Usunięcie CNG

Awatar użytkownika
Muti
Władca postów
Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
Imię:: Mateusz
Podziękował: 75 razy
Otrzymał podziękowań: 365 razy

Re: Usunięcie CNG

Post autor: Muti »

Kable i świece najpierw

NzTT
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy :)
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów
Auto:: Sharan 7N CFGB
Imię:: Paweł
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Post autor: Dodi »

ja kiedyś miałem zmieniać z cng na lpg w Oplu Zafirze... dowiadywałem się sporo na ten temat... w oplu wtryski od gazu pasowały nawet do LPG. Trzeba było zmienić elektronikę od gazu, butle... gazownik u mnie powiedział, że zrobi to bez problemu...

ktoś tu napisał, że silnik będzie palił 30 % benzyny i 70% gazu... to nie jest silnik TSI gdzie jest taka sytuacja... tu ( czyli w 2.0 MPI ) taka sytuacja nie ma miejsca...
Rafal_K
Początkujący
Auto:: Touran 2.0 2007
Imię:: Rafał
Podziękował: 1 raz

Post autor: Rafal_K »

Jeśli chodzi o te szarpniecia to dodam, że są one tylko na benzynie. Jadac na gazie nie ma tego...
Czyli zmienic swiece?

Co do zmiany na LPG to raczej decyzja podjęta ze zmieniamy. Tylko dobrego magika musze szukac zeby poogarnial te wszystkie czujniki itp... Jestem gotowy nawet pojechac kawalek dalej jak moja okolica byle by dobrze bylo zrobione...
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów
Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
Imię:: Mateusz
Podziękował: 75 razy
Otrzymał podziękowań: 365 razy

Post autor: Muti »

No to znaczy, że coś z wtryskami benzyny . Warto takie informacje od razu pisać... Na początek zalał bym amsoil P. I do czyszczenia wtryskow i pojezdzil na benzynie trochę szybciej.

NzTT
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy :)
Awatar użytkownika
Cesarz
Władca postów
Auto:: 5T1 2.0TDI, DFHA 2017
Imię:: Michał
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowań: 223 razy

Post autor: Cesarz »

Rafal_K poczytaj cng.auto.pl moze tam Ci ktos poleci gazownika... Tu sie glownie :on: leje ;)
1T1 HL 2005 2.0 TDI BKD+ 176KM/350Nm
5T1 HL 2017 2.0 TDI DFHA 190KM/400Nm
krukim
Początkujący
Auto:: Touran 2.0 cng lpg 2006
Imię:: krukim
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Post autor: krukim »

marcyb3 pisze:ale tego silnika nie da się zrobić typowo na LPG, on będzie pobierał 70% gazu i 30% benzyny by schłodzić wtryski, więc to nie tak fajnie wygląda,no i instalacja też nie jest tania do takiego silnika
Ja posiadam 2.0 8v cng przerobionego na lpg i jestem bardzo zadowolony. Te proporcje to nie w tym silniku. Benzyna jak w typowym lpg tylko do momentu osiagniecia odpowiedniej temp. a potem przełącza sie na lpg. Jedyną wadą jest check engine który doszukuje sie ciśnienia na listwie paliwowej i nie ma na to poki co rozwiazania. (przynajmniej ja nie znalazłem)

Ja kupiłem z oryginalnymi butlami od cng które zostały zaadoptowane do lpg. Ostatnio zauważyłem, ze kiedy mam mało gazu to przy gwałtowniejszym przyspieszaniu przełącza mi na benzynę. Jezeli jadę spokojnie jedzie na lpg i jest ok. Kiedy jest duzo gazu wszystko jest ok nawet jak pocisnę mocniej. Może ktoś ma jakiś pomysł od czego tak sie robi?
Rafal_K
Początkujący

O prosze. A ja rozmawiałem z jednym gazownikiem tomówił, że wtryski też nowe trrrzeba dać.
Bedzie trzeba poszukać jakiegoś lepszego fachowca bo jak kolego piszesz, widać że się da.
Czyli trzeba przerabiać na standardowe LPG :D
robbi
Auto:: caddy 2,0 cng 2010
Imię:: r

Post autor: robbi »

Witam . Ja co prawda mam VW Caddy ale też 2,0 bsx przerobione na lpg . U mnie check się nie świeci ale wskazówka od cng leży, świeci rezerwa i mam co chwilę komunikat żebym zatankował cng . Da się coś z tym zrobić? Pytanie do krukim ile ci pali lpg bo mi tak 12 litrów w jeździe mieszanej . To chyba trochę dużo. Masz legalne te butle cng? bo mi gazownicy na dzień dobry powiedzieli że oryginalne butle od CNG do wywalenia. Mam teraz zbiornik niby 45 litrów ale jak tankuje to max wchodzi 37 litrów. Na zbiorniku nie zrobię nawet 300 km - wielka lipa. Poza tym auto fajnie chodzi i nie mam zastrzeżeń.
krukim
Początkujący
Auto:: Touran 2.0 cng lpg 2006
Imię:: krukim
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Post autor: krukim »

Własnie ogarniam butle bo cng trzeba wyrzucić i załozyc lpg. Kolega obiecał mi butlę 55l ale czekam na info. U mnie check caly czas sie swieci a wskazówka na maxa od cng. Spalanie faktycznie kolo 12l albo lepiej ale mam ciagle kłopot z przelączaniem sie na paliwo w czasie jazdy wiec mało adekwatny pomiar. Bede coś wiecej wiedział kolo konca roku. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
hubert222
Zaawansowany
Auto:: Touran 2004 1.9 TDI AVQ
Imię:: Hubert
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 48 razy

Post autor: hubert222 »

Dzisiaj widzialem znajomego tourana po demontazu cng i zalozeniu lpg. On do lpg mial inne wtrtski zalozone i podobnie na fisie wskazowka poziomu paliwa lezy i swieci sie komunikat zeby zatankowac cng. Natomiast poziom benzyny pokazuja na fisie na dole "kwadraciki" Da sie jakos pozbyc tego komunikatu o rezerwie?? Bledow w vcds nie ma.
robbi
Auto:: caddy 2,0 cng 2010
Imię:: r

Post autor: robbi »

moi gazownicy nie dali sobie z tym rady. Doradzili jedynie wymianę licznika na taki z normalnej benzyny. Nie wiedzą tylko czy wkaznik paliwa (te kwadraciki ) podejdzie bezproblemowo na zwykły wskaźnik
Rafal_K
Początkujący

Witajcie.
Jako autor tematu sie wypowiem.
Dwa dni temu moje auto zostalo wkoncu przerobione na normalne LPG.
Jako.ze gazownicy, ktorzy to robili przerabiali juz takie auta, to wyzwaniem dla nich bylo to ze jeszcze Tourana nie przerabiali, a tym bardziej wersji 7 osobowej.
No ale sie udalo i obylo sie bez problemow.
Zostal zamontowany cylindryczny zbiornik gazu o pojemnosci 45 litrow.
Nowy zbiornik zostal zamontowany w miejscu jednego ze starych zbiornikow.
Bledow nie ma, jedynie miga kontrolka o braku gazu w bytlach i komunikaty o tankowaniu.
Jak mi powiedzieli obejscie tego jest na chwile obecna nie mozliwe, bo uklad sterowania gazy jest w komputerze sterowania benzyny. CHECKi sie nie pala...
Podstawa tego jest zostawienie 2 elektrozaworow ze starych butli.
Auto przelacza sie juz przy temp silnika 25*C (nic nie szarpie) oraz zostal ustawiony cieply start, czyli jak na starym gazie tak i tu odpala na gazie. Ze wzgledu na maly zbiornik benzyny.

Jedynie zastanawie mnie jedno.
Jak odbieralem auto to powiedzieli ze odpala na gazie itd...
Wiec czemu na zegarach przy kwaadracikach poziomu paliwa pali sie strzalka, tak jakby jechal na benzynie, przy czym na wskazniku gazy pali sie ze jedzie na gazie.

Tez tak macie?
lumenn
Auto:: caddy 2,0 CNG 2010R
Imię:: Marcin

Post autor: lumenn »

Witam kolegów

Kilka dni temu wstawiłem LPG do mojego CADDY III 2.0 CNG 2010r, wycięte zostały wszystkie butle z zaworami a reszta osprzętu została nie naruszona - czyli jeździmy na benzynie bo ciśnienie gazu CNG na wskaźniku wynosi "0".
Żółtą kontrolkę rezerwy gazu zakleiłem czarną naklejką a komunikaty o tankowaniu ignoruję .Strzałka przy wskaźniku ilości benzyny będzie się palić zawsze ponieważ oszukujemy komputer że jedziemy na BP. Check silnika nie zapala się a jeździ się dobrze. Trzeba go jeszcze wyregulować bo za dużo pali LPG , wyszło mi 17 litrów na dystansie 130km .Będę kolegów informował o dalszych spostrzeżeniach .

PS borykam się od 2 miesięcy w tym aucie z kontrolą EPC i ESP która zapala się dość często , co powoduje wchodzenie w tryb awaryjny silnika i błąd P0221.
Było tak jeszcze przed instalowaniem LPG.

pozdrawiam marcin

Witam koledzy....instalacja LPG po regulacjach chodzi świetnie i pali teraz 10 litrów w trasie i 13 litrów w mieście.
Mam radę dla osób czytających nasze forum ,którzy zastanawiają się nad zmianą CNG na LPG- nie kombinujcie z adaptacją butli i wtrysków od CNG bo tylko stracicie czas i kasę na poprawki i przeróbki.
A jak to zrobić dobrze :
1.wywalić butle i zawory
2.zostawić cały osprzęt od CNG w komorze silnika.(unikniesz check engin)
3.montujesz instalację LPG z butlą pod autem i nowymi wtryskami.
I jest OK!!

pozdro marcin
604339033
ishi
Auto:: Touran 2.0 CNG/LPG
Imię:: Darek

Post autor: ishi »

Kilka dni korzystałem z forum więc dam i coś od siebie :)

Dwa lata śmigałem Touranem na CNG - działał idealnie, stacje mam blisko więc super... Do czasu gdy reduktor zaczął upuszczać gaz.

W takiej sytuacji jest kilka opcji:

-nowy reduktor Teleflex w ASO: 5100zł + robocizna / bez komentarza
-nowy reduktor Teleflex w Krakowie od przedstawiciela tej firmy: 3600zł / trochę drogo (szczególnie, że zaraz padną wtryskiwacze, cewki na butlach...)
-używany reduktor Teleflex: 500zł-900zł / czysta loteria czy będzie sprawny
-używany reduktor Teleflex zregenerowany przez P.Mariusza (Warszawa tel.795547270) daje gwarancje 3 miesiące, kilka osób z cng.auto.pl wspomina, że działa to nawet kilka lat: 800zł /moim zdaniem też trochę loteria
-używany reduktor Ventrex (z VW od 2009r) + zmiana softu w auto-krak: 500zł-900zł reduktor + 1500zł usługa / ventrex niby bezawaryjny jednak....
-wymontowanie reduktora i wymiana membrany: 50zł / podobno działa to 3 dni / nie znalazłem informacji w sieci poza słabą jakością
-montaż LPG: 2500zł - 3000zł (można sprzedać instalacje CNG) / gwarancja 2 lata

Ja wybrałem ostatnią opcję, chociaż wolałbym zostać na CNG. Szkoda.

Na plus zmiany na LPG będzie to, że na otomoto Tourany z CNG są 3000zł tańsze od LPG :) Czyli przy sprzedaży tak naprawdę wyjdzie na to samo... Bo samej oszczędności z LPG nie ma:

aktualne koszta: 100km = 26zł (+ przegląd co 3 lata: 800zł)
koszta LPG: 100km = 13l * 2,50 = 32zł

Po zmianie wrzucę info o szczegółach instalacji LPG.

-- Pt cze 16, 2017 13:58 --

Uff... CNG zostało i działa bez zarzutu. Winowajcą był przewód wychodzący z reduktora do wtryskiwaczy, wystarczyło go odrobinę skrócić/obrobić. To nic, że przynajmniej kilku magików od LPG stwierdzało ulatnianie się gazu z reduktora i o mało co nie wywaliłem całej instalacji... :lol: Swoją drogą poszukiwania serwisu (Śląsk, Małopolska) dały nieciekawy wynik, nikt nie chciał się podjąć naprawy, wymiany instalacji. Udało się w Pszczynie (Auto Lekki), nie było problemu założyć LPG wraz z opanowaniem oprogramowania, nie było problemu wymienić reduktor (dobra cena) oraz nie było naciągania na drogie naprawy, temat zamknął się w 100zł...
ODPOWIEDZ