Wydłużony rozruch
-
dr78
- Początkujący
- Auto:: Touran
- Imię::
Wydłużony rozruch
Od kilku dni auto (1,9 TDI 100KM) gorzej się uruchamia, zarówno na ciepłym jak i na zimnym. silniku.
Poprzednio miałem problem tylko na rozgrzanym silniku, ale po wymianie sprzęgła można powiedzieć, że ustąpił. Tzn. nie jest jeszcze idealnie, ale może być.
Teraz zarówno na ciepłym jak i zimnym najpierw rozrusznik dłużej kręci bez efektu, potem pojawia się taka faza innego dźwięku - nadal ciągnie, ale jakby coś tam się gdzieś "przepuszczało", taki minimalny świst - i uruchamia się.
Proszę o wybaczenie laickiego opisu.
Jakieś pomysły co to może być? Czy warto już reagować, bo się może popsuć coś większego? Może samo przejdzie na wiosnę?
Poprzednio miałem problem tylko na rozgrzanym silniku, ale po wymianie sprzęgła można powiedzieć, że ustąpił. Tzn. nie jest jeszcze idealnie, ale może być.
Teraz zarówno na ciepłym jak i zimnym najpierw rozrusznik dłużej kręci bez efektu, potem pojawia się taka faza innego dźwięku - nadal ciągnie, ale jakby coś tam się gdzieś "przepuszczało", taki minimalny świst - i uruchamia się.
Proszę o wybaczenie laickiego opisu.
Jakieś pomysły co to może być? Czy warto już reagować, bo się może popsuć coś większego? Może samo przejdzie na wiosnę?
-
luigisq16
- Specjalista
- Auto:: 1.6 TDI 2016r
- Imię:: Ludwik
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowań: 14 razy
Mój przypadek to był trudny rozruch na ciepłym silniku. Skan auta i wymiana czujnika położenia wałka rozrządu. Po wymianie perfekt.
Sprzęgło nie powinno mieć nic do tego.
A przy odpalaniu jak dodasz trochę gazu odpala od razu?
Czy reagować? Oczywiście!!! Ma odpalać na dotyk.
Może być wiele przyczyn, aku, świece....
Sprzęgło nie powinno mieć nic do tego.
A przy odpalaniu jak dodasz trochę gazu odpala od razu?
Czy reagować? Oczywiście!!! Ma odpalać na dotyk.
Może być wiele przyczyn, aku, świece....
Ostatnio zmieniony wt lut 19, 2013 12:01 przez luigisq16, łącznie zmieniany 1 raz.
- Muti
- Władca postów
- Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
- Imię:: Mateusz
- Podziękował: 75 razy
- Otrzymał podziękowań: 365 razy
dr78, tak jakluigisq16 napisał. Jeżeli nagle zaczął odpalać dłużej i czas odpalania na zimny i ciepłym jest taki sam,to obstawiał bym uszkodzoną wiązkę czujnika wałka rozrządu G40. Czujniki rzadko ulegają uszkodzeniu. Powodem kręcenia jest to,iż sterownik nie wie w jakim "miejscu" jest silnik bez G40 i musi wykonać kilka obrotów wałem,żeby na podstawie czujnika G28-położenia wału ustalić kiedy podać paliwo.
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy 
- JacaTouran
- Władca postów
- Auto:: Touran 1.9tdi Bxe
- Imię:: Jacek
- Podziękował: 213 razy
- Otrzymał podziękowań: 233 razy
- Kontakt:
dobrze prawiszMuti pisze:,to obstawiał bym uszkodzoną wiązkę czujnika wałka rozrządu G40. Czujniki rzadko ulegają uszkodzeniu
Jacek V-TEC Łowicz
Regeneracja układów wtryskowych diesel, regenerujemy wtryski commonrail piezo i elektromagnetyczne
Regeneracja Turbosprężarek już od 500zł, montaż i demontaż na miejscu!
Sprzedaż Turbosprężarek nowych i używanych (po regeneracji).
O nas i to co zrobiliśmy: https://www.facebook.com/v.tec.tuning.lowicz/
https://www.facebook.com/Regeneracja-turbospr%C4%99%C5%BCarek-%C5%81owicz-V-tec-482649295200944/
tel.509963064
Zduńska 41 , 99-400 Łowicz
Regeneracja układów wtryskowych diesel, regenerujemy wtryski commonrail piezo i elektromagnetyczne
Regeneracja Turbosprężarek już od 500zł, montaż i demontaż na miejscu!
Sprzedaż Turbosprężarek nowych i używanych (po regeneracji).
O nas i to co zrobiliśmy: https://www.facebook.com/v.tec.tuning.lowicz/
https://www.facebook.com/Regeneracja-turbospr%C4%99%C5%BCarek-%C5%81owicz-V-tec-482649295200944/
tel.509963064
Zduńska 41 , 99-400 Łowicz
- Muti
- Władca postów
- Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
- Imię:: Mateusz
- Podziękował: 75 razy
- Otrzymał podziękowań: 365 razy
Tak w ramach ciekawostki dodam jak działa ustalanie położenia walu 
Przy braku sygnału z G40,sterownik wie że wał sie kręci,ale nie wiem w jakiej jest pozycji. Dlatego sterownik podaje sygnał na 1-szy pompowtrysk co 180st. Jeśli nie nastąpi zapłon to zmienia na 90st. do czasu, aż trafi w zapłon. Jak nastąpi zapłon to zapamiętuje pozycję i zaczyna pracować z kolejnością zapłonów.
Przy braku sygnału z G40,sterownik wie że wał sie kręci,ale nie wiem w jakiej jest pozycji. Dlatego sterownik podaje sygnał na 1-szy pompowtrysk co 180st. Jeśli nie nastąpi zapłon to zmienia na 90st. do czasu, aż trafi w zapłon. Jak nastąpi zapłon to zapamiętuje pozycję i zaczyna pracować z kolejnością zapłonów.
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy 
-
luigisq16
- Specjalista
- Auto:: 1.6 TDI 2016r
- Imię:: Ludwik
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowań: 14 razy
Proszę!!Muti pisze:Tak w ramach ciekawostki dodam jak działa ustalanie położenia walu
JacaTouran To samo
-
dr78
- Początkujący
- Auto:: Touran
- Imię::
Dzięki, podam sugestię mojemu majstrowi i dam znać.
Jest jeszcze jeden objaw, ale to może nie mieć związku - na wolnych obrotach zauważyłem, że silnik pracuje głośniej, tak jakby warczał troszkę cały czas.
Wydaje mi się, że to jest coś niezależnego, a objaw że nie ma paliwa może być trafiony, bo w momencie jak to paliwo się pojawia to tak jakby się przez moment dławił i potem chwyta.
Dzięki jeszcze raz!
[ Dodano: Sob Lut 23, 2013 14:46 ]
Zgodnie z obietnicą raportuję.
Po podłączeniu do komputera mamy coś takiego:
17055, 17056, 17057, 17058 - obwód prądowy świec żarowych wszystkich cylindrów, przy trzech stały, przy jednej nieciągły
18617 - czujnik temperatury płynu chłodzącego silnik, wylot z chłodnicy, zbyt wysoki sygnał
16725 - obwód czujnika pozycji wału rozrządu, sygnal nieralny, - stały; Błąd zostaje po skasowaniu usterek.
16705 - czujnik obrotów silnika - sygnał nieprawidłowy.
Mój mechanik twierdzi, że to wcale nie musi być ten czujnik wałka rozrządu przy takim opisie usterek i że trzeba by najpierw sprawdzić (nie wiem, jak i co). Nie mam też pojęcia gdzie ten czujnik kupić - czy tylko ASO, czy zamiennik wstawić? Auto będzie już teraz robiło raczej niewielkie przebiegi (aktualnie 263 tys.). Co do wymiany to około 200 złotych, bo to podobno wymaga rozbierania i zestawiania na nowo rozrządu.
Jeżeli byście jeszcze mogli doradzić, czy przy takim opisie robić ten czujnik, czy może macie lepszy pomysł, oraz czy te koszty, które mi podano, są do przyjęcia. Jeśli możęcie polecić gdzieś taniej w Poznaniu to mógłbym skorzystać. Wstępnie skłaniam się do pierwszej naprawy zgodnie z diagnozą z forum
Co do warczenia silinka na wolnych obrotach to to może być podszuka silnika, jedna jest do wymiany (zauważyli to jak robili sprzęgło, ale nie mieli wtedy tej części i niestety nie wymienili), podobno to może przenosić drgania i objawia się właśnie większym hałasem sinlika na wolnych obrotach.
[ Dodano: Sob Lut 23, 2013 14:59 ]
Przeczytałem jeszcze raz Wasze odpowiedzi i wygląda na to, że obstawiacie nie popsuty czujnik, ale wiązkę czujnika. Czy ten zapis z komputera coś zmienia?
[ Dodano: Nie Mar 03, 2013 15:19 ]
Wiązka czujnika naprawiona, pali jak trzeba.
Dzięki za porady, robi wrażenie utrafienie przyczyny ustarki po takim lakonicznym opisie, jak mój
Jest jeszcze jeden objaw, ale to może nie mieć związku - na wolnych obrotach zauważyłem, że silnik pracuje głośniej, tak jakby warczał troszkę cały czas.
Wydaje mi się, że to jest coś niezależnego, a objaw że nie ma paliwa może być trafiony, bo w momencie jak to paliwo się pojawia to tak jakby się przez moment dławił i potem chwyta.
Dzięki jeszcze raz!
[ Dodano: Sob Lut 23, 2013 14:46 ]
Zgodnie z obietnicą raportuję.
Po podłączeniu do komputera mamy coś takiego:
17055, 17056, 17057, 17058 - obwód prądowy świec żarowych wszystkich cylindrów, przy trzech stały, przy jednej nieciągły
18617 - czujnik temperatury płynu chłodzącego silnik, wylot z chłodnicy, zbyt wysoki sygnał
16725 - obwód czujnika pozycji wału rozrządu, sygnal nieralny, - stały; Błąd zostaje po skasowaniu usterek.
16705 - czujnik obrotów silnika - sygnał nieprawidłowy.
Mój mechanik twierdzi, że to wcale nie musi być ten czujnik wałka rozrządu przy takim opisie usterek i że trzeba by najpierw sprawdzić (nie wiem, jak i co). Nie mam też pojęcia gdzie ten czujnik kupić - czy tylko ASO, czy zamiennik wstawić? Auto będzie już teraz robiło raczej niewielkie przebiegi (aktualnie 263 tys.). Co do wymiany to około 200 złotych, bo to podobno wymaga rozbierania i zestawiania na nowo rozrządu.
Jeżeli byście jeszcze mogli doradzić, czy przy takim opisie robić ten czujnik, czy może macie lepszy pomysł, oraz czy te koszty, które mi podano, są do przyjęcia. Jeśli możęcie polecić gdzieś taniej w Poznaniu to mógłbym skorzystać. Wstępnie skłaniam się do pierwszej naprawy zgodnie z diagnozą z forum
Co do warczenia silinka na wolnych obrotach to to może być podszuka silnika, jedna jest do wymiany (zauważyli to jak robili sprzęgło, ale nie mieli wtedy tej części i niestety nie wymienili), podobno to może przenosić drgania i objawia się właśnie większym hałasem sinlika na wolnych obrotach.
[ Dodano: Sob Lut 23, 2013 14:59 ]
Przeczytałem jeszcze raz Wasze odpowiedzi i wygląda na to, że obstawiacie nie popsuty czujnik, ale wiązkę czujnika. Czy ten zapis z komputera coś zmienia?
[ Dodano: Nie Mar 03, 2013 15:19 ]
Wiązka czujnika naprawiona, pali jak trzeba.
Dzięki za porady, robi wrażenie utrafienie przyczyny ustarki po takim lakonicznym opisie, jak mój
-
Rafał 55
- Początkujący
- Auto:: Touran 1,9 2009
- Imię:: Rafał
Re: Wydłużony rozruch
Trochę czasu minęło od ostatniego wpisu ---chciałbym się podpiąć pod temat --czy jeśli była by uszkodzona wiązka czujnika położenia wałka rozrzadu to na zimnym silniku palił by na dotyk a na ciepłym trzeba go trochę pokręcić by zapalił ??? ----- coś takiego dzieje sie z moim autkiem -----wydaje mi się że na uszkodzonej wiązce czy tez czujniku odpalał by źle bez względu na temperaturę silnika -----jeśli się mylę proszę o poradę !
- wesol
- Władca postów
- Auto:: touran BLS i 2x CAYC
- Imię:: Pawel
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 420 razy
Z uszkodzona to by zawsze mielil ladnych pare sekund zanim odpali.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
-
Rafał 55
- Początkujący
- Auto:: Touran 1,9 2009
- Imię:: Rafał
Dzięki za podpowiedz ---- czyli nie ten trop --bo na zimny pali ledwie dotknę kluczyka , a jak ciepły czy gorący to właśnie kilka sekund trzeba pokręcić ---trzeba będzie gdzieś podjechać na komputer
-- So sty 28, 2017 07:24 --
Przepraszam że nie w temacie ale czy taki zastaw będzie przydatny do diagnostyki w moim aucie 1,9 TDI 2009 http://allegro.pl/interfejs-vag-super-c ... 91939.html a jeśli nie to jaki warto kupić -- niedrogi a przydatny
-- So sty 28, 2017 07:24 --
Przepraszam że nie w temacie ale czy taki zastaw będzie przydatny do diagnostyki w moim aucie 1,9 TDI 2009 http://allegro.pl/interfejs-vag-super-c ... 91939.html a jeśli nie to jaki warto kupić -- niedrogi a przydatny