TOURAN 2015 (5T1)

Nowości ze świata motoryzacji
hubertm
Przeglądacz
Auto:: Touran 1.4 TSI DSG
Imię:: Hubert
Otrzymał podziękowań: 5 razy

Re: TOURAN 2015

Post autor: hubertm »

KriSSo pisze:
MrCairo22 pisze: Okna dachowego nie zamawiałem bo się nie sprawdziło w poprzednim wozie.
W jakim sensie nie sprawdziło? Miałeś z nim jakieś kłopoty? Mam ten szklany dach od 4,5 roku i nie wyobrażam sobie jazdy bez niego. Znakomity gadżet. Stąd moje zdziwienie i ciekawość, w jakim sensie u Ciebie się nie sprawdził?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Dołączam się do pytania. Sam się zastanawiam czy to wziąć. W szczególności interesuje mnie czy jest awaryjny i czy powoduje większy hałas w samochodzie?
MrCairo22
Początkujący
Auto:: Touran 1.4 TSI HL. 2016
Imię:: Mirosław
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: MrCairo22 »

hubertm pisze:
KriSSo pisze:
MrCairo22 pisze: Okna dachowego nie zamawiałem bo się nie sprawdziło w poprzednim wozie.
W jakim sensie nie sprawdziło? Miałeś z nim jakieś kłopoty? Mam ten szklany dach od 4,5 roku i nie wyobrażam sobie jazdy bez niego. Znakomity gadżet. Stąd moje zdziwienie i ciekawość, w jakim sensie u Ciebie się nie sprawdził?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Dołączam się do pytania. Sam się zastanawiam czy to wziąć. W szczególności interesuje mnie czy jest awaryjny i czy powoduje większy hałas w samochodzie?
Już odpowiadam o tym dachu otwieranym dlaczego nie sprawdził się u mnie.

Dach otwierany miałem Hondzie CRV. Mogłem go otworzyć na stałe lub uchylić
Jak był otwarty to słońce przypiekało niemiłosiernie a jak był uchylony to i tak nic to nie dawało
Dodatkowo przy pewnej szybkości niestety szumiało mocno
W upały można było uchylić na parkingu żeby wyszło gorące powietrze, ale czy ja wiem żeby to coś dawało.
Może to jakiś tam bajer jest ale na mnie wrażenia nie zrobił.
Może w Turku jest inaczej. Inna konstrukcja dachu.... No nie wiem
Yellowchina
Przeglądacz
Auto:: 1.4 TSI DSG 7 HL 2016
Imię:: Piotrek
Podziękował: 3 razy

Post autor: Yellowchina »

Witam, mam okno dachowe i powiem tylko tyle, nie żałuję ani trochę poprostu super bajer pod każdym względem i to na tyle w tym temacie, pozdrawiam.
hubertm
Przeglądacz

Yellowchina pisze:Witam, mam okno dachowe i powiem tylko tyle, nie żałuję ani trochę poprostu super bajer pod każdym względem i to na tyle w tym temacie, pozdrawiam.
A powiedz dwie rzeczy... Czy nie szumi? I czy roleta jest na tyle nieprzeswitujaca że małe dziecko się nie obudzi od słońca?
Yellowchina
Przeglądacz

Przy okazji zapytam się o lusterko po stronie pasażera, jest zapis przy włączonym biegu wstecznym lustro powinno się obniżyć.

Pakiet Lusterka
- czujnik deszczu
- czujnik zmierzchu - automatyczne włączenie
świateł z funkcją Coming / Leaving Home
- automatycznie przyciemniane lusterko wsteczne
- automatyczne obniżenie lusterka pasażera przy
wstecznym biegu
- oświetlenie przestrzeni wokół drzwi
- elektrycznie składane lusterka zewnętrzne.
Jak to jest u was bo ja nic w tym temacie nie zauważyłem by się lusterko obniżyło czy coś jest z tym nie tak?
hubertm
Przeglądacz

Yellowchina pisze:Przy okazji zapytam się o lusterko po stronie pasażera, jest zapis przy włączonym biegu wstecznym lustro powinno się obniżyć.

Pakiet Lusterka
- czujnik deszczu
- czujnik zmierzchu - automatyczne włączenie
świateł z funkcją Coming / Leaving Home
- automatycznie przyciemniane lusterko wsteczne
- automatyczne obniżenie lusterka pasażera przy
wstecznym biegu
- oświetlenie przestrzeni wokół drzwi
- elektrycznie składane lusterka zewnętrzne.
Jak to jest u was bo ja nic w tym temacie nie zauważyłem by się lusterko obniżyło czy coś jest z tym nie tak?
Musisz najpierw przestawić gałke od lusterek na odpowiednią pozycje, wtedy będzie się obniżalo przy wstecznym.
Awatar użytkownika
KriSSo
Specjalista
Auto:: Golf MK7.5 variant
Imię:: Kris
Podziękował: 26 razy
Otrzymał podziękowań: 82 razy
Kontakt:

Post autor: KriSSo »

Yellowchina pisze:Przy okazji zapytam się o lusterko po stronie pasażera, jest zapis przy włączonym biegu wstecznym lustro powinno się obniżyć.
Koledzy, nie czytacie instrukcji obsługi i taki jest efekt :). Podobnie jak wcześniej Kolega, któremu Touran parkował tylko z prawej strony :).

OK, gdy będziesz siedział w aucie, odpal motor, albo włącz zapłon. Ustaw pokrętło lusterek w pozycji "prawe", wrzuć wsteczny bieg i przy włączonym wstecznym biegu ustaw to prawe lusterko joystick'iem tak, jak uważasz - tę pozycję lustro zapamięta na stałe (dopóki go nie przestawisz joystick'iem ponownie), gdy będziesz wrzucał wsteczny bieg. Gdy ruszysz do przodu, to powyżej pewnej prędkości albo po wyłączeniu zapłonu na postoju lusterko podniesie się do ustawienia sprzed operacji. Ustawienie pokrętła lusterek w pozycji "0" nie będzie powodowało zmiany ustawienia prawego lustra po włączeniu wstecznego biegu. Jeśli chcesz, żeby prawe lusterko zawsze się obniżało przy biegu wstecznym, to pozostaw pokrętło w pozycji "prawe" na stałe.
Obrazek
Obrazek
peterb
Władca postów
Auto:: 1.4 TSI DSG HL 2016
Imię:: Piotr
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowań: 30 razy

Post autor: peterb »

Dzisiaj dzwoniła do mnie miła pani z salonu, że mój touran już na mnie czeka :) Odbiór na początku stycznia.
PPD
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
marcinde
Przeglądacz
Auto:: Touran 1.4tsi150
Imię:: Marcin
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowań: 45 razy

Post autor: marcinde »

peterb pisze:Dzisiaj dzwoniła do mnie miła pani z salonu, że mój touran już na mnie czeka :) Odbiór na początku stycznia.
Czekamy, czekamy!
Awatar użytkownika
Cesarz
Władca postów
Auto:: 5T1 2.0TDI, DFHA 2017
Imię:: Michał
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowań: 223 razy

Post autor: Cesarz »

peterb pisze:Dzisiaj dzwoniła do mnie miła pani z salonu, że mój touran już na mnie czeka :) Odbiór na początku stycznia.
A "staruszek" 1T1 idzie pod młotek?
1T1 HL 2005 2.0 TDI BKD+ 176KM/350Nm
5T1 HL 2017 2.0 TDI DFHA 190KM/400Nm
Yellowchina
Przeglądacz

hubertm pisze:
Yellowchina pisze:Witam, mam okno dachowe i powiem tylko tyle, nie żałuję ani trochę poprostu super bajer pod każdym względem i to na tyle w tym temacie, pozdrawiam.
A powiedz dwie rzeczy... Czy nie szumi? I czy roleta jest na tyle nieprzeswitujaca że małe dziecko się nie obudzi od słońca?
Kolego przy zamkniętym oknie zero szumu to jest tak jak z oknem czy z oknami bocznymi a roleta jest w kolorze jasnym jak słupki i podsufitka w przedziale bagażnika, myślę, że możesz być spokojny , naprawdę , będziesz zadowolony.

-- Pt gru 16, 2016 00:53 --
KriSSo pisze:
Koledzy, nie czytacie instrukcji obsługi i taki jest efekt :). Podobnie jak wcześniej Kolega, któremu Touran parkował tylko z prawej strony :).

OK, gdy będziesz siedział w aucie, odpal motor, albo włącz zapłon. Ustaw pokrętło lusterek w pozycji "prawe", wrzuć wsteczny bieg i przy włączonym wstecznym biegu ustaw to prawe lusterko joystick'iem tak, jak uważasz - tę pozycję lustro zapamięta na stałe (dopóki go nie przestawisz joystick'iem ponownie), gdy będziesz wrzucał wsteczny bieg. Gdy ruszysz do przodu, to powyżej pewnej prędkości albo po wyłączeniu zapłonu na postoju lusterko podniesie się do ustawienia sprzed operacji. Ustawienie pokrętła lusterek w pozycji "0" nie będzie powodowało zmiany ustawienia prawego lustra po włączeniu wstecznego biegu. Jeśli chcesz, żeby prawe lusterko zawsze się obniżało przy biegu wstecznym, to pozostaw pokrętło w pozycji "prawe" na stałe.
Dziękuję
qrczak
Przeglądacz
Auto:: 2.0 150KM '16
Imię:: Wojtek
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: qrczak »

Ja w końcu dałem soft do zupgrade'owania. Kwestii świateł jeszcze nie oceniałem, aura jest taka, że raczej uzasadniona jest jazda na światłach mijania.
Kamera działa - przy tym jak sporadycznie nie działała, to za mało jeszcze czasu na ocenę, czy soft coś poprawil.
Mam wrażenie, że zmieniły się drobiazgi w menu. Spalanie też liczy od samego początku, co powoduje, że wartości przy pierwszym ruszaniu znacznie opóźniają dojście do właściwej średniej. W ogólnym rozrachunku jednak wynik może być bliższy prawdzie, gdyż do tej pory zaniżał o około 0.5l/100km.
Test inicjujący reflektory też przebiega teraz jakby inaczej, ale to bez większego znaczenia.
peterb
Władca postów
Auto:: 1.4 TSI DSG HL 2016
Imię:: Piotr
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowań: 30 razy

Post autor: peterb »

Cesarz pisze:A "staruszek" 1T1 idzie pod młotek?

Staruszek zostaje bo jest jeszcze potrzebny :)
PPD
Obrazek

Obrazek
MrCairo22
Początkujący
Auto:: Touran 1.4 TSI HL. 2016
Imię:: Mirosław
Podziękował: 5 razy

Post autor: MrCairo22 »

hubertm pisze:
Jak jest zamknięte to pewnie ze nie szumi. Jak uchylisz to jest głośno No chyba ze jedziesz powoli.
Małe dziecko i tak nie może jeździć w przewiewie Lepiej zinwestuj te kilka tysięcy w coś innego np w R-line lub światła led top albo w hak.
terex
Auto:: Touran 2016 1,4 TSI DSG
Imię:: Grzegorz
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 11 razy

Post autor: terex »

MrCairo22 pisze:
hubertm pisze:
Jak jest zamknięte to pewnie ze nie szumi. Jak uchylisz to jest głośno No chyba ze jedziesz powoli.
Małe dziecko i tak nie może jeździć w przewiewie Lepiej zinwestuj te kilka tysięcy w coś innego np w R-line lub światła led top albo w hak.
W zyciu sie z toba nie zgodze.szyber to najlepsza opcja jaka mozna dolozyc w touranie bo R-line to tylko pakiet nie dajacy nic do funkcjonalnosci auta,a otwierany dach -ja osobiscie ci szczerze polecam bo szumi jak kazdy szyber a funkcjonalnosc jest niezastąpiona. wszystkie jesienne i wiosenne cieple dni smigasz bez klimy i jest fajnie w aucie, otworzysz rolete i dzieciaki maja frajde na max. W moim przypadku szklany dach i DSG to byly dodatki ktore musialem miec i jestem mega zadowolony i nie zamienil bym na zadne inne niefunkcjonalne bajery
ODPOWIEDZ