Cykanie na ciepłym siniki

Kris 1.9
Kandydat
Auto:: 1.9
Imię:: Touran

Cykanie na ciepłym siniki

Post autor: Kris 1.9 »

Witam wszystkich mam taki problem z moim touranem czasem gdy jest ciepłymi tak około 90stopni i dodaje gazu to słychać dziwne cykanie z silnika,ale jak go pogonie tak ze 130 chwile to już przestaje dodam ze cieżko pali na ciepłym i czy to pompowtrysk któryś walnięty proszę o pomoc dodam ze to Jest to1.9tdi BKC
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 420 razy

Re: Cykanie na ciepłym siniki

Post autor: wesol »

Kolego użyj trochę wysiłku i opcji szukaj a nie z lenistwa odrazu zakładasz temat.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Kris 1.9
Kandydat

Dziękuje bardzo za radę kolego ale szukam tak już od paru miesięcy i w internecie i nic
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów

I o paleniu na ciepłym nic nie ma w bxe bkc itp silnikach?
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Kris 1.9
Kandydat

nie chodzi mi o zapalanie silnika na ciepłym tylko dziwne klikani czasami jak dodam gazu to takie dziwne klikanie jest oto mi tylko chodzi i dlatego się pytam na forum a to ze nie pali na ciepłym to mapa do zmiany jest
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów

Cykac to może też bomba pod siedzeniem. Nie da się tak po tym ze piszesz ze coś cyka postawić diagnozy. Natomiast co do palenia to było już chyba na każdym forum ze akurat do sprawdzenia rozrusznik tez. Muszą być obroty wału około 270 przy opalaniu bo tak poniżej to Lipton jest
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
tom12
Początkujący
Auto:: Caddy 1,9 BLS 2010
Imię:: Marek
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowań: 9 razy

Post autor: tom12 »

.
Ostatnio zmieniony czw lut 09, 2017 09:52 przez tom12, łącznie zmieniany 1 raz.
PPD
Awatar użytkownika
Maciej_F
Expert
Auto:: Alhambra 7N
Imię:: Maciej
Podziękował: 49 razy
Otrzymał podziękowań: 68 razy

Post autor: Maciej_F »

No ale bardzej rzeczowe podpowiedzi koledze .
Swego czasu też długo walczyłem dokładnie z cykaniem . Ujawniało,się to po nagrzaniu silnika . Nie walczyłeś ostatnio z dwumasą albo już powoli na nią czas ? U mnie robiła to mała blaszka osłona , przy dwumasie . Była bardzo wredna , nie zawsze się ujawniała , ale jak wkurzała . Spojrzyj na moje posty ze słowem cykanie .
jupiter
Początkujący
Auto:: vw caddy3 1.9 tdi bls
Imię:: jupiter
Podziękował: 2 razy

Post autor: jupiter »

Maciej_F pisze:No ale bardzej rzeczowe podpowiedzi koledze .
Swego czasu też długo walczyłem dokładnie z cykaniem . Ujawniało,się to po nagrzaniu silnika . Nie walczyłeś ostatnio z dwumasą albo już powoli na nią czas ? U mnie robiła to mała blaszka osłona , przy dwumasie . Była bardzo wredna , nie zawsze się ujawniała , ale jak wkurzała . Spojrzyj na moje posty ze słowem cykanie .

Też kiedyś miałem przypadek z cykaniem przy rozgrzanym motorku i faktycznie tak jak kolego piszesz okazało się że to ta właśnie osłona od 2 nasy . :ok:
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów

Nie ma zadnej oslony od dwumasy. Jest tylko podkladka dystansujaca. Owszem mozna ja podgiac przy zakladaniu dzwonu skrzyni ale to jest jazgot wycie jak trze o ta blache.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
jupiter
Początkujący

wesol pisze:Nie ma zadnej oslony od dwumasy. Jest tylko podkladka dystansujaca. Owszem mozna ja podgiac przy zakladaniu dzwonu skrzyni ale to jest jazgot wycie jak trze o ta blache.

Owszem kolego jest tam podkładka dystansowa po między skrzynią a silnikiem ale jest też i osłona która przykręcona jest śrubką na klucz dziesiątkę a znajduje się ona nad skrzynią biegów na zewnątrz . Jeżeli jest ona zdeformowana to na nagrzanym silniku kiedy sprzęgło trochę się nagrzeje , potrafi obcierać .
Awatar użytkownika
lav1982
Użytkownik
Auto:: Altea'07 1,9TDI BXE JCX
Imię:: Emilio
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 15 razy

Post autor: lav1982 »

A mozecie Panowie wkleic fotke? w szczegolnosci "nad skrzynią biegów na zewnątrz" oslony bo nie wiem o jaka chodzi?
Tez jestem po wymianie dwumasy oraz rozrzadu i dziwne cykanie tez slysze, ale tylko slysze w kabinie. Jak pracuje silnik nasłuchuje i nie slysze bo zaglusza silnik niestety i spr bym ta blaszke nad skrzynia. Dystans spr jak sie zrobi cieplej ale co niby tam moze ocierac?

Moj mechanik z kolei twierdzi ze to cyka pasek, zeby najlepiej zakladac tzw.cichy pasek a chodzilo mu np o pasek skf ktory jest chyba pokryty polimerem jakims...
jupiter
Początkujący

lav1982 pisze:A mozecie Panowie wkleic fotke? w szczegolnosci "nad skrzynią biegów na zewnątrz" oslony bo nie wiem o jaka chodzi?
Tez jestem po wymianie dwumasy oraz rozrzadu i dziwne cykanie tez slysze, ale tylko slysze w kabinie. Jak pracuje silnik nasłuchuje i nie slysze bo zaglusza silnik niestety i spr bym ta blaszke nad skrzynia. Dystans spr jak sie zrobi cieplej ale co niby tam moze ocierac?

Moj mechanik z kolei twierdzi ze to cyka pasek, zeby najlepiej zakladac tzw.cichy pasek a chodzilo mu np o pasek skf ktory jest chyba pokryty polimerem jakims...
Dokładnie nazywa się ona "Blacha zakrywająca" nr kat :038103648G
W moim przypadku objawiało się to metalicznym cykaniem słyszalnym z zewnątrz jak i w środku auta,przy słabo rozgrzanym aucie a przy dobrze nagrzanym ,tarciem .Właśnie owa blach była trochę pogięta i obcierała o sprzęgło.
Załączniki
163690_x800.jpg
679103200.png
410103200.png
ODPOWIEDZ