Posiadam Tourana ze skrzynią DSG o symbolu HXU i troszkę mi się sypie ta skrzynia.Mam okazję kupić taką z przebiegiem aczkolwiek sprawną ale o symbolu LQW z 2.0 TDI. Pytanie brzmi czy coś stoi na przeszkodzie bym podmienił te skrzynie? Co może być nie tak po takim zabiegu? Czy ktoś już ma jakieś doświadczenia w tej kwestii?
Skrzynia Biegów DSG ZAMIANA
- mexaris
- Przeglądacz
- Auto:: Passat 2.0 TDI BMP
- Imię:: Krzysztof
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Skrzynia Biegów DSG ZAMIANA
Witam wszystkich 
Posiadam Tourana ze skrzynią DSG o symbolu HXU i troszkę mi się sypie ta skrzynia.Mam okazję kupić taką z przebiegiem aczkolwiek sprawną ale o symbolu LQW z 2.0 TDI. Pytanie brzmi czy coś stoi na przeszkodzie bym podmienił te skrzynie? Co może być nie tak po takim zabiegu? Czy ktoś już ma jakieś doświadczenia w tej kwestii?
-
gregor75
- Auto:: touran 2.0tdi
- Imię:: grzegorz
Re: Skrzynia Biegów DSG ZAMIANA
witam kolego.szukam skrzyni dsg 2.0 tdi o symbolu LQW czy masz jakieś namiary?
-
Rędzian
- Początkujący
- Auto:: Altea, 2.0BKD, DSG, 2005
- Imię:: Marek
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
Koledzy macie blisko firmę Sopa Serwis. Duże doświadczenie. warto zadzwonić
- mexaris
- Przeglądacz
gregor75 Widziałem ją na All.... właściciel ewidentnie chciał się jej pozbyć.Chciał nawet obniżyć cenę do 1000 PLN żeby tylko mu to zabrać z placu.Jeśli się nie pozbył , może wystawi ponownie..? W każdym razie nie jest to takie proste z tą zamianą.Do każdego auta są trzy rodzaje skrzyń.Trzeba zadzwonić do ASO i zapytać o symbole , które pasują do Twojego auta.Nie musi być to akurat LQW.Jeśli nawet nie znajdziesz skrzyni z symbolem , który odpowiada skrzyni w Twoim samochodzie , kupujesz skrzynię 6 - cio lub 7 - mio stopniową (w zależności jaką masz w samochodzie) i przekładasz mechatronikę z Twojego auta.Jeśli natomiast masz padniętą mechatronikę , musisz skopiować oprogramowanie z twojej mechatroniki do nowej( mowa oczywiście o skrzyni z innym symbolem niż masz w aucie) .Dowiedziałem się że takie oprogramowanie firmy w sieci robią za 300 PLN.Trzeba tylko poszukać.
-
toorano
- Początkujący
- Auto:: Touran
- Imię::
Mój Touran miał takiego kopa, że mechanik (jeździ też na wyścigach) myślał że ma chipa, a okazało się, że mam mechatronikę i soft miałem od 1.9 (w 2.0 TDI 16V) ! Przejeździłem tak 80tyś km, teraz mam wgrany soft taki jak powinien być. Skrzynia wcześniej przerzuca bieg na wyższy i później redukuje, ciekawe czy spalanie spadnie (wcześniej miałem średnie 6,2).
- mexaris
- Przeglądacz
Tak więc , jak pisałem już w innym temacie , podmieniłem skrzynię z HXU na HLH , oczywiście jeszcze raz podjechałem do ASO i jeden z chłopaków potwierdził mi , że w wykazie części zamiennych w tym modelu występują skrzynie HXU , HLH i HQN. Wszystko działa , nie przechodzi w tryb serwisowy , przerzuca biegi po kolei , nie robi błędów i co najważniejsze , nie szarpie ! Czy ktoś może spotkał się z przesuwającą się na śrubach między poduszką a skrzynią ? Któryś raz z kolei już to dokręcałem i mam wrażenie , że za jakiś czas znów będę musiał ją nieco przesunąć i dokręcić.Ma ktoś na to jakieś lekarstwo?