Jak wyjąć "małą" szybkę w tylnych drzwiach?
- Dodi
- Władca postów
- Auto:: Sharan 7N CFGB
- Imię:: Paweł
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowań: 58 razy
Jak wyjąć "małą" szybkę w tylnych drzwiach?
jak w temacie... oczywiście tez pytam jak wyjąć "główną" szybę z tylnych drzwi? moze macie jakies sposoby zeby duzo sie nie nameczyc ani nic nie zepsuc co gorsza... bede sobie przyciemniał szyby i dlatego pytam...
- spacewalker
- Władca postów
- Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 117 razy
- Otrzymał podziękowań: 697 razy
- spacewalker
- Władca postów
- Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 117 razy
- Otrzymał podziękowań: 697 razy
- Dodi
- Władca postów
- Auto:: Sharan 7N CFGB
- Imię:: Paweł
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowań: 58 razy
na poczatku myslałem ze sobie z tym nie poradze... bo kiedys robiłem w golfie IV i było bardzo ciezko z ta mała szybka... w Touranie poszło jak po maśle
1. Najpierw sciagamy "boczek" z drzwi... uwaga na zatrzaski, sa delikatne...
2. opuszczamy szybe prawie do konca i wyciągamy plastikowy klin, trzymający szybą w prowadnicy... w passacie wybijałem to sruboktretem ale tu poszedłem po rozum do głowy i wkreciłem w srodek odpowiedniego blachowkreta, potem kombinerkami delikatnie szarpnąłem kilka razy i wyszło bez problemu (psiuknąłem tez WD-40), ten sposób ma jeszcze jedną zaletę, mianowicie klin nie wpada do środka i nie trzeba odkrecać tej całej blachy zeby go wyjąć...
3. teraz trzeba odkręcic ta czarną osłonę "słupka" środkowego, sruby (x2) sa po uszczelką
4. wyciagamy szybe delikatnie do gory... wychdzi bez problemu...
5. odkręcamy prowadnicę szyby przylegajacą do małej szybki, sruby (x2) sa pod okragłymi zaslepkami tyz pod mała szybką
6. ostatnia czynnyść to delikatne zdjęcie całej uszczelki dookoła drzwi po zewnetrznej stronie... mała szybka jest wpuszczona własnie w tą uszczelkę i wychodzi razem z nią bez zadnego problemu...
montaż odbywa sie w odwrotnej kolejności...
1. Najpierw sciagamy "boczek" z drzwi... uwaga na zatrzaski, sa delikatne...
2. opuszczamy szybe prawie do konca i wyciągamy plastikowy klin, trzymający szybą w prowadnicy... w passacie wybijałem to sruboktretem ale tu poszedłem po rozum do głowy i wkreciłem w srodek odpowiedniego blachowkreta, potem kombinerkami delikatnie szarpnąłem kilka razy i wyszło bez problemu (psiuknąłem tez WD-40), ten sposób ma jeszcze jedną zaletę, mianowicie klin nie wpada do środka i nie trzeba odkrecać tej całej blachy zeby go wyjąć...
3. teraz trzeba odkręcic ta czarną osłonę "słupka" środkowego, sruby (x2) sa po uszczelką
4. wyciagamy szybe delikatnie do gory... wychdzi bez problemu...
5. odkręcamy prowadnicę szyby przylegajacą do małej szybki, sruby (x2) sa pod okragłymi zaslepkami tyz pod mała szybką
6. ostatnia czynnyść to delikatne zdjęcie całej uszczelki dookoła drzwi po zewnetrznej stronie... mała szybka jest wpuszczona własnie w tą uszczelkę i wychodzi razem z nią bez zadnego problemu...
montaż odbywa sie w odwrotnej kolejności...
- darek8677
- Użytkownik
- Auto:: Touran'06BXE 105KM
- Imię:: Darek
Re: Jak wyjąć "małą" szybkę w tylnych drzwiach?
Witam;)
Czyli zeby wyjac mala szybke w tylnych drzwiach trzeba zdjac poszycie drzwi zeby odkrecic dwie srubki pod szybka a nastepnie zdjac uszczelke zewnetrzna? Dobrze zrozunialem?
Pytam ponoewaz bede wymienial ta szybke bo mi jakis arabski gnój wybil ją zeby zajomac fotelik ale odstraszyl go alarm...
Czyli zeby wyjac mala szybke w tylnych drzwiach trzeba zdjac poszycie drzwi zeby odkrecic dwie srubki pod szybka a nastepnie zdjac uszczelke zewnetrzna? Dobrze zrozunialem?
Pytam ponoewaz bede wymienial ta szybke bo mi jakis arabski gnój wybil ją zeby zajomac fotelik ale odstraszyl go alarm...
ZWzPD
280<kkm;)
280<kkm;)
-
4maly
- Kandydat
- Auto:: Touran
- Imię:: Bartosz
Re: Jak wyjąć "małą" szybkę w tylnych drzwiach?
Hej,
Mam ten sam problem. Jak zdjąć tą uszczelkę? Od jakiej strony zacząć ściąganie ten uszczelki? od strony zawiasów? i czy trzeba zdjąć ta czarna maskownicę słupka (zewnętrzna).
Pozdrawiam
Bartosz
Mam ten sam problem. Jak zdjąć tą uszczelkę? Od jakiej strony zacząć ściąganie ten uszczelki? od strony zawiasów? i czy trzeba zdjąć ta czarna maskownicę słupka (zewnętrzna).
Pozdrawiam
Bartosz