Mam mały problem. Przy temperaturach poniżej 4 stopni na zewnątrz mój Touranek po dłuższym postoju (typu nocka) po odpaleniu po kilku sekundach wyświetla błąd i kontrolkę na desce o płynie chłodniczym. Co chyba z tym związane przy ujemnych temperaturach prawie w ogóle nie grzeje świec (przynajmniej według kontrolki). Podłączyłem więc VAGa.
Według odczytu z niego mam problem z czujnikiem G62 (temperatury płynu w obiegu chłodzenia), a odczyt wygląda tak
16502 - Engine Coolant Temp. Sensor (G62): Signal too High
P0118 - 000
Czyli mówi, że zbyt wysoki sygnał z czujnika temp. płynu chłodzącego (G62).
Wymieniłem już czujnik, który myślałem że nim jest, a znajduje się poniżej głowicy z tyłu (patrząc od przodu samochodu), blisko serwa pompy hamulcowej. Trzeba ściągnąć rurę od filtra powietrza żeby go wymacać (bo nie da się go zobaczyć). Jest on szary, ma dwa styki, a mocowany jest za zawleczkę. Numer katalogowy to 06A 919 501 (bądź 06A 919 501A).
Pytanie moje brzmi, czy wymieniłem dobry czujnik, bo żadnej poprawy nie ma. Błędem wali w dalszym ciągu
Może ktoś ma jakieś sugestie, lub wie gdzie go szukać (G62) jeśli jest faktycznie jakiś inny jeszcze?
Gdzieś czytałem że przy innych typach diesli G62 ma mieć wtyczkę z czterema pinami... Może i tu gdzieś taka jest... ale gdzie??