Dużo jest roboty z wymianą jego??Bo chce oddac do jakiegoś porządnego serwisu klimy,ale na razie takiego nie znalazłem,a wszyscy oferuja uzupełnienie czynnika z wymiana oleju i odgrzybienie..
Golas_306team pisze:Wydaje mi się że nieprzyjemny zapach może być pomimo odgrzybiania jak i para w aucie?
No proszę Cię - filtr osuszacz nie ma nic wspólnego z zapachem - znajduje się w zamkniętym obiegu czynnika R134A - przynajmniej do niedawna - i jest odpowiedzialny za absorbcję wilgoci z układu - aby nie zamarzał . W układach masz realizowane bodaj dwa rodzaje wtrysku gazu tzn za pomocą tzw ołówka oraz zaworu rozprężnego i tak jest w VW . Jeśli dobrze pamiętam to w przypadku kiedy filtr nie spełnia swojej roli układ zamarza i chyba jest brak chłodzenia ale pewnie JEDARO mnie jakby co poprawi
A to sorka za wprowadzenie w błąd ze wciaga on wilgoc to wiem - jak nazwa mowi chroni on uklad klimatyzacji właśnie przed niepozadana wilgocia ale gdzieś ost na TVN turbo widziałem program i wspominali oni o nieprzyjemnym zapachu wiec mój błąd
jeszcze nie spotkałem się z sytuacją, że układ zamarzł całkowicie he he osuszacz jak sama nazwa wskazuje ma za zadanie usunięcie wilgoci z układu i ma swoją ograniczoną pojemność powinno się go wymieniać co 2-3 lata. Objawy to mała wydajność układu, problem z nabiciem itd. Obowiązkowo do wymiany gdy układ został rozszczelniony potrafi zapchać się w 2-3 godziny wilgocią z powietrza.
Touran By JEDARO Caddy By JEDARO Jest i Tiguan
[you] Jeśli pomogłem kliknij na podziękowanie Mam wyłączone PW wiadomości kierować na maila
A więc co to za element klimatyzacji właśnie przy filtrze paliwa?
Pytam o ten osuszacz bo tylko już on przychodzi mi na myśl, bowiem w miniony sezon (i wcześniejszy zresztą też) nie było mocnych na moją klimę, tzn. odgrzybianie dawało efekt max na 5-6 dni. Stosowałem chemię, jakieś psikacze typu WURTH i nic, dalej śmierdziało. Zbliża się sezon i chciałbym zrobić to puki jeszcze nie ma kolejek w warsztatach.
Kiedyś gdzieś w necie wyczytałem, że właśnie ten osuszacz może być przyczyną smrodu.
Parownik czyściutki, wszelkie kanały w tym odprowadzający wilgoć na zewnątrz czyste i drożne.
lsz11 pisze:A więc co to za element klimatyzacji właśnie przy filtrze paliwa?
Pytam o ten osuszacz bo tylko już on przychodzi mi na myśl, bowiem w miniony sezon (i wcześniejszy zresztą też) nie było mocnych na moją klimę, tzn. odgrzybianie dawało efekt max na 5-6 dni. Stosowałem chemię, jakieś psikacze typu WURTH i nic, dalej śmierdziało. Zbliża się sezon i chciałbym zrobić to puki jeszcze nie ma kolejek w warsztatach.
Kiedyś gdzieś w necie wyczytałem, że właśnie ten osuszacz może być przyczyną smrodu.
Parownik czyściutki, wszelkie kanały w tym odprowadzający wilgoć na zewnątrz czyste i drożne.
Na Twoje problemy osuszacz nie pomoże, on jest odpowiedzialny za wilgoć w wewnątrz układu klimatyzacji czyli rurkach, sprężarce, parowniku i chłodniczce klimy. U Ciebie trzeba dokładnie przejrzeć układ klimatyzacji łącznie z rurką odpowiedzialną za odpływ wody z klimy.