To wszystko robiłem, sprawdzałem i nie zauważyłem poprawy, więc czy to jest możliwe, że to coś w zawieszeniu, np.Gandalf pisze:Hmmm... - u mnie z tyłu nic nie stuka zarówno jak auto jest obciążone/nieobciążone.Yellowchina pisze: z tylnej części auta dochodzą, wydobywają się delikatne, ciche przytłumione stukanie
Proszę o jakieś sugestie, rady w tej sprawie.
Samochód ma przejechane 9,5 tys. km.
Może mas coś w bagażniku lub w schowkach, kole zapasowym/ pod podłoga luzem? Wywal wszystko z bagażnika łącznie z roletą i sprawdź czy dalej stuka.
TOURAN 2015 (5T1)
-
- Przeglądacz
- Auto:: 1.4 TSI DSG 7 HL 2016
- Imię:: Piotrek
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Re: TOURAN 2015
- marcinde
- Przeglądacz
- Auto:: Touran 1.4tsi150
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowań: 45 razy
Problem znany z innych modeli. Golfy i passaty stukają, i do dzisiaj serwisy nic z tym nie zrobiły. Niektórym wymieniano amortyzatory, bądź ich mocowania. Problem wracał. Nie zdziwiłbym się, gdyby temat dotyczył również touranów.
Niemniej u mnie cisza.
Niemniej u mnie cisza.
-
- Przeglądacz
- Auto:: 1.4 TSI DSG 7 HL 2016
- Imię:: Piotrek
Więc w jednym stuka a w drugi mnie, jak to tłumaczyć oczywiście gdy powód jest taki jak wyżej w opisanym wątku przez marcinde.marcinde pisze:Problem znany z innych modeli. Golfy i passaty stukają, i do dzisiaj serwisy nic z tym nie zrobiły. Niektórym wymieniano amortyzatory, bądź ich mocowania. Problem wracał. Nie zdziwiłbym się, gdyby temat dotyczył również touranów.
Niemniej u mnie cisza.
A jeżeli to stukanie nie ma nic wspólnego z opisem wyżej, to co dalej z tym można zrobić ...
-
- ____________________
- Auto:: Touran 2016 1,4 TSI DSG
- Imię:: Grzegorz
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowań: 11 razy
Pochwal sie troche co i z jakimi dodatkami odebralespeterb pisze:Wczoraj odebrałem tourana, który czekał już od miesiąca. Pomału poznaje nowe funkcje.
- leszeklen
- Użytkownik
- Auto:: Touran
- Imię::
- Podziękował: 340 razy
- Otrzymał podziękowań: 42 razy
- Kontakt:
Zazdroszczę Tobie
ta przyjemność odkrywania funkcji no i zapach nowego auta bezcenne.
Wytaplane z poczciwego S3

Wytaplane z poczciwego S3
-
- Władca postów
- Auto:: 1.4 TSI DSG HL 2016
- Imię:: Piotr
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowań: 30 razy
1.4 TSI DSG 7 HL niebieski Carribeanterex pisze:Pochwal sie troche co i z jakimi dodatkami odebrales
Z dodatków:
Pakiet Business
Reflektory Led Top
Tylne światła Led
DLA
Easy Open
Navi - do navi dostałem car net na 3 lata gratis
Park Pilot
Kamera cofania
Side Assist
Pakiet lusterka
Pakiet Cargo
-
- Przeglądacz
- Auto:: Touran 1.4 TSI DSG
- Imię:: Hubert
- Otrzymał podziękowań: 5 razy
Zazdroszczę :-) ja jeszcze miesiąc muszę poczekać....peterb pisze:Wczoraj odebrałem tourana, który czekał już od miesiąca. Pomału poznaje nowe funkcje.
- Ciapek
- Expert
- Auto:: 2.0 DSG BKD '05
- Imię:: B
- Podziękował: 45 razy
- Otrzymał podziękowań: 64 razy
Gratulacje dla sąsiada z Torunia :-)peterb pisze:Wczoraj odebrałem tourana, który czekał już od miesiąca. Pomału poznaje nowe funkcje.
Cieszę się razem z Tobą i mam nadzieję że jakoś Cię z nim ujrze
;-)
Pozdr
Pozdrawiam!
-
- Początkujący
- Auto:: Touran 1.4 TSI HL. 2016
- Imię:: Mirosław
- Podziękował: 5 razy
Gratulacje !!!peterb pisze:1.4 TSI DSG 7 HL niebieski Carribeanterex pisze:Pochwal sie troche co i z jakimi dodatkami odebrales
Z dodatków:
Pakiet Business
Reflektory Led Top
Tylne światła Led
DLA
Easy Open
Navi - do navi dostałem car net na 3 lata gratis
Park Pilot
Kamera cofania
Side Assist
Pakiet lusterka
Pakiet Cargo
Ja odebrałem 27.12.2016 konfiguracja podobna
Do zapachu nowości już się przyzwyczaiłem.
Przejechałem dopiero 700km
600 trasa do Karpacza - spalanie wg komputera 5.9 po kilometrach 6.0 czyli przekłamuje 0,1 litra
Po zimowym Poznaniu 8,5 na 100
Ciekawe jak u ciebie ??
Pozdrawiam
-
- Kandydat
- Auto:: Touran, 190KM, 2016
- Imię:: Adam
Szanowni,
Właśnie "klepnęło" mi na liczniku 30k km - Tourana odebrałem w kwietniu ubiegłego roku.
Generalnie jestem bardzo zadowolony z tego samochodu - chciałem kupić auto rodzinne, tj. 2 + 3 ;-)
Żeby nie było tak super słodko chciałbym podzielić się z Wami spostrzeżeniami, które zaliczam na "minus" w touranie :
1) Słaba jakość materiału w podłokietnikach we wszystkich drzwiach - problem głównie w przednich drzwiach pasażera i kierowcy. Wystarczy otworzyć drzwi w czasie deszczu i na tapicerce w podłokietniku zostają ślady - tak, jak by wylał ktoś tam jakiś płyn. Za każdym razem muszę używać chemii do tapicerki, żeby usunąć te ślady
2) Słaba jakość szybek na zegarach - pierwsza próba wyczyszczenia kurzu z zegarów ścierką do okularów spowodowała trwałe zarysowania. Widać je szczególnie pod słońce. Zegary czyściłem na tyle delikatnie na ile się da
3) Problem ze zwijaniem się tylnych pasów - z prawej i tylnej strony. Generalnie z tyłu jeżdżą dzieci i po wyjściu pasy nie zawsze się zwijają. Efekt jest taki, że mam porysowane tylne nadkola od strony wewnętrznej - dzieci zamykając drzwi rysują nadkola karabińczykiem od pasów
4) Silnik - mój Touran wyposażony jest w TDI 2.0 190 KM + DSG6. Tutaj najbardziej jestem zaskoczony, ponieważ jeżdżę służbową Skodą Superb z silnikiem TDI 2.0 170 KM + DSG6. Wydawało mi się, że Touran powinien być bardziej dynamiczny z takim silnikiem. Jednak moje subiektywne odczucia są takie, że skoda chodzi dużo bardziej "agresywnie". Tak, jak by ten silnik w Touranie miał jakiś ogranicznik. Pali za to dużo mniej. Mam ciężką nogę, Skoda pali mi ok 14 litrów. Touran spala mi poniżej 9.
5) Światła LED - super, ale : tylne kierunkowskazy są na zwykłych żarówkach. W konfiguratorze nie było o tym mowy - zamówiłem pakiet full LED. Przednie ledy świecą super, ale krótko - zwłaszcza światła mijania.
To na tyle - generalnie jestem bardzo zadowolony.
Filut
Właśnie "klepnęło" mi na liczniku 30k km - Tourana odebrałem w kwietniu ubiegłego roku.
Generalnie jestem bardzo zadowolony z tego samochodu - chciałem kupić auto rodzinne, tj. 2 + 3 ;-)
Żeby nie było tak super słodko chciałbym podzielić się z Wami spostrzeżeniami, które zaliczam na "minus" w touranie :
1) Słaba jakość materiału w podłokietnikach we wszystkich drzwiach - problem głównie w przednich drzwiach pasażera i kierowcy. Wystarczy otworzyć drzwi w czasie deszczu i na tapicerce w podłokietniku zostają ślady - tak, jak by wylał ktoś tam jakiś płyn. Za każdym razem muszę używać chemii do tapicerki, żeby usunąć te ślady
2) Słaba jakość szybek na zegarach - pierwsza próba wyczyszczenia kurzu z zegarów ścierką do okularów spowodowała trwałe zarysowania. Widać je szczególnie pod słońce. Zegary czyściłem na tyle delikatnie na ile się da
3) Problem ze zwijaniem się tylnych pasów - z prawej i tylnej strony. Generalnie z tyłu jeżdżą dzieci i po wyjściu pasy nie zawsze się zwijają. Efekt jest taki, że mam porysowane tylne nadkola od strony wewnętrznej - dzieci zamykając drzwi rysują nadkola karabińczykiem od pasów
4) Silnik - mój Touran wyposażony jest w TDI 2.0 190 KM + DSG6. Tutaj najbardziej jestem zaskoczony, ponieważ jeżdżę służbową Skodą Superb z silnikiem TDI 2.0 170 KM + DSG6. Wydawało mi się, że Touran powinien być bardziej dynamiczny z takim silnikiem. Jednak moje subiektywne odczucia są takie, że skoda chodzi dużo bardziej "agresywnie". Tak, jak by ten silnik w Touranie miał jakiś ogranicznik. Pali za to dużo mniej. Mam ciężką nogę, Skoda pali mi ok 14 litrów. Touran spala mi poniżej 9.
5) Światła LED - super, ale : tylne kierunkowskazy są na zwykłych żarówkach. W konfiguratorze nie było o tym mowy - zamówiłem pakiet full LED. Przednie ledy świecą super, ale krótko - zwłaszcza światła mijania.
To na tyle - generalnie jestem bardzo zadowolony.
Filut
-
- Początkujący
- Auto:: Touran 1.4 TSI HL. 2016
- Imię:: Mirosław
- Podziękował: 5 razy
[quote="filut"]Szanowni,
To trochę mnie zaskoczyłeś !!!
Co do silnika się nie wypowiadam bo mam benzynę. (I chyba dobrze zrobiłem)
Co do świateł to u mnie są pełne ledy i dają światło bardzo dobrze. Nie wie jak to określiłeś ze słabo świecą i krótko.
Plam po deszczu czy śniegu na podłokietnikami tez nie zauważyłem.
Pozdro.
To trochę mnie zaskoczyłeś !!!
Co do silnika się nie wypowiadam bo mam benzynę. (I chyba dobrze zrobiłem)
Co do świateł to u mnie są pełne ledy i dają światło bardzo dobrze. Nie wie jak to określiłeś ze słabo świecą i krótko.
Plam po deszczu czy śniegu na podłokietnikami tez nie zauważyłem.
Pozdro.
- KriSSo
- Specjalista
- Auto:: Golf MK7.5 variant
- Imię:: Kris
- Podziękował: 26 razy
- Otrzymał podziękowań: 82 razy
- Kontakt:
Świecą krótko? Może pora sprawdzić ustawienie w stacji diagnostycznej? Mogą być źle ustawione. Chyba, że masz na myśli ostro zarysowaną granicę światło/cień (niepłynne przejście), ale to raczej cecha tego typu oświetlenia, zresztą ksenon też raczej ostro odcina.filut pisze:Przednie ledy świecą super, ale krótko - zwłaszcza światła mijania.
No niestety, też mam z tym problem. To dotyczy chyba większości Touranów.filut pisze:1) Słaba jakość materiału w podłokietnikach we wszystkich drzwiach - [...] Za każdym razem muszę używać chemii do tapicerki, żeby usunąć te ślady
Również mam z tym problem. Niekiedy po odwiezieniu dzieci do szkoły/przedszkola muszę wysiąść z auta i po nich poprawić te pasy. Rozwiązanie - podjeżdżam pod szkołę, wysadzam i krótko: "synek, popraw pas zanim zamkniesz drzwi"filut pisze:3) Problem ze zwijaniem się tylnych pasów - z prawej i tylnej strony.

Dlatego pisałem o tym kilkakrotnie - brakuje w ofercie Tourana dla szybszych tatusiówfilut pisze:4) Silnik - mój Touran wyposażony jest w TDI 2.0 190 KM + DSG6. Tutaj najbardziej jestem zaskoczony,

Jakieś 1.8 TSI 180, czy TDI 190 nie załatwiają sprawy. Ja zrobiłem program na 200 KM, pojeździłem 2 miesiące i wróciłem do serii. Słabo mi się jeździło po programie, wręcz do dupy. Te 2.0 TDI CR są dla mnie zbyt mało elastyczne.
-
- Przeglądacz
- Auto:: 2.0 150KM '16
- Imię:: Wojtek
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
Ja też odbierałem w kwietniu, ale do tej pory zrobiłem 20tyś km.
Potwierdzam natomiast spostrzeżenia innych użytkowników - środkowy schowek w pulpicie ma kiepski zamek, latem blokuje się i nie da się go otworzyć.
Światła mijania były faktycznie nisko i wiele osób to potwierdza. Po wizycie u sprzedawcy zostały bezpłatnie podwyższone i jest ok. I tak samo potwierdzam jak inni - po wgraniu nowego softu (z powodu wieszającej się kamery), włączają się znacznie szybciej, ale jest mi to obojętne.
Ja też jestem zadowolony, jest to auto odpowiadające na potrzeby rodziny, wszystko w optymalnym zakresie, stąd nie odczuwam potrzeby modyfikacji czegokolwiek.
Pełna zgodafilut pisze:1) Słaba jakość materiału w podłokietnikach we wszystkich drzwiach (...)
2) Słaba jakość szybek na zegarach - (...)
U mnie z tyłu jeździ pies i dziecko w foteliku, więc na razie nie było zbyt wielu okazji do testowania przez dorosłych.3) Problem ze zwijaniem się tylnych pasów
Potwierdzam natomiast spostrzeżenia innych użytkowników - środkowy schowek w pulpicie ma kiepski zamek, latem blokuje się i nie da się go otworzyć.
Kwestia potrzeb. Ja nie narzekam na TDI 2.0 150KM i wybrałem go w wyniku bezpośredniego porównania z benzyniakiem o tej samej mocy na tej samej, górzystej trasie.4) Silnik - mój Touran wyposażony jest w TDI 2.0 190 KM + DSG6.
Wydaje mi się, że full led odnosi się do adaptacyjnych długich, a tylne led w zestaw nie wchodzą.5) Światła LED - super, ale : tylne kierunkowskazy są na zwykłych żarówkach. W konfiguratorze nie było o tym mowy - zamówiłem pakiet full LED. Przednie ledy świecą super, ale krótko - zwłaszcza światła mijania.
Światła mijania były faktycznie nisko i wiele osób to potwierdza. Po wizycie u sprzedawcy zostały bezpłatnie podwyższone i jest ok. I tak samo potwierdzam jak inni - po wgraniu nowego softu (z powodu wieszającej się kamery), włączają się znacznie szybciej, ale jest mi to obojętne.
Ja też jestem zadowolony, jest to auto odpowiadające na potrzeby rodziny, wszystko w optymalnym zakresie, stąd nie odczuwam potrzeby modyfikacji czegokolwiek.
- rzutnik
- Specjalista
- Auto:: Touran 1,6TDI 2012 manual
- Imię:: Wojtek
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowań: 133 razy
To już chyba przypadłość Touranów. Po poprzednim właścicielu mam pogięcia i odrapany lakier na błotnikach od strony drzwi - najprawdopodobniej drzwi były zatrzaskiwane bez zwrócenia uwagi że klamra pasów jest pomiędzy drzwiami a błotnikiem.filut pisze: Problem ze zwijaniem się tylnych pasów ... po wyjściu pasy nie zawsze się zwijają. Efekt jest taki, że mam porysowane tylne nadkola od strony wewnętrznej...
Był Touran 1T2 był 2 Touran 1T3