Zawiesznie Gwintowane

Miejsce do prezentowania własnych modyfikacji - co ulepszyliśmy, usprawniliśmy i chcemy podzielić się tym z innymi.
ptomek2
Przeglądacz
Auto:: Touran
Imię::

Zawiesznie Gwintowane

Post autor: ptomek2 »

Witam. chciałbym założyć zawieszenie gwintowane do mojego Caddego. Chciałbym aby była możliwość regulacji wysokości i twardości. Proszę polecić mi jaką firmę wybrać, oraz własne opinię na temat takiego zawieszenia (wady i zalety). Pozdrawiam!
Fotografia Ślubna i Wideofilmowanie HDSLR
Awatar użytkownika
rumun_58
Użytkownik
Auto:: 1T1 HL BLS 06"
Imię:: Bartek
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: rumun_58 »

Jeśli dysponujesz kwotą ponad 5000zł to na pewno kupisz bardzo dobry gwint z regulacją twardości KW, czy H&R.
Tańsze niestety są bez regulacji twardości, mówię tu o gwintach firm TA TECHNIX, FK, MTS. Ich koszt to ok. 1500zł. Co do ich jakości to wiadomo jak coś jest tańsze to jest po prostu gorsze. Ja osobiście w Golfie miałem gwint TA TECHNIX i nie narzekałem, było twardo tak jak chciałem.
Wady gwint jak dla mnie ich nie ma, wadą są Polskie drogi, przez które ci się wszystko wytłucze i będziesz częściej zmieniać gumy tuleje itp itd. Dobrze jest dołożyć rozpórkę, bo jednak jak opuścisz nisko włożysz dużą felgę, to buda intensywniej pracuje na nierównościach i jest czulsza na każdą dziurę, przez to może choć nie musi sie geometria rozwalić.
Co do zalet na Polskich drogach ich raczej wiele nie odczujesz ale na autostradach czy jakiś lepszych drogach przy wchodzeniu szybciej w zakręty poczujesz róznice na korzyść gwintu.
Jeśli masz duża ilość gotówki to pomyślałbym nad AIRRIDEm. Na Polskie drogi myślę, że super kompromis, kiedy chcesz to opuszczasz kiedy masz jakąś polną drogę do przejechania to podnosisz.
Podsumowując gwint jak najbardziej tak, ale Polskie drogi niestety są takie a nie inne i trzeba polubić trzęsienie i fakt że można podwoziem przytrzeć o koleiny :)
ptomek2
Przeglądacz
Auto:: Touran
Imię::

Post autor: ptomek2 »

hmm, zapytam jeszcze o taką rzecz. Vw mają dość sztywno zestrojone zawieszenie. Powiedz mi czy jeżeli wybrał bym firmę MTS technik koszt to około 2200zł (obniżenie od 30 do 80mm Ja osobiście obniżył bym go maksymalnie 3-4 cm aby zachować praktyczność i uniknąć niepożądanych obtarć) to była by bardzo duża różnica w twardości w porównaniu z fabrycznym zawieszeniem?

Jak jest z żywotnością takiego układu, porównywalnie z serią? Oraz ewentualna wymiana obejmuje cały komplet? Interesuje mnie jak takie zawieszenie interpretuje diagnosta w stacji kontroli, a dokładniej aparatura pomiarowa?
Fotografia Ślubna i Wideofilmowanie HDSLR
Awatar użytkownika
rumun_58
Użytkownik
Auto:: 1T1 HL BLS 06"
Imię:: Bartek
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: rumun_58 »

Będzie na pewno sztywniej i twardziej. Ale dla jednego to już będzie beton, a dla drugiego wóz drabiniasty. Są gusta i guściki ;)
Ciężko określić żywotność niby jest chyba rok gwarancji ja przejeździłem dwa sezony i wszystko było malina, sprzedałem Golfa i wiem, że dalej jeździ na tym gwincie i nic złego się nie dzieje. Ale tak jak z każdą rzeczą bywa i tak, że po krótkim użytkowaniu się popsuje. Najczęściej gwinty się wylewają, wtedy albo wymieniasz, albo regenerujesz, w zależności co ci się bardziej opłaca.
Co do diagnostyki na stacji to wszystko tak jak w serii zostaje odczytane i masz normalnie robiony pomiar.
ODPOWIEDZ