Witam
Touran 2011
Nie mogę znaleźć przyczyny braku zasilania w gniazdach zapalniczek. To znaczy we wszystkich trzech jest napięcie ale tylko 3,8V co jak już wspomniałem skutkuje brakiem możliwości podłączenia jakiegokolwiek odbiornika.
Oczywiście bezpieczniki sprawdzałem
nie działające gniazda zapalniczki
- Robal
- Przeglądacz
- Auto:: Touran, BKC, 2004
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 25 razy
- Otrzymał podziękowań: 17 razy
Re: nie działające gniazda zapalniczki
Jeśli bezpiecznik nie jest przepalony / nadpalony to sprawdź masę. Zbyt niskie napięcie wskazuje na kiepskie połączenie jednego z biegunów.
-
wicher:
- Początkujący
- Auto:: 1T3, 2.0 TDI 170 DSG 2011
- Imię:: Tomek
Wątek jakości połączeń też już wyeliminowałem. Zarówno przewody masowe jak i ciągłość przewodów do bezpieczników 42 i 47 i dalej do bezpiecznika 50A w komorze silnika sprawdziłem pod obciążeniem.
Jedyne co mi pozostało to już jutro rozebrać skrzynkę przyłączeniową tę właśnie w komorze silnika i sprawdzić co się tam dzieje, ale aż nie chce mi się wierzyć, że tam może być problem.
Dam znać jak coś znajdę.
Chyba, że macie jakieś inne sugestie?
Jedyne co mi pozostało to już jutro rozebrać skrzynkę przyłączeniową tę właśnie w komorze silnika i sprawdzić co się tam dzieje, ale aż nie chce mi się wierzyć, że tam może być problem.
Dam znać jak coś znajdę.
Chyba, że macie jakieś inne sugestie?
-
wicher:
- Początkujący
Bardzo dobre pytanie, aż głupio mówić ale tego nie mierzyłemPIOTREL pisze:A jakie jest napięcie na bezpiecznikach?
Podejrzewam jednak że 3,8 V skoro ciągłość przewodów jest zachowana, a skoro tak to chyba pozostaje grzebnąć w skrzynce i sprawdzić zasilanie na bezpiecznik.
Nie wytrzymałem i poleciałem sprawdzić do garażu. Nie wiem czy się cieszyć czy nie bo zasilanie bezpiecznika jest prawidłowe 12V. (choć nie mierzyłem pod obciążeniem).
- PIOTREL
- Expert
- Auto:: 2.0 173Ps BMM mod 2008
- Imię:: Piotr
- Podziękował: 64 razy
- Otrzymał podziękowań: 108 razy
Kolego zacznij sprawdzać styki przy bezpiecznikach i styki samych bezpieczników. Sprawdź jeszcze pod obciążeniem.
-
wicher:
- Początkujący
Temat rozwiązany. Problemem okazał się nadpalony styk w skrzynce bezpieczników pod maską.