Interwał wymiany rozrządu.
-
guciokobuch
- Początkujący
- Auto:: Touran 1,9 BLS 2007
- Imię:: Rafał
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Interwał wymiany rozrządu.
Witam. Wiem że temat jest dobrze omówiony tu viewtopic.php?f=50&t=2502&view=unread#unread
Ale wątek jest zablokowany i nie można już pod nim pisać.
Dużo powiedziano tam o przebiegach przy jakich wymieniać rozrząd. A ja mam pytanie czy warto bawić się wymianę bo w lipcu minie cztery lata od wymiany?
U mnie jest specyficzna sytuacja bo kompletny rozrząd został po raz pierwszy wymieniony przy przebiegu 150200 w lipcu 2013 roku w Serwisie ASO. Silnik BLS. A w tej chwili ma przebieg 186200. Czyli na pasku zrobił dopiero 36000 ale zbliża się te magiczne cztery lata od montażu. Biorąc pod uwagę że na pierwszym zrobił ponad 5 lat to mógłbym jeszcze spokojnie śmigać. Dodam że wszystkie informacje są potwierdzone w kilku źródłach i nie ma mowy o kręconym przebiegu. Proszę o poradę.
Ale wątek jest zablokowany i nie można już pod nim pisać.
Dużo powiedziano tam o przebiegach przy jakich wymieniać rozrząd. A ja mam pytanie czy warto bawić się wymianę bo w lipcu minie cztery lata od wymiany?
U mnie jest specyficzna sytuacja bo kompletny rozrząd został po raz pierwszy wymieniony przy przebiegu 150200 w lipcu 2013 roku w Serwisie ASO. Silnik BLS. A w tej chwili ma przebieg 186200. Czyli na pasku zrobił dopiero 36000 ale zbliża się te magiczne cztery lata od montażu. Biorąc pod uwagę że na pierwszym zrobił ponad 5 lat to mógłbym jeszcze spokojnie śmigać. Dodam że wszystkie informacje są potwierdzone w kilku źródłach i nie ma mowy o kręconym przebiegu. Proszę o poradę.
- deocerta
- Auto:: VW TOURAN 1.9 TDI 2007r
- Imię:: Marcin
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Re: Interwał wymiany rozrządu.
Weź pod uwagę, że to się po prostu starzeje i mimo wszystko zużywa mimo małego przebiegu. Koszt wymiany jest niewielki w porównaniu do problemów później. Nie wiem czy warto ryzykować.
Nie żałuj umarłych, Harry, żałuj żywych, a przede wszystkim tych, którzy żyją bez miłości.
-
ciaplo1
- Przeglądacz
- Auto:: BMM 07.
- Imię:: Przemek
- Podziękował: 17 razy
- Otrzymał podziękowań: 7 razy
Guciokobuch, na tym rozrządzie zrobisz następne 36 tyś w cztery lata i nic mu się nie stanie
- PIOTREL
- Expert
- Auto:: 2.0 173Ps BMM mod 2008
- Imię:: Piotr
- Podziękował: 64 razy
- Otrzymał podziękowań: 108 razy
Jeśli masz jakieś obawy to aby spać spokojnie wymień sam pasek. Skoro jesteś pewien tego ile zostało na tym zrobione kilometrów to rolki i napinacz powinny być bez zarzutu. One nie starzeją się tak z wiekiem jak sam pasek.
-
Zimny Chirurg
- Przeglądacz
- Auto:: Touran 2,0TDI BKD 2007r
- Imię:: Domin
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 11 razy
Nie 4 lata tylko 5
A 2 sprawa jak nie masz przebiegu przez 5 lat to spokojnie mozesz do 6 lat dociągnąć.
Co do zrywania to nie ma reguły. Nowy może mieć wade i sie zerwać podczas 1 odpalania. Napinacz paść po 100km. Albo pompa. To tylko troche metalu i gumy. Innymi słowy globalizacja.
Pozdro
A 2 sprawa jak nie masz przebiegu przez 5 lat to spokojnie mozesz do 6 lat dociągnąć.
Co do zrywania to nie ma reguły. Nowy może mieć wade i sie zerwać podczas 1 odpalania. Napinacz paść po 100km. Albo pompa. To tylko troche metalu i gumy. Innymi słowy globalizacja.
Pozdro
- Krzych-sob
- Przeglądacz
- Auto:: VW Touran AVQ, 2003
- Imię:: Krzysiek
- Podziękował: 15 razy
- Otrzymał podziękowań: 17 razy
Ja proponuję zdjąć osłonę, ocenić stan paska , napinacza i rolki.
Jeśli nie ma sparceń, spękań , czy objawów starej zleżanej gumy, a napinacz nie wskazuje rozciągnięcia, to możesz zaryzykować i jeszcze pojeździć.
Jeśli stwierdzisz, że pasek już woła o wymianę, bo coś cię zaniepokoji to go wymień na markowy.
Gdybanie bez oceny wizualnej niewiele pomoże - pół godzinki roboty i spokój na duszy.
Jeśli nie ma sparceń, spękań , czy objawów starej zleżanej gumy, a napinacz nie wskazuje rozciągnięcia, to możesz zaryzykować i jeszcze pojeździć.
Jeśli stwierdzisz, że pasek już woła o wymianę, bo coś cię zaniepokoji to go wymień na markowy.
Gdybanie bez oceny wizualnej niewiele pomoże - pół godzinki roboty i spokój na duszy.
- Dawid_FreeStyle
- Przeglądacz
- Auto:: Touran 1.9 BLS 09r
- Imię:: Dawid
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 7 razy
i u mnie nie długo wymiana rozrządu co myślicie o tym zestawie
http://allegro.pl/rozrzad-pompa-vw-golf ... 36124.html
DAWID
- wesol
- Władca postów
- Auto:: touran BLS i 2x CAYC
- Imię:: Pawel
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 420 razy
moze byc- bardzo dobry zestaw. Ja tez takie zakladam ludziom. Osobiscie nie wymieniam wszystkich tych czesci bo szkoda mi kasy poprostu. Uwazam ze to nie potrzbene az tyle. Rozrzad sie wymienia zapobiegawczo. Sporo jednostek roznych nie ma interwalu wymiany ani paska ani rolek. Wymienia sie go jak strzeli poprostu. Dziwne co nie ale prawdziwe. Sporo rozrzadow wymienilem w oplach chewroletach itd i macajac łapami widzialem ze te lementy w 95% przypadkow byly jeszcze suelnie sprawne. Taka wymiana niczego nei gwarantuje ale poprawia samopoczucie użytkownika. Jesli masz kase to wymien oczewiscie. Ja wymieniam tylko paski zawsze. Trzeba pamietac ze czasami nawet strzeli pasek od alternatora i potrafi namieszac w rozrzadzie i mamy silnik prawie do wymiany wiec nie tylko rozrzad jest istotny.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
- gordon
- ____________________

- Auto:: Touran 1.9 TDI BKC '05
- Imię:: Ireneusz
- Podziękował: 115 razy
- Otrzymał podziękowań: 188 razy
Ja kupowałem dwa razy u tego człowieka dokładnie ten sam zestaw do BKC, i u mnie na razie było i jest ok.Dawid_FreeStyle pisze:i u mnie nie długo wymiana rozrządu co myślicie o tym zestawie