Świecace kontrolki po wyłaczeniu
- olek9364
- Kandydat
- Auto:: Touran 1,9Tdi 2003
- Imię:: Olek
- Podziękował: 1 raz
Świecace kontrolki po wyłaczeniu
Witam od dzisiaj pojawił się problem może ktoś pomoże,a wiec po kolei, rano otwieram drzwi z pilota i nagle zapala się połowa kontrolek i komputer na zegarach od tej pory centralny zamek z pilota nie działa i kontrolki świecą cały czas,auto odpala i gasi się bez problemu.Touran 19tdi 2004r
- Letis
- Użytkownik
- Auto:: Touran 2.0 AZV 2003
- Imię:: Paweł
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 32 razy
- Kontakt:
Re: Świecace kontrolki po wyłaczeniu
Kostka stacyjki do wymiany. Lub problem z bordnetzem ale zacznij od odłączenia stacyjki czy zgasna kontrolki

- Ciapek
- Expert
- Auto:: 2.0 DSG BKD '05
- Imię:: B
- Podziękował: 45 razy
- Otrzymał podziękowań: 64 razy
To może być też wina przełącznika świateł i sciemniacza podświetlenia deski.
Ja musze chyba sciemniacz wymienić. Nie działa poprawnie. Zresztą porusze to na forum w innym temacie.
Ja musze chyba sciemniacz wymienić. Nie działa poprawnie. Zresztą porusze to na forum w innym temacie.
Pozdrawiam!
-
Kamil_Wroc
- Auto:: Caddy 2K SDI
- Imię:: Kamil
Panowie, po przeczytaniu kilku wątków, postanowiłem opisać swój kontrolkowy problem gdyż narastał już od kilku mies. samochód to VW Caddy z silnikiem SDI z roku 2004, przebieg jakieś 210k w bardzo podstawowym wyposażeniu. (Zamierzam wymienić na Tourana z silnikiem benzynowym
Zaczęło się od:
- kilka mies temu podczas jazdy oraz przy zatrzymaniu było słychać skrobanie tak jakby pod kierownicę i osłoną plastikową - czyli miejsce stacyjki / modułu kąta skrętu - te okolice. Byłem pewny że to mysz czy coś ... stukanie itp nie odstraszało ani nie przerywało tych dźwięków więc zwierz to być nie mógł.
- potem pojawił się problem z zamykaniem i otwieraniem auta a z kluczyka, pobiegłem wymienić baterie, problem się rozwiązał jednak w następnych kilku dniach powtórnie system miał zawieszki. Ogólnie i w dużej większości działał dobrze.
- pomiędzy tym czasem potrafiła się zapalić kontrolka check engine oraz symbol kierownicy, gasło, zapalało się po kilku minutach itp
- pod koniec lata była sytuacja w której otwieram drzwi, wsiadam do auta, nie zdążyłem włożyć kluczyka a kontrolki świecą, migają, przygaszają się itp. Odpalam auto ... kontrolki poza symbolem kierownicy zgasły, podjeżdżam kawałek, przekręcam kluczyk - auto nie gaśnie! trzeba było je zdusić biegiem. Za kilkadziesiąt minut odpalam auto, wszystko działa - bez najmniejszych problemów. Zrobiłem trasę ponad 1tyś km bez problemów itp.
- kilka dni temu zaparkowałem auto na parkingu, wracam z zajęć po 1,5h a słyszę że wentylator się włącza i rozłącza, i tak w kółko non-stop. Trzeba było odpiąć aku. Nie ruszałem przycisku klimy (econ) i jak do wczoraj problem się nie pojawił.
- wczoraj podobna syt z kontrolkami i nie wyłączającym się autem wiec zaprowadziłem do garażu, rozebrałem bez uszkodzeń - wszystko mam na wierzchu.
Pytanie do Was - od czego zacząć ???
a ja uciekam już któryś raz czytać te wątek z passata
- kilka mies temu podczas jazdy oraz przy zatrzymaniu było słychać skrobanie tak jakby pod kierownicę i osłoną plastikową - czyli miejsce stacyjki / modułu kąta skrętu - te okolice. Byłem pewny że to mysz czy coś ... stukanie itp nie odstraszało ani nie przerywało tych dźwięków więc zwierz to być nie mógł.
- potem pojawił się problem z zamykaniem i otwieraniem auta a z kluczyka, pobiegłem wymienić baterie, problem się rozwiązał jednak w następnych kilku dniach powtórnie system miał zawieszki. Ogólnie i w dużej większości działał dobrze.
- pomiędzy tym czasem potrafiła się zapalić kontrolka check engine oraz symbol kierownicy, gasło, zapalało się po kilku minutach itp
- pod koniec lata była sytuacja w której otwieram drzwi, wsiadam do auta, nie zdążyłem włożyć kluczyka a kontrolki świecą, migają, przygaszają się itp. Odpalam auto ... kontrolki poza symbolem kierownicy zgasły, podjeżdżam kawałek, przekręcam kluczyk - auto nie gaśnie! trzeba było je zdusić biegiem. Za kilkadziesiąt minut odpalam auto, wszystko działa - bez najmniejszych problemów. Zrobiłem trasę ponad 1tyś km bez problemów itp.
- kilka dni temu zaparkowałem auto na parkingu, wracam z zajęć po 1,5h a słyszę że wentylator się włącza i rozłącza, i tak w kółko non-stop. Trzeba było odpiąć aku. Nie ruszałem przycisku klimy (econ) i jak do wczoraj problem się nie pojawił.
- wczoraj podobna syt z kontrolkami i nie wyłączającym się autem wiec zaprowadziłem do garażu, rozebrałem bez uszkodzeń - wszystko mam na wierzchu.
Pytanie do Was - od czego zacząć ???
a ja uciekam już któryś raz czytać te wątek z passata
- yox
- Władca postów
- Auto:: 1.9 TDI BXE 07 R-Line C.M
- Imię:: Marek
- Podziękował: 240 razy
- Otrzymał podziękowań: 673 razy
... zacząłbym do autoscanaKamil_Wroc pisze:Pytanie do Was - od czego zacząć ??? a ja uciekam już któryś raz czytać te wątek z passata
-
Kamil_Wroc
ehhhh czyli brakuje mi zupełnej podstawy ???yox pisze:... zacząłbym do autoscanapotem przeczyszczenie punktów masowych, sprawdzenie borda... ale przede wszystkim autoscan
teraz na dniach chciałbym kupić interfejs OBD2 (chyba icar 2 lub 3) czy takie urządzenie pomoże w odczycie ??
obecnie mam kabel OBDII elm327 (elmscan) na USB i nie ukrywam że ustawienia identyfikacji wykrycia interfejsu przez komputer były ciężkie ...
- yox
- Władca postów
- Auto:: 1.9 TDI BXE 07 R-Line C.M
- Imię:: Marek
- Podziękował: 240 razy
- Otrzymał podziękowań: 673 razy
... szukaj VCDSxxxx ktoś, sie pewnie odezwie na PWKamil_Wroc pisze:ehhhh czyli brakuje mi zupełnej podstawy ???yox pisze:... zacząłbym do autoscanapotem przeczyszczenie punktów masowych, sprawdzenie borda... ale przede wszystkim autoscan
teraz na dniach chciałbym kupić interfejs OBD2 (chyba icar 2 lub 3) czy takie urządzenie pomoże w odczycie ??
obecnie mam kabel OBDII elm327 (elmscan) na USB i nie ukrywam że ustawienia identyfikacji wykrycia interfejsu przez komputer były ciężkie ...
-
karol333
- Auto:: Touran 2,0 TDI 2003
- Imię:: Karol
Witam może masz ten sam problem co ja miałem. Po wyjęciu kluczyka ze stacyjki kontrolka kierownicy się paliła a od ręcznego mrugała okazało sie że w puszce bezpieczników była woda bo przykrywka była nie zamknięta. Po rozebraniu puszki i osuszeniu problem minął.
-
Kamil_Wroc
mam odczyty z kompa - jutro kolega mi prześlę to wkleję.
@karol333 - faktycznie nie mam zapinek na dekiel i może faktycznie taki problem - rozłączę aku (w sumie i tak musi być rozłączone) i skieruję farelkę na kilka godzin.
@karol333 - faktycznie nie mam zapinek na dekiel i może faktycznie taki problem - rozłączę aku (w sumie i tak musi być rozłączone) i skieruję farelkę na kilka godzin.
- niko02
- Władca postów
- Auto:: BKD 2004r. 207KM 470Nm
- Imię:: Michał
- Podziękował: 384 razy
- Otrzymał podziękowań: 325 razy
Uważaj z tą farelką, żebyś nie pozbył się auta. Ostatnio klient sobie tak suszył kanapę w vectrze, aż wysuszył pół auta na wiór...
-
karol333
- Auto:: Touran 2,0 TDI 2003
- Imię:: Karol
Wyjmij któryś przekaźnik i przedmuchaj kompresorem od razu będzie widać krople po bokach skrzynki bezpieczników.
-
Kamil_Wroc
to plan na dziś taki:
wyczyścić i ew dokręcić masy - tutaj pytanie ile takich kabli masowych jest w aucie ?? gdzie je szukać ??
przedmuchać, wysuszyć bezpieczniki - "czarna" skrzynka w komorze silnika
dość przygrzany jest przekaźnik o oznaczeniu 103
lecę teraz do IC po kostkę stacyjki - Hans za 50zł myślę że na test będzie OK, ew będę miał na uwadze i potem zmienie na FEBI itp
-- Śr gru 28, 2016 16:36 --
jak po kilku dniach jest OK !!!
- została wymieniona kostka stacyjki - TOPRAN za 50ileś zł
- na kilka godzin farelka pod maską suszyła skrzynkę z bezpiecznikami, jednak wydaje mi się że było sucho. Wykręciłem filtr powietrza, aku, podstawę itp i nic nie zdradzało obecności wody itp.
wyczyścić i ew dokręcić masy - tutaj pytanie ile takich kabli masowych jest w aucie ?? gdzie je szukać ??
przedmuchać, wysuszyć bezpieczniki - "czarna" skrzynka w komorze silnika
dość przygrzany jest przekaźnik o oznaczeniu 103
lecę teraz do IC po kostkę stacyjki - Hans za 50zł myślę że na test będzie OK, ew będę miał na uwadze i potem zmienie na FEBI itp
-- Śr gru 28, 2016 16:36 --
jak po kilku dniach jest OK !!!
- została wymieniona kostka stacyjki - TOPRAN za 50ileś zł
- na kilka godzin farelka pod maską suszyła skrzynkę z bezpiecznikami, jednak wydaje mi się że było sucho. Wykręciłem filtr powietrza, aku, podstawę itp i nic nie zdradzało obecności wody itp.