Przebieg samochodu - VCDS - ECU Milleage
-
- Użytkownik
- Auto:: Touran BKC 2005
- Imię:: Mieciu
- Podziękował: 20 razy
- Otrzymał podziękowań: 16 razy
Przebieg samochodu - VCDS - ECU Milleage
Witam
Odczytałem sobie przebieg w VCDS z ECU Mileage i prawie pokrył się z tym co na liczniku. Nurtuje mnie jednak pytanie na ile taki odczyt jest wiarygodny i czy jest możliwy, że jest prawdziwy. Czy dużych trzeba sił i środków i czy jest opłacalne dla handlarzy "kręcenie" nawet przebiegu z sterownika ?
Pozd
Odczytałem sobie przebieg w VCDS z ECU Mileage i prawie pokrył się z tym co na liczniku. Nurtuje mnie jednak pytanie na ile taki odczyt jest wiarygodny i czy jest możliwy, że jest prawdziwy. Czy dużych trzeba sił i środków i czy jest opłacalne dla handlarzy "kręcenie" nawet przebiegu z sterownika ?
Pozd
-
- Specjalista
- Auto:: Touran '03 AZV
- Imię:: Damian
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowań: 24 razy
Re: Przebieg samochodu - VCDS - ECU Milleage
Pewnego razu sprawdzałem u kolegi przebieg w Audi b6 i VCDS pokazywał taki sam przebieg jak na budziku.... kolega sam się przyznał że odwinął dla własnego oka więc kręcenie w sterowniku nie jest problemem nie oszukujmy się mamy XXI wiek komputery nie są nikomu obce 

- gordon
- ____________________
- Auto:: Touran 1.9 TDI BKC '05
- Imię:: Ireneusz
- Podziękował: 115 razy
- Otrzymał podziękowań: 188 razy
Jak robiłeś odczyt, to pewnie przeczytałeś, że różnica może być do 5%, bo np.: jak stoisz na parkingu to auto pali olej napędowy/benzynę a kilometrów nie przybywa, idealnie nigdy nie będzie. A handlarze, powiem Ci tak, znajomy kupił A6 za ciężką kasę, jak dla mnie, na szafie w momencie zakupu miał 170kkm, a ja mu powiedziałem, że są w samochodzie są błędy zapisane rok temu przy przebiegu 330kkm. Co z tym zrobił nie wiem, ja błędów nie usunąłem.miemik pisze:Witam
Pozd
-
- Użytkownik
No Ty na te bledy trafiles, a ja nic nie mam i tylko ecu mi zostaje. Wiec sie pytam czy wierzyc czy olac i nigdy nie dojde ile tak naprawde moze miec.
- gordon
- ____________________
- Auto:: Touran 1.9 TDI BKC '05
- Imię:: Ireneusz
- Podziękował: 115 razy
- Otrzymał podziękowań: 188 razy
Napisałem Ci, że może być 5% różnicy między "szafą", a ECU, w sensie mniej w ECU. Jak masz 5% mniej to nie masz się czym przejmować. U mnie różnica między "szafą", a ECU jest mniejsza niż 5%, i jest OK.
- poldiver
- Zaawansowany
- Auto:: Caddy 1.6TDI 2011
- Imię:: Kuba
- Podziękował: 30 razy
- Otrzymał podziękowań: 71 razy
- Kontakt:
miemik pisze:No Ty na te bledy trafiles, a ja nic nie mam i tylko ecu mi zostaje. Wiec sie pytam czy wierzyc czy olac i nigdy nie dojde ile tak naprawde moze miec.
Kolego miernik po prostu żyj w błogiej nieświadomości.gordon pisze:Napisałem Ci, że może być 5% różnicy między "szafą", a ECU, w sensie mniej w ECU. Jak masz 5% mniej to nie masz się czym przejmować. U mnie różnica między "szafą", a ECU jest mniejsza niż 5%, i jest OK.
Jeżeli samochód sprowadzony z zachodu i brak pełnej historii serwisowej zapisanej w ASO VW, to ewentualnie mógłbyś próbować dotrzeć do dokumentacji z wyceny szkody komunikacyjnej z kraju pochodzenia auta. Ponieważ jednak jest to dla zwykłego klienta praktycznie nierealne do uzyskania, to pozostaje jedynie mieć nadzieję, że sprzedawca nic nie kręcił. Bo dla znawcy usunięcie wszelkich śladów ze sterowników dotyczących przebiegu jest w miarę prostą robotą.
- spacewalker
- Władca postów
- Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 116 razy
- Otrzymał podziękowań: 697 razy
5 minmiemik pisze: .....dużych trzeba sił i środków i czy jest opłacalne dla handlarzy "kręcenie" nawet przebiegu z sterownika ?
Pozd
masz DSG ?
- wesol
- Władca postów
- Auto:: touran BLS i 2x CAYC
- Imię:: Pawel
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 420 razy
Kreca na zachodzie tez te szafy. To ze bedzie sie pokrywac przebieg z tym z aso o niczym nie swiadczy. Ile to sobie kupic fejs i krecic chocby i tylko sama szafe przed wizyta w aso. To najtansza opcja. Potem pojechac by skrecic szafe i ecm. Niektore auta maja zapis w kilku miejscach ale wszystko da sie ustawic jeden i taki sam przelot.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
-
- Użytkownik
Kolego miernik
Nie mieRnik tylko mieMik
Ps. Dzieki panowie za, info. Myslalem, ze te ECU jest cos warte, ale jak tak to leje na to.
Ps1. Skrzynia manual.
Nie mieRnik tylko mieMik

Ps. Dzieki panowie za, info. Myslalem, ze te ECU jest cos warte, ale jak tak to leje na to.
Ps1. Skrzynia manual.
- Łukaszz
- Zaawansowany
- Auto:: BLS 1.9 tdi
- Imię:: Łukasz
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 7 razy
Co za różnica jaki przebieg liczy sie stan faktyczny.
BLS 147ps 375nm
AAZ 1.9 TD 615tyś i rośnie:)
MT-09 było
MT-07 jest
AAZ 1.9 TD 615tyś i rośnie:)
MT-09 było
MT-07 jest
- spacewalker
- Władca postów
- Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 116 razy
- Otrzymał podziękowań: 697 razy
11 letnie auto jest tyle warte ile jest i technologia / zabezpieczenie takiego auta jest adekwatna do aktualnego stanu.miemik pisze:
...
- poldiver
- Zaawansowany
- Kontakt:
[quote="miemik"]Kolego miernik
Nie mieRnik tylko mieMik
quote]
Sorry, moje niedopatrzenie. Z drugiej strony na mnie wołają poldRiver, choć jest poldiver.
Wg mnie ważny jest stan techniczny, a przebieg mało istotny. Auta zadbane, z dużym przebiegiem, często mają już powymieniane podzespoły, które wysiadają po iluś tam dziesiątkach tysięcy km i kupno takiego pojazdu może być lepszą inwestycją niż auto, które widmo drogich wymian ma przed sobą.
Nie mieRnik tylko mieMik

quote]
Sorry, moje niedopatrzenie. Z drugiej strony na mnie wołają poldRiver, choć jest poldiver.

Wg mnie ważny jest stan techniczny, a przebieg mało istotny. Auta zadbane, z dużym przebiegiem, często mają już powymieniane podzespoły, które wysiadają po iluś tam dziesiątkach tysięcy km i kupno takiego pojazdu może być lepszą inwestycją niż auto, które widmo drogich wymian ma przed sobą.
- swimmer
- Expert
- Auto:: VW Touran
- Imię:: Lukasz
- Podziękował: 48 razy
- Otrzymał podziękowań: 118 razy
jak ja sprawdzałem przy zakupie te parametry to różnica była cos około 12% co dawało jakieś 25 tyś KM.
z jednej strony wątpliwe aby ktoś cofał licznik o 25 tyś KM ale może żeby ładnie wygladało to zeszli np z 124 tyś na 99 tys KM.
wazne że stan pojazdu jest mi znany i jestem zniego zadowolony
z jednej strony wątpliwe aby ktoś cofał licznik o 25 tyś KM ale może żeby ładnie wygladało to zeszli np z 124 tyś na 99 tys KM.
wazne że stan pojazdu jest mi znany i jestem zniego zadowolony

- siemi1
- Przeglądacz
- Auto:: Octavia II FL 2009 BMM
- Imię:: Piotr
- Podziękował: 28 razy
- Otrzymał podziękowań: 11 razy
hej dokonanie jak spojrzysz na moja o OII z 2009 z przelotem prawie 240kkm to jak bym ci powedzial ze ma 180 to bys tez uywierzył
nie mówieoc o silniku.
W serwisach tez potrafią kantowac przynajmniej w leasingach jak taki Arval na przykład serwisuje w serwisie ktory da najniższa cene a czy ktos zweryfikuje czy olej masz nowy czy nie to druga sprawa...
Sam auto kupowałem to patrzyłem tylko na model chciałem OII FL i silnik PD wchodził w grę BMM tylko albo jakiś CR co by z jednostka nie mieć problemów.
Potem jak kupowałem w olsztynie to z kolega z VW-Passt.pl sprawdzałem na VCDSie wszystkie parametry błędy logi statyczne dynamiczne, pompki inne pier*** jakie wyczytałem przez poprzedni rok jak szukalem auta o OIIFL i na koniec pojechałem d ASO na taki przed sprzedażowy serwis za 250zl.
Finalnie kopiłem autko po 6 godzinach od kiedy przyjechalem o Olsztyna
Sprzedający był bardzo cierpliwy i chyba byłem pierwszy w jego historii co tak długu auto kupował :p
Z kolei wujo góral z zakopca poświeca na ogladanie auta kilka chwil zawsz ekupowal audi najpier A100 potem A6 ogladając jes i robiac krótką rundke ze sprzedający nic innegio oczywiscie poza legalnascia nie sprawdza, zadnych ASO ksiazek serwisowych, tak ma po prostu szczecie co nie kupic to samochód złoto nic z nim sie nie dzieje...

W serwisach tez potrafią kantowac przynajmniej w leasingach jak taki Arval na przykład serwisuje w serwisie ktory da najniższa cene a czy ktos zweryfikuje czy olej masz nowy czy nie to druga sprawa...
Sam auto kupowałem to patrzyłem tylko na model chciałem OII FL i silnik PD wchodził w grę BMM tylko albo jakiś CR co by z jednostka nie mieć problemów.
Potem jak kupowałem w olsztynie to z kolega z VW-Passt.pl sprawdzałem na VCDSie wszystkie parametry błędy logi statyczne dynamiczne, pompki inne pier*** jakie wyczytałem przez poprzedni rok jak szukalem auta o OIIFL i na koniec pojechałem d ASO na taki przed sprzedażowy serwis za 250zl.
Finalnie kopiłem autko po 6 godzinach od kiedy przyjechalem o Olsztyna

Z kolei wujo góral z zakopca poświeca na ogladanie auta kilka chwil zawsz ekupowal audi najpier A100 potem A6 ogladając jes i robiac krótką rundke ze sprzedający nic innegio oczywiscie poza legalnascia nie sprawdza, zadnych ASO ksiazek serwisowych, tak ma po prostu szczecie co nie kupic to samochód złoto nic z nim sie nie dzieje...
- poldiver
- Zaawansowany
- Kontakt:
siemi1 pisze:hej dokonanie jak spojrzysz na moja o OII z 2009 z przelotem prawie 240kkm to jak bym ci powedzial ze ma 180 to bys tez uywierzyłnie mówieoc o silniku.
Finalnie kopiłem autko po 6 godzinach od kiedy przyjechalem o OlsztynaSprzedający był bardzo cierpliwy i chyba byłem pierwszy w jego historii co tak długu auto kupował :p

Przez moment myślałem, że to gwara jakaś. Sprawdzam w profilu, a lokalizacja Wawa.