Cykanie na ciepłym siniki
-
Kris 1.9
- Kandydat
- Auto:: 1.9
- Imię:: Touran
Cykanie na ciepłym siniki
Witam wszystkich mam taki problem z moim touranem czasem gdy jest ciepłymi tak około 90stopni i dodaje gazu to słychać dziwne cykanie z silnika,ale jak go pogonie tak ze 130 chwile to już przestaje dodam ze cieżko pali na ciepłym i czy to pompowtrysk któryś walnięty proszę o pomoc dodam ze to Jest to1.9tdi BKC
- wesol
- Władca postów
- Auto:: touran BLS i 2x CAYC
- Imię:: Pawel
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 420 razy
Re: Cykanie na ciepłym siniki
Kolego użyj trochę wysiłku i opcji szukaj a nie z lenistwa odrazu zakładasz temat.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
-
Kris 1.9
- Kandydat
Dziękuje bardzo za radę kolego ale szukam tak już od paru miesięcy i w internecie i nic
- wesol
- Władca postów
I o paleniu na ciepłym nic nie ma w bxe bkc itp silnikach?
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
-
Kris 1.9
- Kandydat
nie chodzi mi o zapalanie silnika na ciepłym tylko dziwne klikani czasami jak dodam gazu to takie dziwne klikanie jest oto mi tylko chodzi i dlatego się pytam na forum a to ze nie pali na ciepłym to mapa do zmiany jest
- wesol
- Władca postów
Cykac to może też bomba pod siedzeniem. Nie da się tak po tym ze piszesz ze coś cyka postawić diagnozy. Natomiast co do palenia to było już chyba na każdym forum ze akurat do sprawdzenia rozrusznik tez. Muszą być obroty wału około 270 przy opalaniu bo tak poniżej to Lipton jest
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
- Maciej_F
- Expert
- Auto:: Alhambra 7N
- Imię:: Maciej
- Podziękował: 49 razy
- Otrzymał podziękowań: 68 razy
No ale bardzej rzeczowe podpowiedzi koledze .
Swego czasu też długo walczyłem dokładnie z cykaniem . Ujawniało,się to po nagrzaniu silnika . Nie walczyłeś ostatnio z dwumasą albo już powoli na nią czas ? U mnie robiła to mała blaszka osłona , przy dwumasie . Była bardzo wredna , nie zawsze się ujawniała , ale jak wkurzała . Spojrzyj na moje posty ze słowem cykanie .
Swego czasu też długo walczyłem dokładnie z cykaniem . Ujawniało,się to po nagrzaniu silnika . Nie walczyłeś ostatnio z dwumasą albo już powoli na nią czas ? U mnie robiła to mała blaszka osłona , przy dwumasie . Była bardzo wredna , nie zawsze się ujawniała , ale jak wkurzała . Spojrzyj na moje posty ze słowem cykanie .
-
jupiter
- Początkujący
- Auto:: vw caddy3 1.9 tdi bls
- Imię:: jupiter
- Podziękował: 2 razy
Maciej_F pisze:No ale bardzej rzeczowe podpowiedzi koledze .
Też kiedyś miałem przypadek z cykaniem przy rozgrzanym motorku i faktycznie tak jak kolego piszesz okazało się że to ta właśnie osłona od 2 nasy .
- wesol
- Władca postów
Nie ma zadnej oslony od dwumasy. Jest tylko podkladka dystansujaca. Owszem mozna ja podgiac przy zakladaniu dzwonu skrzyni ale to jest jazgot wycie jak trze o ta blache.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
-
jupiter
- Początkujący
wesol pisze:Nie ma zadnej oslony od dwumasy. Jest tylko podkladka dystansujaca. Owszem mozna ja podgiac przy zakladaniu dzwonu skrzyni ale to jest jazgot wycie jak trze o ta blache.
Owszem kolego jest tam podkładka dystansowa po między skrzynią a silnikiem ale jest też i osłona która przykręcona jest śrubką na klucz dziesiątkę a znajduje się ona nad skrzynią biegów na zewnątrz . Jeżeli jest ona zdeformowana to na nagrzanym silniku kiedy sprzęgło trochę się nagrzeje , potrafi obcierać .
- lav1982
- Użytkownik
- Auto:: Altea'07 1,9TDI BXE JCX
- Imię:: Emilio
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowań: 15 razy
A mozecie Panowie wkleic fotke? w szczegolnosci "nad skrzynią biegów na zewnątrz" oslony bo nie wiem o jaka chodzi?
Tez jestem po wymianie dwumasy oraz rozrzadu i dziwne cykanie tez slysze, ale tylko slysze w kabinie. Jak pracuje silnik nasłuchuje i nie slysze bo zaglusza silnik niestety i spr bym ta blaszke nad skrzynia. Dystans spr jak sie zrobi cieplej ale co niby tam moze ocierac?
Moj mechanik z kolei twierdzi ze to cyka pasek, zeby najlepiej zakladac tzw.cichy pasek a chodzilo mu np o pasek skf ktory jest chyba pokryty polimerem jakims...
Tez jestem po wymianie dwumasy oraz rozrzadu i dziwne cykanie tez slysze, ale tylko slysze w kabinie. Jak pracuje silnik nasłuchuje i nie slysze bo zaglusza silnik niestety i spr bym ta blaszke nad skrzynia. Dystans spr jak sie zrobi cieplej ale co niby tam moze ocierac?
Moj mechanik z kolei twierdzi ze to cyka pasek, zeby najlepiej zakladac tzw.cichy pasek a chodzilo mu np o pasek skf ktory jest chyba pokryty polimerem jakims...
-
jupiter
- Początkujący
Dokładnie nazywa się ona "Blacha zakrywająca" nr kat :038103648Glav1982 pisze:A mozecie Panowie wkleic fotke? w szczegolnosci "nad skrzynią biegów na zewnątrz" oslony bo nie wiem o jaka chodzi?
W moim przypadku objawiało się to metalicznym cykaniem słyszalnym z zewnątrz jak i w środku auta,przy słabo rozgrzanym aucie a przy dobrze nagrzanym ,tarciem .Właśnie owa blach była trochę pogięta i obcierała o sprzęgło.