U mojego zmiennika z pracy pojawił się problem z PDC po zdjęciu zderzaka i malowaniu. Mechanicy sprawdzali i twierdzą że wszystko dobrze podłaczyli. Po włączeniu wstecznego piszczy tylko i nie działa PDC.
Gdzie w VCDS można sprawdzić PDC poza autodiagnostyką całego auta. Gdzie są "Measuring Block" i jak w nie wejść aby przetestować każdy czujnik po kolei. Nie testowałem nigdy PDC...
PDC po właczeniu wstecznego piszczy
- andrz3j
- Specjalista
- Auto:: T1, 1.6 FSI BAG, 2003
- Imię:: Andrz3j
- Podziękował: 27 razy
- Otrzymał podziękowań: 102 razy
To auto z grupy vag niestety nie Touran. Dokładnie Golf V 1.4 benzyna
wersja Goal rocznik 2005 tyle tylko wiem.
Po sprawdzeniu...
Sterownik PDC z literką A.
Bloki pomiarowe sa w ostatnim dziale park asist kanal 01. Okazało się ze działa tylko tylny lewy czujnik (a w vcdsie podaje że to prawy)reszta nie działa. Jutro zdejmują jeszcze raz cały zderzak. Z pisczeniem jest tak że najpierw na sekunde zapiszczy(czyli zgłosi swoją gotowość PDC) , potem przerwa i nastepnie ok 4 sekund piszczy a potem milczy "na amen". Wyskoczyły po przeskanowaniu dwa błędy z tego co pamiętam 0473 i ... (short to ground i short to plus) oba dotyczył prawego czujnika.
P.S. Napiszę jak będzie rozwiązany problem z tym PDC. Wlaścicielom Touranów też sie przyda info.
Po sprawdzeniu...
Sterownik PDC z literką A.
Bloki pomiarowe sa w ostatnim dziale park asist kanal 01. Okazało się ze działa tylko tylny lewy czujnik (a w vcdsie podaje że to prawy)reszta nie działa. Jutro zdejmują jeszcze raz cały zderzak. Z pisczeniem jest tak że najpierw na sekunde zapiszczy(czyli zgłosi swoją gotowość PDC) , potem przerwa i nastepnie ok 4 sekund piszczy a potem milczy "na amen". Wyskoczyły po przeskanowaniu dwa błędy z tego co pamiętam 0473 i ... (short to ground i short to plus) oba dotyczył prawego czujnika.
P.S. Napiszę jak będzie rozwiązany problem z tym PDC. Wlaścicielom Touranów też sie przyda info.
- andrz3j
- Specjalista
- Auto:: T1, 1.6 FSI BAG, 2003
- Imię:: Andrz3j
- Podziękował: 27 razy
- Otrzymał podziękowań: 102 razy
Mają zdjąć zderzak i podjadę do kolesia i będę podłączał po kolei czujniki i sprawdzał w blokach pomierowych czy działają.
Plus taki że kolesiowi pokazałem dokładnie swojego Tourana(wcześniej widział go tylko na parkingu i ulicy) i tak się zachwycał że nie chciał z niego wysiąść twierdząc że sprzedaje golfa i kupuje Turiego, koniecznie Highline
. Także za kilka miesięcy może nowy forumowicz się pojawić
[ Dodano: Pon Mar 12, 2012 14:21 ]
"Mechanicy" zdjęli zderzak i sie okazało że jak zakładali wczesniej to kable pourywali, polutowali je na nowo i wszystko śmiga..
Problem rozwiązany
Plus taki że kolesiowi pokazałem dokładnie swojego Tourana(wcześniej widział go tylko na parkingu i ulicy) i tak się zachwycał że nie chciał z niego wysiąść twierdząc że sprzedaje golfa i kupuje Turiego, koniecznie Highline
[ Dodano: Pon Mar 12, 2012 14:21 ]
"Mechanicy" zdjęli zderzak i sie okazało że jak zakładali wczesniej to kable pourywali, polutowali je na nowo i wszystko śmiga..
Problem rozwiązany