i zamówić inną. Sprawdzę jeszcze ten numer z napinaczem o którym marcyb pisał
Ale po co wydawać pieniądze jak można to sprawdzić w 3 minuty czy to sprzegielko czy nie. Tak kolego to jest ta część która widać z góry i na nią zakładasz klucz. Ale skoro masz pieniądze to kupuj wszystko po kolei. Wszystko co jest napędzane paskiem jesteś w stanie sprawdzić w 10minut bez kanału i ściągania osłony silnika
Wystukane z garażu przy piwku
był
Jest
marcyb3 pisze:Z góry Masz taki kwadrat na który zakłada się klucz jak dobrze pamiętam 16. Widze ze masz klimatyzację włączoną jak nagrywales filmik.wyłącz klime i zobaczysz ze napinacz przestanie skakać i będzie cicho.Ja nadal stawiam na napinacz. W sharanie jest to samo a wymieniłem ich już ze 100
Nie no klime mam wyłączoną i nagrywane jest na wyłączonej klimie. Klime to mam na zewnątrz -1 stopnia i kupe śniegu
Ten kwadrat to to cuś na napinaczu co jest na środku i się centralnie na to patrzy? Jutro spróbuję z tym kluczem i poinformuję
To że masz wyłączoną klimę to nie znaczy że sprężarka nie pracuje.