Pekajaca rurka dolotu EGR

szymma
Początkujący
Auto:: VW Touran 1.9 TDI 2004
Imię:: Mateusz
Podziękował: 3 razy

Pekajaca rurka dolotu EGR

Post autor: szymma »

Witam wymieniłem w moim touranie rurkę egr (ta mniejsza) ok rok temu na (oryginale jeździłem 12 lat :D ) silnik to 1.9 tdi 2004r 77 kw
Pierwsza wymieniona rok temu( oryginał pękł bo z tego co zauważyłem nie dokrecili dokładnie kolektora dolotowego) -.- bo dojscie tam jest kiepskie i od drgań pewnie poszla. Wytrzymała niecały rok.. 2 miesiące temu pękła.
Zamówiłem kolejna uzywke koszt 50 zl i ?? Pękła tydzień temu.(Wytrzymała 1.5msc )
Już prawie jest cała peknieta więc wypada wymienić.. I tu pytanie jaka może być przyczyna? Te ostatnie obie wymieniane były przez mechanika i mnie czyli zrobiliśmy to tak jak trzeba.. tylko nadal nie wiem co jest przyczyną pękania :/
Załączniki
Cała rurka
Cała rurka
Screenshot_2017-05-19-12-22-18.png
VWariaT
Zaawansowany
Auto:: 1T2 2.0TDI
Imię:: VWariaT
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowań: 55 razy

Re: Pekajaca rurka dolotu EGR

Post autor: VWariaT »

Wytnij (lub kup) zaślepki z blachy 1,5~2mm i problem rozwiązany. Po co pompować spaliny w kolektor :ok:
Był: 1T2 -> Z czerni wyłonił się początek....
Jest: Citroen DS5 Sport Chic 'Denon
szymma
Początkujący

Kolego to jest najprostrza droga , ale musi być powód przez który pękają teraz wydam 200 zl i naprawie A jak zostawię to aby dalej się psulo rozwali mi coś ważniejszego i DROZSZEGO :(
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 420 razy

Post autor: wesol »

Nie ma sily musza byc drgania. Moze to luzne jest a moze tez i masz ta rurke napieta mocno.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
VWariaT
Zaawansowany
Auto:: 1T2 2.0TDI
Imię:: VWariaT
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowań: 55 razy

Post autor: VWariaT »

szymma pisze:A jak zostawię to aby dalej się psulo rozwali mi coś ważniejszego i DROZSZEGO :(
Nic Ci się nie rozwali. Poczytaj co to jest EGR to zrozumiesz.
Był: 1T2 -> Z czerni wyłonił się początek....
Jest: Citroen DS5 Sport Chic 'Denon
szymma
Początkujący

Wiem co na czym polega i wiem jakie są plusy i minusy zaslepienia egr taki zielony to ja nie jestem :D mówisz ze nie rozwali, jeżeli to przez np niedokrecony kolektor albo chlodniczke spalin to za chwilę kolejne rurki pekna, zawsze może coś się dalej popsuć ;p cos poluzowac itd. Egr ogólnie jest dla mnie troszkę zbędny ale ze dbam o środowisko to lepiej żebym miał ciut większe spalanie i mniej mocy a była mniejsza emisja spalin a tak wgl wie ktoś o ile mniej więcej się zwiększy emisja spalin ? Glownie chyba tam o azot chodzi.

-- Pt maja 19, 2017 20:35 --
wesol pisze:Nie ma sily musza byc drgania. Moze to luzne jest a moze tez i masz ta rurke napieta mocno.

No tak ale jeśli kolektor jest dobrze przykrecony a rurka od tego samego modelu to powinno być wszystko ok a jednak cuda się zdarzają :D za tydzień wszystko porozbieram sprawdzę do jakiej temp się nagrzewaja spaliny w rurce może zbyt duza temp. A tak nie N temat dziś zaswiecila mi kontrolka esp i nie chce zgasnac;/

-- Wt maja 23, 2017 12:59 --

Kontrolka zgasnela po ponownym wytuszeniu w droge, na dniach będziemy sprawdzać czy coś luźne nie jest, że pęka

-- Pt maja 26, 2017 08:17 --
Załączniki
Wyciągnięta Stara rurka, udało mi się wywnioskować, że...<br />Kolejność montażu ma znaczenie ! Najpierw zakładamy rurke na szpilki które znajdują sie po prawej stronie , później przykrecamy rurke od góry (przy egr) A dopiero pozniej przykrecamy na szpilkach, dlaczego? Jeżeli najpierw przykrecimy Na szpilkach powstaje minimalny luz który powoduje pękanie rurki .. pół silnika rozebralismy aby to dojrzeć, także najpierw do góry dokrecamy później na szpilkach ponieważ na szpilkach ma troszkę luzu aby się mogła ułożyć.
Wyciągnięta Stara rurka, udało mi się wywnioskować, że...
Kolejność montażu ma znaczenie ! Najpierw zakładamy rurke na szpilki które znajdują sie po prawej stronie , później przykrecamy rurke od góry (przy egr) A dopiero pozniej przykrecamy na szpilkach, dlaczego? Jeżeli najpierw przykrecimy Na szpilkach powstaje minimalny luz który powoduje pękanie rurki .. pół silnika rozebralismy aby to dojrzeć, także najpierw do góry dokrecamy później na szpilkach ponieważ na szpilkach ma troszkę luzu aby się mogła ułożyć.
ODPOWIEDZ