TOURAN 2015 (5T1)

Nowości ze świata motoryzacji
Awatar użytkownika
KriSSo
Specjalista
Auto:: Golf MK7.5 variant
Imię:: Kris
Podziękował: 26 razy
Otrzymał podziękowań: 82 razy
Kontakt:

Re: TOURAN 2015 (5T1)

Post autor: KriSSo »

yox pisze:... jak odbierzesz dawaj fotki
Oj to chyba jeszcze dłuuugggooo potrwa, skoro zamówiony dopiero miesiąc temu :).
Obrazek
Obrazek
elkrecik
Przeglądacz
Auto:: Touran 1.8 TSI
Imię:: Krzysiek
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Post autor: elkrecik »

Jak pisałem- dealer dał sobie czas do 30 maja. Auto kupiłem z powodu powiększonej rodziny: 2+3, Passat był OK, ale chciałem auto z 3 fotelami z tyłu a nie kanapą i wyprofilowanymi dwoma miejscami i "karnym" środkowym+ 2 awaryjne fotele (wożę czasami swojego dziadka z moją rodziną i muszę 2x kursować). Gdyby nie to- kupiłbym Superba. Wcześniej oglądnąłem kilka modeli, i tak: Kia Carens mała i wąska,bezproblemowy benzyniak bez turbo 2.0, Opel Zafira 1.6 200 KM po FL fajne wnętrze,ładna deska rozdzielcza, dość wąski, ale czuć już te kilka lat na rynku, C4 Grand Picasso 1.6 THP, zdecydowany faworyt, fajny design, niestety znajomy miał od nowości z tym motorem i zaliczył kilka nieprzyjemnych awarii, odwiódł mnie skutecznie od tego auta, BMW 2 Grand Tourer, dostałem świetną ofertę na roczne używane egzemplarze, duży tunel środkowy i mało miejsca w srodku trochę mnie zraziły, absolutnie top wykończenie wnętrza w tej klasie, fajne detale. I w końcu obejrzałem Tourka, przejechałem się modelem demo, z powrotem przejechałem się C4 Grand Picasso, przy czym z nieprzymuszonej woli sprzedawca w salonie Citroena sam odradzał 1,6 THP i wróciłem do VW... Kolor Indium metalic czyli szary, miałem apetyt na brązowy ale na placu dealera stał Tiguan w tym kolorze i jakoś takoś to nie to...
hubertm
Przeglądacz
Auto:: Touran 1.4 TSI DSG
Imię:: Hubert
Otrzymał podziękowań: 5 razy

Post autor: hubertm »

yox pisze:
tomek7 pisze:Ok, spojrzałem do konfiguratora. Mamy dwie osobne pozycje:

System Rear Assist - kamera cofania

oraz:

System Rear Assist - kamera cofania (dla systemu Trailer Assist)

Czyli to są dwie rózne kamery, ta druga to na 90% high i można ją wziąć tylko przy trailer assist (co wymaga jeszcze fabrycznego haka).

Tutaj dodatkowe potwierdzenie, że high jest tylko przy trailer assist:

http://www.motor-talk.de/forum/rueckfah ... tml?page=1
... czyli nie żle to sobie wykombinowali i jadą na niewiedzy klientów, chcesz kamerke z "Guidance Line" ? dopłać za hak i trailer assist ( z którego być może nigdy nie skorzystasz ) :omatko: ciekawe czyj to wymysł... VW, czy dealera w PL ? przypominają mi się czasy: "Piwo podajemy TYLKO z zakąską" :D :piwo:
Wręcz przeciwnie, a przynajmniej w Polsce, konfigurator nie zachęca do wybierania dodatkowych rzeczy z tego tytułu, że tam mało co jest opisane. Żeby skonfigurować swojego tourka przejrzałem to forum od góry do dołu i jeszcze o kilka rzeczy musiałem dopytać. Zgadzam się, że cwaniakują uzależniając różne opcje od siebie, ale jednocześnie słabo to rozgrywają marketingowo, bo ten cały konfigurator nieczego prawie nie opisuje, głównie suche nazwy i jak komuś się nie chce to nie doczyta w necie i w ogóle tego nie wybierze. Patrzyłem kiedyś z ciekawości na konfigurator niemiecki i tam było dużo więcej opisów + zdjęcia różnych funkcji, dużo lepiej to wyglądało niż u nas.
Awatar użytkownika
yox
Władca postów
Auto:: 1.9 TDI BXE 07 R-Line C.M
Imię:: Marek
Podziękował: 240 razy
Otrzymał podziękowań: 673 razy

Post autor: yox »

...zgadzam się co do marketingu, ale aby opisać poszczególne funkcje w konfiguratorze, trzeba mieć trochę pojęcia, o czym się pisze :) a nie jak ktoś pisał, szukać kamerki cofania w znaczku VW ;)

Pewnie wielu klientów domówiło by np Side Assist, gdyby było to jakoś opisane i poparte ilustracjami, to samo dot. owej "nieszczęśliwej" kamerki cofania, jako niezależnej opcji, gdyż nie ma żadnych przeciwskazań natury technicznej do jej montażu, bez proponowanych asystentów... ;)
Awatar użytkownika
Gandalf
Użytkownik
Auto:: Touran 1.4 TSI HL 2016
Imię:: Jarek
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowań: 49 razy

Post autor: Gandalf »

elkrecik pisze:Witam serdecznie, miesiąc temu zamówiłem swojego pierwszego Tourana, poprzednik- Passat B5 FL Variant był ze mną od nowości i zostanie dalej, mam nadzieję że Touran też będzie tak udany. Zamówiłem wersję 1.8 TSI z DSG, Zastanawiałem się nad pakietem rodzinnym ale 1500 zł za małe roletki + kilka bajerów odrzuciło mnie. Zdaję sobie sprawę z ograniczonej skrzyni DSG ale auto będzie dla żony i dzieci, ja mam służbówkę + wspomnianego Passata AWX zmodzonego na 180 KM i 400 Nm. Z opcji chcę równiez po zakupie dołożyć końcówki wydechu i nakładki na pedały ale to już z katalogu Skody, bo cen VW zabija.
Bardzo fajna konfiguracja i dobry rodzinny wybór dla 2+3.

Zastanów się jednak nad tym pakietem rodzinnym bo roletki się dzieciom przydają - samo przyciemnienie szyb jest niewystarczające. A dostajesz jeszcze kilka bajerów dodatkowo.

Warto też się zastanowić nad zintegrowanymi fotelikami dla dzieci. Niestety jak ja zamawiałem, to jeszcze ich nie było w cenniku.
Awatar użytkownika
marcinde
Przeglądacz
Auto:: Touran 1.4tsi150
Imię:: Marcin
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowań: 45 razy

Post autor: marcinde »

Pomijając naszą (kupujących) niewiedzę, bo nie wszystkie informacje jesteśmy w stanie znaleźć sami, to niewiedza dealerów poraża. Niewiedza zarówno przedsprzedażowa, jak i później z zakresu obsługi serwisowej.
Prawie każde pytanie pozostawało do późniejszego wyjaśnienia, bo trzeba dopytać, doczytać, zapytać centralę itp.
Inna sprawa, że mój touran jest chyba jednym z pierwszych (z pewnością pierwszy tu na forum :) ), i tym tłumaczę niewiedzę sprzedawców.
Ostatecznie wziąłem egzemplarz salonowy, którego mogłem obejrzeć, żeby nie było później niedomówień.
Ale żeby nie było, mój touran również jest "niezgodny" z ówczesnym konfiguratorem. Mam fotele ergo i stoliki dla drugiego rzędu (co się wykluczało), mam przyciemniane szyby i lampy led z tyłu (co również - o zgrozo - wykluczało się w roczniku modelowym 2015, mam pakiet zimowy ale bez spryskiwaczy reflektorów).
Ale na koniec powiem tyle: touran jest de best!
Awatar użytkownika
yox
Władca postów
Auto:: 1.9 TDI BXE 07 R-Line C.M
Imię:: Marek
Podziękował: 240 razy
Otrzymał podziękowań: 673 razy

Post autor: yox »

... dokładnie "Touran jest de best" :ok: a dealerom proponuje zapoznanie się z naszym forum, gdyż nigdzie nie znajdziesz wiekszej kopalni wiedzy dot. VW Touran :D :piwo:
Awatar użytkownika
Gandalf
Użytkownik
Auto:: Touran 1.4 TSI HL 2016
Imię:: Jarek
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowań: 49 razy

Post autor: Gandalf »

marcinde pisze:Pomijając naszą (kupujących) niewiedzę, bo nie wszystkie informacje jesteśmy w stanie znaleźć sami, to niewiedza dealerów poraża. Niewiedza zarówno przedsprzedażowa, jak i później z zakresu obsługi serwisowej.
Prawie każde pytanie pozostawało do późniejszego wyjaśnienia, bo trzeba dopytać, doczytać, zapytać centralę itp.
Inna sprawa, że mój touran jest chyba jednym z pierwszych (z pewnością pierwszy tu na forum :) ), i tym tłumaczę niewiedzę sprzedawców.
Ostatecznie wziąłem egzemplarz salonowy, którego mogłem obejrzeć, żeby nie było później niedomówień.
Ale żeby nie było, mój touran również jest "niezgodny" z ówczesnym konfiguratorem. Mam fotele ergo i stoliki dla drugiego rzędu (co się wykluczało), mam przyciemniane szyby i lampy led z tyłu (co również - o zgrozo - wykluczało się w roczniku modelowym 2015, mam pakiet zimowy ale bez spryskiwaczy reflektorów.
Niestety z dużym bólem serca muszę się całkowicie zgodzić z Marcinem.

Pracownicy salonu, w którym kupowałem auto nie mieli wystarczającej wiedzy o samochodzie, systemach, konfiguracji. Nie wiedzieli gdzie jest umieszczony zestaw narzędzi i próbowali mi wmówić, że go w ogóle nie ma a do zmiany koła trzeba wezwać assistance :P W folderze reklamowym była latarka/lampka umieszczona w bagażniku a w samochodzie już nie. Koło zapasowe miało być dojazdowe a okazało się pełnowymiarowe ale w innym rozmiarze niż te, na których jeździ samochód. Światła z tyłu miały być ledowe a kierunkowskazy są żarowe.

Gorzej bo pracownicy polskiej centrali VW też nie mają odpowiedniej wiedzy i odsyłają z pytaniami do salonów.

Jeszcze gorzej - bo w fabryce zdarzają się wpadki z montażem nie tych elementów co trzeba. Albo mają szwankujący system kontroli jakości albo mają klientów w "poważaniu". W moim HL zamontowali atrapę chłodnicy z wersji Trendline...

Pewnie z punktu widzenia VW to drobiazgi bo finalnie liczy się sprzedaż ale niesmak pozostaje...

Tak czy tak Tourana nie zamieniłbym na inne auto :)
Awatar użytkownika
Prusiak
Początkujący
Auto:: Nowy TOURAN 2.0 TDI 150KM
Imię:: Paweł
Otrzymał podziękowań: 10 razy

Post autor: Prusiak »

marcinde pisze:Pomijając naszą (kupujących) niewiedzę, bo nie wszystkie informacje jesteśmy w stanie znaleźć sami, to niewiedza dealerów poraża. Niewiedza zarówno przedsprzedażowa, jak i później z zakresu obsługi serwisowej.
Ale żeby nie było, mój touran również jest "niezgodny" z ówczesnym konfiguratorem. Mam fotele ergo i stoliki dla drugiego rzędu (co się wykluczało), mam przyciemniane szyby i lampy led z tyłu (co również - o zgrozo - wykluczało się w roczniku modelowym 2015, mam pakiet zimowy ale bez spryskiwaczy reflektorów).
Jak szukałem dla siebie autka i próbowałem u dealerów Turanka to właśnie dziwiło mnie różne, nie zrozumiale wersje wyposażenia: a to brak navi, albo kamery cofania przy wersji highline, albo zwykłe lampy, masażer lędźwi też w wersjach przypadkowych spotykałem... co za polityka? Nie ukrywam, szukałem zakupu wśród wersji demo lub gotowych z 'placu'. I takiego gotowca, po ok. pół roku oczekiwania, kupiłem... z navi, kamerą (z żółtymi skrętnymi liniami), z automatycznym hakiem :D (który o zgrozo nieźle w tą zimę zardzewiał) i innymi fajnymi dodatkami typu ledy, asystentami itp. Ale niestety bez cargo i mam ciemno w bagażniku! Taki los.

Też mam model 2015
Nowy TOURAN 2,0 TDI BMT Highline 7-osobowy
Awatar użytkownika
KriSSo
Specjalista
Kontakt:

Gandalf pisze:Tak czy tak Tourana nie zamieniłbym na inne auto
Spokojnie Gandalfie, przejdzie Ci .... po 2-3 latach :). Auto pakowne, ustawne, praktyczne i ... ani trochę więcej. Frajdy z jazdy nie mam żadnej, oprócz względnej wygody. Jeśli dla kogoś auto jest tylko i wyłącznie puszką, która ma dowieźć z A do B bez żadnej emocji lub przyjemności to wtedy ok. Ja się bardzo mocno zastanawiam, czy brać kolejnego Tourana. Chyba, że mnie przekonacie heh. Oczywiście jest na liście wyborów, bo Żona potwornie nalega. Natomiast Po 5 latach jazdy .... ten samochód po prostu mnie zmęczył? Znudził? Sam nie wiem.

Na przykład: na prezentacji modelu i oficjalnym pokazie poszpanowali takim oto samochodem

Image
Image
Image

R-Line ze sportowym zawieszeniem, na pięknych 19" z odpowiednim ET i 8" szerokości. Tylko co z tego, skoro go nie można kupić w takiej opcji?. W konfiguratorze ani takich felg, ani takiego zawieszenia ..... poczarowali i tyle. Teoretycznie można sobie potem wszystko we własnym zakresie pozmieniać.
Obrazek
Obrazek
hubertm
Przeglądacz

KriSSo pisze:
Gandalf pisze:Tak czy tak Tourana nie zamieniłbym na inne auto
Spokojnie Gandalfie, przejdzie Ci .... po 2-3 latach :). Auto pakowne, ustawne, praktyczne i ... ani trochę więcej. Frajdy z jazdy nie mam żadnej, oprócz względnej wygody. Jeśli dla kogoś auto jest tylko i wyłącznie puszką, która ma dowieźć z A do B bez żadnej emocji lub przyjemności to wtedy ok. Ja się bardzo mocno zastanawiam, czy brać kolejnego Tourana. Chyba, że mnie przekonacie heh. Oczywiście jest na liście wyborów, bo Żona potwornie nalega. Natomiast Po 5 latach jazdy .... ten samochód po prostu mnie zmęczył? Znudził? Sam nie wiem.
Ja mam mega frajde z jazdy nowym touranem i aktualnie nie zamienilbym go na nic innego :D
Ostatnio zmieniony wt lut 28, 2017 12:36 przez hubertm, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
KriSSo
Specjalista
Kontakt:

Koledzy, odpowiadając zwłaszcza pod postem, którego bezpośrednio komentujecie, nie cytujcie całej treści proszę, tym bardziej ze zdjęciami. Ewentualnie tylko fragment, który chcecie skomentować. Z góry dziękuję, bo można dzięki temu zaoszczędzić czasu na przewijaniu strony "przez 5 minut", żeby zobaczyć tylko jedno zdanie komentarza :). :piwo:

Ok, czyli rozumiem, że są tu osoby na forum, którym jazda Touranem sprawia mega frajdę? :shock: NO cóż, pozostaje mi przyjąć to do wiadomości :uklon:

Albo może inaczej - ciekaw jestem ile osób z tych, które już miały Tourana przynajmniej ze 2-3 lata postanowiło kupić go ponownie? :). Na pewno:
1. peterb
2. Cesarz (9 lat z Touranem)
3. Wachu
4...
Są jeszcze jacyś?
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
m0nter
Auto:: Touran BMN 2007
Imię:: Paweł
Podziękował: 31 razy
Otrzymał podziękowań: 36 razy

Post autor: m0nter »

Mega frajda z własnego nowego auta jest zawsze na początku, zwłaszcza jeśli można sobie pozwolić i skonfigurować auto sercem, a nie głową ;) Później się zaczyna jak w Twoim przypadku myślenie "czy to aby na pewno to czego potrzebuję/chcę?" ;)

Jako kolejne auto w domu (na firmę) rozważałem Tourana, ale jeśli obecny Touran nie będzie sprawiał problemów to zostanie dłuższy czas, a ja idę w auto typu Skoda Octavia Scout/RS, może pod rozwagę pójdzie Kodiaq z 2.0TDI 190KM.
Garaż: Opel Manta A'73, VW Santana 1.9 '82 -> VW Quatnum 2.2T, Touran 1T2 BMN+DSG
Obrazek
peterb
Władca postów
Auto:: 1.4 TSI DSG HL 2016
Imię:: Piotr
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowań: 30 razy

Post autor: peterb »

Odnośnie niewiedzy handlowców to się zgadzam z przedmówcami. Sam miałem taką sytuację, że handlowiec chciał mi wmówić, że touran stojący w salonie to wersja highline gdzie w rzeczywistości to była wersja comfortline.
PPD
Obrazek

Obrazek
hubertm
Przeglądacz

marcinde pisze:W bagażniku po obu stronach są takie niby wnęki. W jednej z nich trzymam pionowo gaśnicę, a w drugiej płyn do mycia szyb i jakieś fibry. Gaśnica jest przymocowana rzepem do tapicerki, żeby nie fruwała.
Znalazłem odpowiedni rzepy na allegro, podaje linka moze sie komus przyda:
http://allegro.pl/opaska-na-gasnice-gas ... 67103.html
ODPOWIEDZ