hagio pisze:
W naszych autach vcds pokazuje pięknie uszkodzenie tej pompki. Np
01415 - Pompa obiegowa (V55)
010 - Przerwa / zwarcie z plusem - Sporadyczny
Ramka zamrożona:
Stan błędu: 00101010
Priorytet błędu: 0
Właśnie ja mam autoskan czyściutki a objaw taki jak w pierwszym poście tego wątku czyli temperatura wody w piecu sięga 120 stopni, a w silniku bez zmian. Po włączeniu się nadmuchu do kabiny leci zimne powietrze więc musi to być pompka V55.
Jest to możliwe gdy urwie się wirnik. Silniczek pracuje ,ale pompka nie pompuje-wtedy jest brak błędu .jesteś pewien że czujnik dobry?
O jaki czujnik pytasz? G18 jest ok bo obserwowałem przez cały proces włączenia się webasto i zachowuje się tak jak powinien. Nie ma żadnych odchyłów. Jeśli mowa o G62 to też jest w porządku. Chociaż tutaj się tylko opieram na wskaźniku z zegarów ale przecież na zegarach pokazuje temperaturę właśnie z czujnika G62, a ładnie po odpaleniu rośnie do 90 stopni.
Update:
Nie testowałem pompki V55. Oparłem się na wiedzy z VCDS'a i tego wątku. Bez względu na to czy wirnik zerwany czy pompka uwalona efekt jest taki że nie pcha wody więc raczej nie ma innej możliwości musi być wina V55.
Tak G18. Jak się domyślam odpalasz postojowe na zgaszonym silniku i piecyk po osiągnięciu 80 pare stopni wyłącza się i blokuje. Na odpalonym silniku nie powinno tak się dziać bo obieg wymusza pompa wody silnika.
hagio pisze:Tak G18. Jak się domyślam odpalasz postojowe na zgaszonym silniku i piecyk po osiągnięciu 80 pare stopni wyłącza się i blokuje. Na odpalonym silniku nie powinno tak się dziać bo obieg wymusza pompa wody silnika.
Tak na zgaszonym. Za drugim podejściem już grzeje do 120 stopni i potem chłodzi do 70-80 i pewnie tak w kółko. Kwestia parunastu sekund i już taką temperaturę łapie. Temperatura na G62 się nie zmienia + z nawiewów wieje zimnym powietrzem.
Witam! Ciekawy temat z tym webasto. Mam w swoim 1T3 TT VEVO jako dogrzewacz i chciałbym rozbudować do postojowego.
Mam pytanie dotyczące paneli: czy pasuje każdy panel czy musi być do Tourana?
Te z golfów czy z pasatów wyglądają podobnie (różnią się tylko wykonaniem pokręteł) ale czy podejdą?
Kilka cyferek:
Touran: 3AA907044AJ -taki powinien być według Etki
Pozostałe: 3AA907044E -chyba Passat, 1K8907044C -chyba Golf ,Jetta -czy można też zastosować i wszystko będzie działać?
Witam po wymianie panelu z funkcją webasto i zamianą kabelków ,pokazują mi się krzaczki na wyświetlaczu a za jakiś czas dopiero wskazanie temperatury czy to normalne .
Czy ktoś ma wsad i może mi to naprawić
Problem rozwiązany wystarczyło zrobić w vcds przywrócenie ustawień standartowych klimatronika i krzaczki znikły.
Ostatnio zmieniony pt lip 07, 2017 21:37 przez darek_w, łącznie zmieniany 1 raz.