demontaż poszycia fotela
- zduno
- Przeglądacz
- Auto:: Touran
- Imię::
- Podziękował: 1 raz
demontaż poszycia fotela
Witam czy ktoś ma jakieś wskazówki jak rozebrać poszycie fotela przedniego od pasażera mam wypaloną dziure w siedzisku od maty grzewczej i kieszeń tylna rozerwana ,a nie mam możliwości oddania fotela do tapicera więc musze sam to zrobić.
- jeżu
- Władca postów
- Auto:: PB8
- Imię:: Tomek
- Podziękował: 214 razy
- Otrzymał podziękowań: 670 razy
Troszkę tego jest ale proszę...
Wymontowanie
– Zamontować uchwyt do naprawy siedzenia -VAS 6136- na uchwycie silnika i skrzyni biegów -VAS 6095-.
– Wymontować przednie siedzenie
– Wymontować zamek przedniego pasa bezpieczeństwa
Przednie siedzenia bez funkcji transportu długich przedmiotów
– Wymontować osłonę od strony tunelu
– Wymontować osłonę od strony progu
– Wymontować oparcie przedniego siedzenia
Siedzenie przedniego pasażera z funkcją transportu długich przedmiotów
– Wymontować osłonę od strony tunelu, siedzenie przedniego pasażera z systemem transportu długich przedmiotów,
– Wymontować osłonę od strony progu, siedzenie przedniego pasażera z systemem transportu długich przedmiotów
Wskazówka W samochodach z pokrowcem na długie przedmioty wystarczy, jeżeli oparcie zostanie złożone do przodu. Wymontowanie oparcia nie jest wymagane.
Wszystkie siedzenia
– Wymontować mocowanie szuflady przedniego siedzenia
– Wymontować pałąk i dźwignię uruchamiającą przedniego siedzenia
– Poluzować profil -1- z mocowania.
– Odczepić po obu stronach siedzenia obejmy mocujące -2-.
– Poluzować profile z zamocowań po obu stronach siedzenia -3-.
– Poluzować profil z mocowania po przedniej stronie siedzenia -4-.
– Podwinąć w górę obicie dookoła po zewnętrznej stronie.

– Odczepić za pomocą małego wkrętaka profile -1- obicia od zamocowań -2- w tapicerce.
– W samochodach z ogrzewaniem siedzeń poluzować wiązkę przewodów -3- od ramy siedzenia.
– Zdjąć obicie -4- i tapicerkę -5- z ramy siedzenia -6-.

Mam tez rozdziały jak np.wymontować osłony od strony progu,tunelu samo oparcie itp... Ale za dużo jest tego.... Jak coś wyślij emaila na PW to Ci wyślę
Wymontowanie
– Zamontować uchwyt do naprawy siedzenia -VAS 6136- na uchwycie silnika i skrzyni biegów -VAS 6095-.
– Wymontować osłonę od strony tunelu, siedzenie przedniego pasażera z systemem transportu długich przedmiotów,
– Wymontować osłonę od strony progu, siedzenie przedniego pasażera z systemem transportu długich przedmiotów
Wskazówka W samochodach z pokrowcem na długie przedmioty wystarczy, jeżeli oparcie zostanie złożone do przodu. Wymontowanie oparcia nie jest wymagane.
Wszystkie siedzenia

– Odczepić za pomocą małego wkrętaka profile -1- obicia od zamocowań -2- w tapicerce.
– W samochodach z ogrzewaniem siedzeń poluzować wiązkę przewodów -3- od ramy siedzenia.

Mam tez rozdziały jak np.wymontować osłony od strony progu,tunelu samo oparcie itp... Ale za dużo jest tego.... Jak coś wyślij emaila na PW to Ci wyślę

- Zaboll
- Przeglądacz
- Auto:: Touran, 1,9 TDI AVQ, 2003
- Imię:: Darek
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowań: 12 razy
Re: demontaż poszycia fotela
jeżu pisze:Troszkę tego jest ale proszę...
Wymontowanie
Wszystkie siedzenia
Jeżu, a podeślesz mi również instrukcję do demontażu fotela kierowcy;)
-
- Początkujący
- Auto:: Touran 1,9 TDI AVQ
- Imię:: Andrzej
Re: demontaż poszycia fotela
Witam,
zanim odkopię temat zwłoki to muszę zrobić wstęp:
Zima -> podgrzałem tyłeczek żonie
-> wypaliło mi tapicerkę (delikatnie ale mnie wperwia).
Telefon do ASO: "spoko mata 150zł, tydzień czekania, tapicerka ... 1000zł tylko na oparcie"
Szukanie przez 2 miesiące na allegro używanego fotela w tym samym kolorze i się udało
Teraz co zostało już zrobione:
1. Google.pl i znalazłem to: http://workshop-manuals.com/volkswagen/ ... /removing/
oraz to: http://modyfikacje-vw.blogspot.com/2011 ... azera.html
2. Korzystając z w/w linków zdjąłem oparcie fotela w całości po wcześniejszym demontażu plastików i pokręteł.
3. Zdjąłem pufę siedziska. pkt 2 i 3 to jakieś 20 min roboty czytając i sprawdzając po 3x każdy krok.
4. Zdjęcie samego poszycia z oparcia PESTKA - mam doświadczenie ze zdejmowaniem poszyć z Octavi I - trochę gimnastyki i faktycznie trzeba było rozginać mocowania druciane.
W Touranie wszytko łatwo i pięknie poszło (załączę fotki) i bardzo pomaga link nr 1 do manuala
5. Poszycie trafiło do pralki - nie mam pewności, że działa podgrzewanie więc olałem temat (jakoś potem to sprawdzę zanim włączę ponownie podgrzewanie).
6. Został mi jeszcze etap wyjęcia mojego fotela i złożenia wszystkiego na miejsc z podmianką stelaża (będę miał teraz pasażera z regulacją wysokości) i założeniem mojego siedziska i nowego oparcia
Oto fotki: https://drive.google.com/drive/folders/ ... sp=sharing
ps: NIE MA KONIECZNOŚCI NIC CIĄĆ wszystko składa się jak klocki LEGO
zanim odkopię temat zwłoki to muszę zrobić wstęp:
Zima -> podgrzałem tyłeczek żonie

Telefon do ASO: "spoko mata 150zł, tydzień czekania, tapicerka ... 1000zł tylko na oparcie"

Szukanie przez 2 miesiące na allegro używanego fotela w tym samym kolorze i się udało

Teraz co zostało już zrobione:
1. Google.pl i znalazłem to: http://workshop-manuals.com/volkswagen/ ... /removing/
oraz to: http://modyfikacje-vw.blogspot.com/2011 ... azera.html
2. Korzystając z w/w linków zdjąłem oparcie fotela w całości po wcześniejszym demontażu plastików i pokręteł.
3. Zdjąłem pufę siedziska. pkt 2 i 3 to jakieś 20 min roboty czytając i sprawdzając po 3x każdy krok.
4. Zdjęcie samego poszycia z oparcia PESTKA - mam doświadczenie ze zdejmowaniem poszyć z Octavi I - trochę gimnastyki i faktycznie trzeba było rozginać mocowania druciane.
W Touranie wszytko łatwo i pięknie poszło (załączę fotki) i bardzo pomaga link nr 1 do manuala

5. Poszycie trafiło do pralki - nie mam pewności, że działa podgrzewanie więc olałem temat (jakoś potem to sprawdzę zanim włączę ponownie podgrzewanie).
6. Został mi jeszcze etap wyjęcia mojego fotela i złożenia wszystkiego na miejsc z podmianką stelaża (będę miał teraz pasażera z regulacją wysokości) i założeniem mojego siedziska i nowego oparcia

Oto fotki: https://drive.google.com/drive/folders/ ... sp=sharing
ps: NIE MA KONIECZNOŚCI NIC CIĄĆ wszystko składa się jak klocki LEGO