Sharan / Alhambra_czego unikać
-
- Zaawansowany
- Auto:: 2,0 TDI BKD, DSG, 2005
- Imię:: Andrzej
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
Sharan / Alhambra_czego unikać
Koledzy - wiem że nie to forum ale proszę o łagodny wymiar kary. Touran robi się za ciasny z każdym kolejnym rokiem (4-ka dzieci i amatora na jazdę w 3-cim rzędzie ciężko znaleźć). Zastanawiam się nad Sharanem lub Alhambrą. Gdyby ktoś z Was wiedział jakiego silnika unikać albo jaki silnik jest mało awaryjny byłbym zobowiązany za info. Obojętne czy disel czy benzyna. Na pewno musi być automat. 

- Maciej_F
- Expert
- Auto:: Alhambra 7N
- Imię:: Maciej
- Podziękował: 49 razy
- Otrzymał podziękowań: 68 razy
Re: Sharan / Alhambra_czego unikać
To zapraszam do :
http://www.vw-sharan.pl/forum/
tutaj są zsyłani ci , którzy zdradzili Tourana
Bo zachciało się większej bryki .
Cały plus to pełnoprawny 3 rząd siedzeń i wsiadanie do nich .
Silniki 2.0 CR typ CFFx to znośnie maszyny ale ten cały ekologiczny osprzęt to zabawa
. Z każdym elementem już powalczyłem Ad blue , Egr , DPF .
Ale nie ma co narzekać Alhambra z 2012 jakoś się kula .
Benzyn 2,0 jest bardzo mało . Czy byłby to lepszy silniczek bo bez tych eko bajerów nie wiem .
Złap za język kolegę marco polo . On ugania się za Sharanem 7N i upolować nie może
.
http://www.vw-sharan.pl/forum/
tutaj są zsyłani ci , którzy zdradzili Tourana

Bo zachciało się większej bryki .
Cały plus to pełnoprawny 3 rząd siedzeń i wsiadanie do nich .
Silniki 2.0 CR typ CFFx to znośnie maszyny ale ten cały ekologiczny osprzęt to zabawa

Ale nie ma co narzekać Alhambra z 2012 jakoś się kula .
Benzyn 2,0 jest bardzo mało . Czy byłby to lepszy silniczek bo bez tych eko bajerów nie wiem .
Złap za język kolegę marco polo . On ugania się za Sharanem 7N i upolować nie może

- wesol
- Władca postów
- Auto:: touran BLS i 2x CAYC
- Imię:: Pawel
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 418 razy
Tak jak Maciek prawi. Chyba ze mowa o sharanie do 2010 roku.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
- Maciej_F
- Expert
To też za karęwesol pisze:Tak jak Maciek prawi. Chyba ze mowa o sharanie do 2010 roku.

http://www.vw-sharan.pl/forum/forumdisplay.php?fid=13
- waski78
- Początkujący
- Auto:: Sharan 4motion AUY 2005
- Imię:: Łukasz
- Podziękował: 2 razy
4-ka dzieci, tak trzymać.anko1973 pisze:Koledzy - wiem że nie to forum ale proszę o łagodny wymiar kary. Touran robi się za ciasny z każdym kolejnym rokiem (4-ka dzieci i amatora na jazdę w 3-cim rzędzie ciężko znaleźć). Zastanawiam się nad Sharanem lub Alhambrą. Gdyby ktoś z Was wiedział jakiego silnika unikać albo jaki silnik jest mało awaryjny byłbym zobowiązany za info. Obojętne czy disel czy benzyna. Na pewno musi być automat.

Ps: Czy ja tu wyczuwam lekką nutkę dystansu między użytkownikami turków względem szarików?

Był Passat b3 1.9 TD, jest Sharan 1.9 TDI 115 hp 4motion.
-
- Zaawansowany
Dzieki Maciej za linki; byłem, czytałem; przeglądam też strony i polskie i niemieckie z ogłoszeniami;swojego Touranka sam sprowadziłem z Niemiec i zastanawiam się nad podobną wycieczką i tym razem. Póki co to wiem aby unikać beznyn 1,4 do podajże 2012. A ten cały eko syf....to.. co zrobić inni dają radę to ja też dam. Patrząc oferty widzę, że w dislu są 140 170 lub 177 KM; w Seacie najbogatsze wersja wyposażenia to STYLE. Ale czy i jakich silników (kody) unikać póki co nie znalazłem. Gdybyś podzielił się uwagami na co zwrócić uwagę; jak Ty swój kupiłeś, itp, itd. może być przez wiadomość - będę zobowiązany.Maciej_F pisze:Ale nie ma co narzekać Alhambra z 2012 jakoś się kula .
- Maciej_F
- Expert
Witam . Silniki CR 2.0 to silniki o oznaczeniu CFFx . Np 140 konny to CFFB . Na razie jeździ a jakie są bolączki to widać na naszym forum . To broblemy z eko osprzętem . Skrzynia DSG to jest to ! Samochód to duża buda rodzinna więc szaleć raczej nie przystoi . Mi to te 140 wystarczy .
Wyposażenia są bardzo różne . Generalnie Seat jest trochę gorzej wyposażany . Pewne rzeczy są niedostępne . Ale i tak samochody są składane z tych samych części .
Wyposażenia są bardzo różne . Generalnie Seat jest trochę gorzej wyposażany . Pewne rzeczy są niedostępne . Ale i tak samochody są składane z tych samych części .
- Marco_Polo
- Specjalista
- Auto:: VW Sharan 2.0 TSI 220KM
- Imię:: Marek
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowań: 18 razy
anko1973 od maja bujam się z tym tematem. Handlarz mnie wystawił dwa dni przed urlopem i po prawie 2 miesiącach "szukania" finalnie nic nie kupił twierdząc, że nie ma czasu. Dobrze, że nie dawałem wcześniej kasy.
Niestety trafiam cały czas na ludzi niepoważnych, którzy dużo obiecują, a ja jak nie mam fury tak nie mam.
Chciałem kupić benzynę 2.0 TSI 200KM lub 1.4 TSI 140/150KM roczniki po 2012 ale już się wyleczyłem bo tych aut praktycznie nie ma.
Najwięcej jest 2.0 TDI 140KM Blumotion ale też jest ciężko znalezć coś konkretnego, a jak już coś jest to szybko znika z ogłoszeń.
Aktualnie też rozważam wyjazd, żeby sprowadzić auto ale wbrew pozorom też nie jest to takie łatwe jak się nie ma auta oraz sprawdzonej uczciwej osoby, która pomogłaby zweryfikować stan auta i nie skasowała jak za "zboże".
Też szukam Sharana lub Alhambry w wersji siedmioosobowej. Ze względu na dosyć ciasną hale garażową poszukuje dosyć dobrze doposażoną. Ogólnie jest dużo fajnych aut ale bliżej 20tys EUR. Poniżej tej kwoty aut jest niewiele.
Ogólnie nie jest łatwo ale się nie poddaję.
Pozdrawiam
Niestety trafiam cały czas na ludzi niepoważnych, którzy dużo obiecują, a ja jak nie mam fury tak nie mam.
Chciałem kupić benzynę 2.0 TSI 200KM lub 1.4 TSI 140/150KM roczniki po 2012 ale już się wyleczyłem bo tych aut praktycznie nie ma.
Najwięcej jest 2.0 TDI 140KM Blumotion ale też jest ciężko znalezć coś konkretnego, a jak już coś jest to szybko znika z ogłoszeń.
Aktualnie też rozważam wyjazd, żeby sprowadzić auto ale wbrew pozorom też nie jest to takie łatwe jak się nie ma auta oraz sprawdzonej uczciwej osoby, która pomogłaby zweryfikować stan auta i nie skasowała jak za "zboże".
Też szukam Sharana lub Alhambry w wersji siedmioosobowej. Ze względu na dosyć ciasną hale garażową poszukuje dosyć dobrze doposażoną. Ogólnie jest dużo fajnych aut ale bliżej 20tys EUR. Poniżej tej kwoty aut jest niewiele.
Ogólnie nie jest łatwo ale się nie poddaję.
Pozdrawiam
Był VW Passat Variant B6 2005r. Comfortline 2.0 TDI 140KM - manual
Był VW Golf Plus 2005r. Sportline 2.0 TDI 140KM - DSG
Był VW Touran 2008r. Highline BMN 2.0 TDI 170KM -> 186,1KM - DSG
Był VW Sharan 2012r. Comfortline 2.0 TDI 140KM Blumotion - DSG
VW Sharan 2017r. Highline 2.0 TSI 220KM - DSG
-
- Użytkownik
- Auto:: Touran Cross BMM 2008r.
- Imię:: tomasz
- Podziękował: 15 razy
- Otrzymał podziękowań: 25 razy
A może kolega rozważy zakup jak zrobiłem ja czyli poszedłem jeszcze o klasę wyżej i Touranem z DSG kręci żona a ja powożę się Mulltivanem też z DSG i 4motion czego uważam w Touranie czasem brak...w gruncie rzeczy spala to samo co Sharan a miejsca jest jeszcze więcej...miał być Sharan 2013-2014 w full wypasie powyżej 100tyś.zł ale Adblue i składane siedzenia 3 rzędu bez możliwości wyjęcia jak w starszej wersji co skutecznie zmniejsza nam bagażnik i sprawia że nowszy jest mniejszy w środku niż starszy uleczyły mnie z tego wyboru...
- Marco_Polo
- Specjalista
trucha0 u mnie Multiwan odpada ze względu na wielkość miejsca w hali garażowej. Sharan już praktycznie wchodzi na styk.
Aktualnie więc poszukuję Sharana, Alhambry lub ewentualnie Tourana 1T3 w wersjach siedmioosobowych.
Pozdrawiam
Aktualnie więc poszukuję Sharana, Alhambry lub ewentualnie Tourana 1T3 w wersjach siedmioosobowych.
Pozdrawiam
-
- Zaawansowany
a na jakie kody silnika zwracać uwagę lub jakich nie brać? jest coś takiego: https://www.otomoto.pl/oferta/volkswage ... 518b637835. ale gość sprzedaje po 2 latach. trochę dziwne. była też benzyna 1,4 w Katowicach - z polskiego salonu ale widzę już jej nie ma i gorzej wyposażona (na przykład brak kierownicy multifunkcyjnej). Ja osobiście jeśli chodzi o Niemcy to szukam czegoś z ASO. Tak swojego kupiłem (szybka decyzja była) i poza problemem z turbiną (z perspektywy czasu tylko z własnej niewiedzy) nie było żadnych problemów. Wersja HL z postojowym więc nic nie musiałem przy aucie przerabiać. Spokój i nic tylko jeździć. Multiwan - trochę za drogi ja tak do 80 tys max mogę wydać. A w tej cenie to tylko starsze. Aczkolwiek nie mówię nie. Starszą benzynę można by w Multiwanie rozważyć. Jeśli chodzi o ASO to widzę ze trzeba wchodzić na strony dilerów bo nie każdy wystawia auta na mobile.Marco_Polo pisze:Chciałem kupić benzynę 2.0 TSI 200KM lub 1.4 TSI 140/150KM roczniki po 2012
Jest jeszcze taki handlarz:
https://www.otomoto.pl/oferta/seat-alha ... yYOt1.html
zapewne może sprowadzić i daje gwrancję (ciekawe ile roczna kosztuje) - masz niedaleko - może zajrzysz i pogadasz.

- Maciej_F
- Expert
Ciekawa furka , full wypas . Więcej w Alhambrze się nie wyciśnie ( no może nie widzę zawieszenia DDC ). Jaki inny ma feler poza tym nalatane 200 tys ? Ale to trzeba zrobić na autostradach taki z tego plus .anko1973 pisze:https://www.otomoto.pl/oferta/seat-alha ... yYOt1.html
zapewne może sprowadzić i daje gwrancję
- Marco_Polo
- Specjalista
anko1973 interesowałem się obydwoma ogłoszeniami. To pierwsze auto nawet myślałem że kupie. Właściciel mi tylko napisał, że turbinka przy zwalnianiu wydaje metaliczny dzwięk.
Co do drugiego auta to odstraszył mnie przebieg. Po przekroczeniu 200 tys km strasznie ciężko sprzedać auto. Znam to z autopsji. Aktualnie chcę auto poniżej 200 tys km żeby potem jeszcze kiedyś sprzedać.
Pozdrawiam
Co do drugiego auta to odstraszył mnie przebieg. Po przekroczeniu 200 tys km strasznie ciężko sprzedać auto. Znam to z autopsji. Aktualnie chcę auto poniżej 200 tys km żeby potem jeszcze kiedyś sprzedać.
Pozdrawiam
-
- Zaawansowany
Czyli jednak coś jest
Turbina w benzynie chyba mniejszy problem niż w ON, nie ma przynajmniej tej sadzy i całego syfu. ile nowa może kosztować 3 tys? plus robota i olej plus filtry, które przy kupnie i tak trzeba by zmienić razem 4 tys. Z tymi 200 tys. to jakaś masakra. To swojego chyba zacznę już dzisiaj sprzedawać to może za rok mi akurat się uda.
Mi przebieg nie przeszkadza - bardziej boję się całej tej ekologii w dieslu.
Marco Polo - a wiesz ile kosztuje gwarancja, którą sprzedaje ten handlarz z Kościerzyny?
-- 24 lip 2017, o 09:48 --
a jaka tam turbina w tej benzynie wchodzi? w katalogu garetta nie ma w ogóle silników benzynowych TSI?
http://www.motoremo.pl/pl/turbosprezarki/katalog

Marco Polo - a wiesz ile kosztuje gwarancja, którą sprzedaje ten handlarz z Kościerzyny?
-- 24 lip 2017, o 09:48 --
a jaka tam turbina w tej benzynie wchodzi? w katalogu garetta nie ma w ogóle silników benzynowych TSI?
http://www.motoremo.pl/pl/turbosprezarki/katalog
- Maciej_F
- Expert
Jakieś polskie magiczne 200 tys . Każdy przecież samochód to przekroczy . A jak Sharany/Alhamby teraz będące w naszym posiadaniu będziemy sprzdawać to dalej mają mieć mniej niż 200 tysMarco_Polo pisze:Po przekroczeniu 200 tys km strasznie ciężko sprzedać auto. Znam to z autopsji. Aktualnie chcę auto poniżej 200 tys km żeby potem jeszcze kiedyś sprzedać.

-- 24 lip 2017, o 10:13 --
I to jest słuszna koncepcja .anko1973 pisze: przebieg nie przeszkadza - bardziej boję się całej tej ekologii w dieslu.