Witam Panowie .Mam Tourana z 2015r kupiony w salonie. Od nowości mam problem ze światłami tj. ze zbyt dużym zasięgiem tych świateł. Po włączeniu światła poziomuja się automatycznie. Natomiast podczas jazdy w nocy nie ma auta które by mi nie walilo długimi że ja ich oslepiam. Fakt jest taki ze jadąc na światłach mijania oświetlam znaki i tablice na jakieś 200-300m. Kontrolowalem ustawienia świateł na Stacji kontroli pojazdów i 2 razy w serwisie. Za każdym razem mi mówią ze mam ustawienia świateł idealne a niestety w nocy nawet na CB radio mnie wzywają ze jadę na długich. Jak włączę drogowe to mam wrażenie ze świecą do góry .Nie wiem co mam z tym zrobić bo sam nie poradzę sobie z obniżeniem zasięgu świateł. Co z tym zrobić i gdzie szukać pomocy bo chciałbym nie oslepiać innych kierowców.
Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka
Bixenon
- wesol
- Władca postów
- Auto:: touran BLS i 2x CAYC
- Imię:: Pawel
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 418 razy
Re: Bixenon
Ja bym sprawdzil jak bedzie oswietlac droge jakby tymczasowo pozbyc sie automatycznego poziomowania. Bo jak mniemam podnosi ci za bardzo swiatla jak osie maja rozne przeciazenia.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
- kijec
- Przeglądacz
- Auto:: Touran 1t2 1.4 140km 2008
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowań: 12 razy
Sprawdź pod ścianą światła. Najpierw odpal auto ty sam w środku, zgaś auto i poproś dwóch rosłych panów niech usiądą na krawędzi bagażnika i odpal auto oczywiście ze światłami czy i jak się ustawią na tej samej wysokości. Będziesz wiedział czy działa poziomowanie bo w tym może być problem.
-
- Początkujący
- Auto:: Touran 2.0 TDI
- Imię:: Andrzej
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Dzięki Panowie narazie jestem. na wyjeździe i nie mam tu możliwości z tym pokombinować . Będę oczywiście wracał w dzień bo w nocy znowu by mnie czekało mruganie z przeciwka . Co do obciążeń samochodu np. 5 osób + cały bagażnik ustawienie świateł takie samo jakbym jechał sam i bez bagażu. W serwisie ostatnio mi powiedzieli że mogą obniżyć na moje żądanie . Myślę że obniżenie o jakieś 3-5 ° by wystarczyło .
- Bzyku
- Specjalista
- Auto:: BKD, 2008
- Imię:: Tomek
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowań: 27 razy
Xenon ma sie sam poziomowac i u mnie robi to w trybie ciaglym. Widac np. Na chopkach ze jak sie zmieni, nawet chilowo ułożenie zawieszenia to swiatła momentalnie reagują. Sprawdzali Ci w serwisie błędy sterownika świateł xenon? Moze któryś czujnik nie działa tak jak powinien? Chociaż wtedy swiatla opadly by w tryb awaryjny. Dziwne przyznam szczerze.
A moze masz najnormalniej w świecie brudne lampy? I źle rozpraszaja światło? System mycia działa?
A moze masz najnormalniej w świecie brudne lampy? I źle rozpraszaja światło? System mycia działa?
Był i się zmył Highline z 2003 z 2.0 TDI AZV 7os
Jest Trendline z 2007 z 2.0 TDI BKD + DSG 7os
Będzie ... ?
Jest Trendline z 2007 z 2.0 TDI BKD + DSG 7os
Będzie ... ?
-
- Początkujący
- Auto:: Touran 2.0 TDI
- Imię:: Andrzej
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Po każdym uruchomienie lampy się poziomują . lampy są zawsze czyste aż do przesady bo dbam o czystość . Spryskiwacze działają . Chyba będę musiał gdzieś się udać żeby obniżyli Zasięg. Jak mnie wyzywali od pedałów na CB , wyjaśniałem tirowcom że wszelkie autoryzowane pomiary są prawidłowe to mi w końcu powiedzieli na CB że skoro tak to inni kierowcy mają problem a nie ja. Tylko ze niestety sam widzę ze nie jest ok i coś trzeba z tym zrobić.